Onsdagen den sjunde april. NomoFomo Insights är äntligen tillbaka efter en veckas ofrivilligt uppehåll. FÖRLÅT. Det var verkligen inte meningen att gå under jorden, men livet kom emellan. Det här brevet är ju inte mitt heltidsjobb ännu, men jag tror och hoppas att det kommer att vara det en vacker dag.
Att syna 2500 nyheter varje vecka och ge dig de absoluta guldkornen som formar framtiden har visat sig vara det roligaste jag gjort i mitt liv – så TACK för att du är med på resan. Det betyder väldigt mycket. Innan vi hoppar in i tidsmaskinen vill jag ge dig fem snabba spaningar.
1. Uber vägrar ge sig. Nu gör de ett nytt försök att bygga en superapp för globetrotters. Om några månader kan användarna i Storbritannien nämligen även boka flygresor, tåg och hotell via Uber-appen, skriver Bloomberg.
2. Varning för tung läsning: The New Statesman har intervjuat den 93-årige professorn Noam Chomsky som säger att “we’re approaching the most dangerous point in human history” (finns även att se som video).
3. Som om det inte vore nog: Bara två dagar innan intervjun med Chomsky publicerades rapporterade NPR att forskare för första gången har hittat mikroplaster i lungorna på levande människor. Och nej, det är inte en cool grej.
4. Glöm Will Smith för två sekunder: Visste du att årets Oscarsnominerade fick en presentpåse värd nästan 1,5 miljoner kronor? CNBC berättar vad den innehöll (men om Will Smith fick behålla sin är ännu oklart).
5. Minns du Japans “do-nothing guy”? Jag syftar på den där killen som tar betalt av privatpersoner för att göra… exakt ingenting. Washington Post har intervjuat Shoji Morimoto som jag berättade om för ett år sedan.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— V E T E N S K A P —
Instagramprofilerna som klonar sina husdjur
Att förlora sin bäste vän kan vara en mardröm. För den nya tidens stjärnor kan det även resultera i en karriärskris. Nu för tiden svämmar Instagram över av stora husdjurskonton med miljontals följare – och bakom varje konto står en matte eller husse som blivit ett med sitt husdjur och i somliga fall byggt ett djurimperium. Men vad ska man göra när djuret dör? Klona det, såklart.
The show must go on! När fotografen Courtney Udvar-Hazys hund Willow blev överkörd skaffade hon den klonade hunden Phoenix som ser exakt ut som Willow så att hennes konto @wander_with_willow som har 141 000 följare skulle kunna leva vidare. Tidningen Input granskar fenomenet med instagrammare som tar hjälp av vetenskapen för att skapa genetiska kopior av sina värdefulla husdjur.
— Q U I Z —
Blir man lyckligare av att le?
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— M U S T - S E E —
Låtsades vara miljardär – för att få se finaste utsikten i NYC
Nej, jag är inget fan av TED Talks, vilket jag var tydlig med i det här brevet för drygt ett år sedan.
”Nu säger jag det bara: TED Talks är en lysande idé i teorin. Korta dragningar med tydliga vinklar framförda av människor som utfört någonting anmärkningsvärt. Men kräkreflexen får mig nästan alltid att stänga av innan jag lärt mig någonting.”
Men! Lycka till med att stänga av Andi Schmieds starka intro till föreläsningen ”How I faked being a billionaire so you could see NYC’s best views”. Schmied visar nämligen en smygtagen film från när hon lurade en mäklare att hon var miljardär för att hon skulle få besöka de allra finaste lägenheterna på Manhattan och uppleva utsikten. Jag vill dock varna för att mäklarens lismande röst sätter sig långt inne i minnesbanken.
— M A T —
Scusa, no cappuccino for you!
Italienarna är stenhårda med sina matprinciper. Att det inte ska vara ananas på pizzan och absolut ingen ketchup på pastan visste du redan, men det finns faktiskt nio andra övertramp som du kan göra när du äter italienska mat – om italienarna själva får tycka till. Nedan är resultatet av en global undersökning från YouGov som visar vad olika nationaliteter tycker är okej och inte okej när det kommer till det italienska köket.
— T I P S —
6 snabba spaningar som gör dig lite smartare
👾 Kevin Rooses briljanta kryptoguide för nybörjare (New York Times)
🧒 Är ditt barn beroende av digitala medier? Några tips