#0080: Hon misstänks för tidernas värsta krypto-kupp
Quiz: Varför älskar snubbar bilar som låter jättehögt?
Onsdagen den 9 februari. Äntligen! Inga restriktioner! Inte heller för semlor, konstaterar Jude Raw på Twitter, medan Golden Corral Buffet i Pennsylvania tycks behöva fler restriktioner. Här om dagen blev det nämligen fullt slagsmål inne på det välbesökta på buffémeckat (nåja). Inte mindre än 40 gäster var inblandade, så farsen fångades såklart på film.
Här är fem andra saker som jag vill tipsa om innan vi ger oss an veckans brev.
”Jackass Forever” gjorde, något oväntat, biosuccé i USA i helgen och enligt The Ringer kan Johnny Knoxvilles sista resa med gänget bli ”the most necessary movie of the year”. Filmen kommer till Sverige den 23 februari enligt Moviezine och här är trailern.
TikTok fortsätter att leverera trender som få ansvariga utgivare hade godkänt. Vice berättar om den senaste: Folk som uppmanar Amazon-chaufförer att dansa för övervakningskameran när de lämnar paketet utanför dörren.
Spotify-gate rullar vidare. Daniel Ek står fast vid att Spotify är en plattform och inte en publicist som behöver fatta utgivarbeslut. Samtidigt gräver alla medier (som inte är konservativa) i Joe Rogans förflutna. Målet är att hitta nya skelett – och The Daily Beast gör det bäst.
Veckans smalaste tips: 1994 släppte de kanadensiska symfonirockarna i ”Godspeed You! Black Emperor” sitt första album. På kassett. I endast 33 exemplar – så få har hört det. Men nu – nästan två decennier senare – ska albumet ha digitaliserats och här kan du lyssna på det.
I går gästade jag SVT Morgonstudion för att berätta om organisationen ”Birds Aren’t Real” som gör ett viktigt jobb med att bekämpa konspirationsteorier – genom att sprida en egen som är INSANE. Titta här. The New York Times tog rygg och vigde dagens avsnitt av deras podcast ”The Daily” till att berätta den spektakulära storyn.
I förra numret berättade jag om framtidens pirater och så fick du veta att man absolut kan köpa en levande hummer i en matbutik och ha som husdjur. Men nog om det. Nu är det dags för det 80e numret av NomoFomo Insights – nyhetsbrevet med högst öppningsgrad i Sverige.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— K R Y P T O —
Polisen misstänker: New York-paret försökte tvätta stulen kryptovaluta – till ett värde av 40 miljarder kronor
För ett knappt ett dygn sedan slog det amerikanska justitiedepartementet till mot Ilya Lichtenstein, 34, och hans fru, Heather Morgan, 31. Paret, som bor på Manhattan i New York, misstänks för att ha försökt tvätta 4,5 miljarder dollar av stulen kryptovaluta. Stöldgodset, eller bitcoinsen om du så vill, ska ha stulits 2016 när kryptobörsen Bitfinex hackades.
Björn Jeffrey i nyhetsbrevet ”SvD Tech-brief”:
”Det är oftast solskenshistorier man hör om extrema uppgångar för kryptovalutor. I det här fallet är den utvecklingen kanske inte riktigt lika kul. När valutan stals var värdet runt 71 miljoner dollar – men den siffran har sedan dess växt till 4,5 miljarder, vilket nu gör brottet allvarligare. Myndigheterna har hittills lyckats återfå hela 3,6 miljarder dollar – det största finansiella beslagtagandet i amerikansk historia.”
Vad som gör det här fallet särskilt intressant – utöver att det handlar om ett rekordbeslag – är parets bakgrund. Ilya Lichtenstein är en ängelinvesterare som har varit med i den prestigefyllda acceleratorn Y Combinator och Heather Morgan är som en schweizerkniv i den digitala världen där ditt värde räknas i hjärtan och likes. Entreprenör! VD! Ekonom! Rappare! Journalist! Konstnär! Investerare! Morgan är det mesta man kan vara. Hon har till och med en klädkollektion där jackan nedan ingår.
Heather Morgans fotspår:
2021 skrev hon fem krönikor för den anrika tidningen Forbes.
På LinkedIn titulerar hon sig som serieentreprenör och SaaS-investerare.
På TikTok kallar hon sig konstnär och rappare.
På Twitter, där hon har 22 000 följare, är hon även modedesigner.
På hennes hemsida, där hon går under artistnamnet ”Razzlekhan”, beskriver hon sig själv så här: ”The infamous Crocodile of Wall Street strikes again! More fearless and more shameless than ever before, she's taking on everyone from big software companies to healthcare to finance bros.”
Men det är rapkarriären som sticker ut allra mest. Dels för att det, snällt uttryckt, är hennes svagaste kort i kortleken. Men också för att budskapen i hennes texter rimmar väl med brottsanklagelserna. I musikvideon nedan bär hon en zero fucks-keps och refererar till sig själv som ”the motherfucking crocodile of Wall Street”.
Det kanske syns (men inte hörs) att Morgan håller den sydafrikanska rapduon Die Antwoord högt. Andra förebilder är Salvador Dali, Diane Arbus, Hunter S Thompson, Roald Dahl och Charles Bukowsky.
Sugen på att höra mer? På Spotify hittar du fem riktiga floorfillers (missa inte SaaSholes) och tidningen Intelligencer har handplockat några videos från Morgans TikTok-konto som definitivt är värda några minuter av ditt liv.
Bitcoins och NFTs – hur kommer ditt liv att se ut i den nya verkligheten?
Apropå Heather Morgan: I artikeln ”Money in the Metaverse” i The New Yorker försöker Anna Weiner fantisera om hur hennes liv kommer att se ut i en virtuell värld som styrs av kryptovalutor och NFTer.
”Banking dashboards, cryptocurrency wallets, ledgers and spreadsheets. I tried to imagine myself in a corporate-owned and venture-funded metaverse: a virtual axolotl in a virtual sweater, writing for a virtual magazine in a virtual office, hemorrhaging virtual money. I might covet the Gen Z copy-editor’s avatar, and hope that readers would invest in N.F.T.s of my work. I could be paid in CondéCoin, with a cut going to Meta or Minecraft or Microsoft, whatever corporation or game was my virtual landlord. Weekends would be spent at the arcade, or the casino. My husband and I would go on virtual vacations to virtual worlds, stay with virtual hosts who played virtual games set on virtual farms. I could play to earn—and earn, and earn. I could have everything I wanted, and nothing at all.”
— Q U I Z —
Varför älskar somliga snubbar bilar som låter jättehögt?
Parkeringar, tunnlar, bostadsområden – snubbar med bilar som ger hörselskador finns överallt. Särskilt om man kommer från Timrå. Men varför älskar de bilar som låter som osannolikt högt?
1. De hatar andra människor
X. Ljudet från motorn är en stor del av körupplevelsen och körglädjen
2. De är redan hörselskadade
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— T I P S —
Veckans läsning: 3 reportage i världsklass
THE VERGE: Searching for Susy Thunder
Susan Headley tillhörde den första generationens hackers som först experimenterade med telenätverken och därefter gav sig an datorerna. Sen försvann hon plötsligt. Claire L. Evans har gått i hennes fotspår för att försöka ta reda på vad som hände med den sällsynt långa kvinnan med blont hår och jackor täckta med bandloggor.
THE GUARDIAN: The trouble with Roblox, the video game empire built on child labour
De som bygger världarna i spelet Roblox – plattformen som används av miljontals barn varje dag – har ofta tre saker gemensamt: de är unga, de har blivit ekonomiskt utnyttjade och de utsätts för sexuella trakasserier. Varför görs inget åt saken?
DAME MAGAZINE: Have We Forgotten How to Read Critically?
Internet har förvandlat världen till ett enda stort bibliotek. Nuförtiden kan du hitta det mesta online och det är ju nice. Problemet är att det har blivit allt svårare att hitta de bästa böckerna – och dessutom är flera fyllda med falska uppgifter. Ändå är det många som tror på allt de läser. Därför tror många experter att det kritiska tänkandet kommer att vara en av människans främsta superkrafter i framtiden. En bra start är att läsa Kate Hardings viktiga text.
— K U L T U R —
Pudelns kärna i Spotify-gate
Du vet redan bakgrunden: Hundratals läkare skrev ett öppet brev där de anklagade Spotify och deras poddstjärna Joe Rogan (och hans gäster) för att sprida felaktig information om Covid-19. Därefter lämnade en rad artister – med Neil Young i spetsen – den svenska streamingplattformen i protest mot att Spotifys vd Daniel Ek inte ser sig själv som en publicist och därmed slår sig fri från utgivarbeslut gällande exempelvis desinformation och trakasserier i poddar.
Nedan är en Twitter-tråd med de artister som hittills har valt att bojkotta Spotify.
Men eftersom pengar trumfar det mesta i den här världen har den efterföljande debatten kommit att präglas av streamingvärldens ekonomiska dilemma. Spotify-användarna betalar 109 kronor per månad för att få tillgång till (typ) all musik som har producerats genom alla tider. Reklamfritt dessutom. Är det rimligt?
Nyhetsbrevet The Hustle är som alltid bäst i klassen när det kommer till att förklara nyheter ur ett ekonomiskt perspektiv. I deras analys ”The Economics of Spotify” får vi bland annat veta att det bara är två procent av artisterna som tjänar mer än 10 000 kronor per år via Spotify och att Apple betalar nästan dubbelt så mycket per spelning till sina artister.
Vill du stötta NomoFomo?
Är du inte redan en betalande prenumerant? Det är helt okej. NomoFomo Insights är för alla. Men! Om du vill bidra med en takeaway-kaffe i månaden kan du klicka på knappen nedan. Du kan ju alltid låta chefen betala – det handlar trots allt om kompetensutveckling.
— P O D C A S T —
The Year of the Bimbo
När iD Magazine tittade i spåkulan inför 2021 såg de att det skulle bli ”The year of the bimbo”. Ett drygt år senare kan vi konstatera att bimboismen lever och frodas, särskilt på TikTok där Chrissy Chlapecka och Fiona Fairbairn gör succé med livsmottot ”no thoughts, just vibes”.
Bimbofication var temat när jag tidigare i dag gästade ”The Daily Messiah” – en av Sveriges största poddar – som programleds av Messiah Hallberg, Klara Doktorow och John Wilander Lambrell. Dessutom bjussade jag på fem innovationer som hjälper dig att spräcka din filterbubbla och motverka digital utbrändhet.
🎧 Här kan du lyssna på inslaget.
— F O T O —
Blade Runner goes cyberpunk
Jag ramlade nyligen över Dale Anne Scogings fantastiska fotografier som hon tog under sina år i Japan, Hong Kong och Sydkorea. Ett måste för alla Blade Runner-fantaster där ute.
”She’s a cosmic being on the edge of a neon galaxy; a Punk Futurist in search of alternate realities and enigmatic dreamscapes. Her work and vision are inspired by the rhythm of consciousness, culture, form, and void.”
— P S S T ! —
Fem spaningar som du inte får missa
KULTUR – ”Fight Club” fick tillbaka sitt ordinarie slut i Kina efter att myndigheternas censur skapat rubriker världen över. Fint så. Men det här är långt ifrån sista gången som du kommer att få höra Kina och Hollywood i samma andetag. Journalisten Erich Schwartzel har nyligen släppt boken ”Red Carpet” där han berättar att Kinas taktik är att kopiera Hollywood-modellen under det närmsta decenniet – med målet att få resten av världen att gilla dem mer. Faktum är att de redan har börjat påverka den västerländska filmindustrin. När senast såg du en Hollywoodfilm där kineserna spelade bad guys? Läs mer i The Atlantic.
METAVERSE – Årets upplaga av Sundance Film Festival blev ett digitalt event där besökarna fick se filmerna hemifrån soffan. Washington Posts reporter Steven Zeitchik var en av dem som tog chansen och här är hans rapport från det som idag tituleras som en metaverse-upplevelse.
INNOVATION – På väg till Las Vegas? Skippa den där uttjatade gifta-sig-på-fyllan-grejen och testa flygbolaget Love Cloud istället. För knappt 10 000 kronor får du chartra ett eget plan där du får ha sex med din partner, men OBS! du får bara 45 minuter på dig. New York Times har hela storyn.
HUMOR – SVT har släppt första klippet från Varan-TVs efterlängtade comeback efter en liten paus på 25 år. Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht skriver på Twitter att han INTE blev besviken. Själv vågar jag inte uttala mig förrän jag har sett hela första avsnittet som släpps i april.
LITTERATUR – Sugen på att bli författare? Gör som Dillon Helbig. Den åttaårige pojken från den amerikanska delstaten Idaho skrev en bok, smugglade in den till biblioteket och ställde den på en hylla. När personalen väl hittade boken tyckte de att den var tillräckligt bra för att läggas in i systemet – och nu har 56 personer ställt sig i kö för att få låna boken, skriver BBC som har bilder på pojkens bok.
— Q U I Z —
Rätt svar: X
Snubbar som älskar bilar som låter jättehögt gör det för att ljudet från motorn är en stor del av körupplevelsen och körglädjen. Det är åtminstone vad de säger till tidningen Vice som har träffat bilentusiaster som modifierar sina bilar för att låta mer.
— W T F —
Note to self: Utmana aldrig en indisk bonde i traktortricks
TikTok svämmar över av sanslösa videos där indiska bönder trixar med sina traktorer som om de vore BMXar. Men allt är inte frid och fröjd – bönderna har i flera år protesterat mot hur de behandlas av den indiska regeringen, vilket New York Times skrev om senast innan jul.
Det var allt för i dag – tack för att du läste hela brevet!
Om du gillade det här numret får du gärna tipsa dina vänner och dela NomoFomo Insights i sociala medier: https://nomofomo.substack.com/p/kryptokuppen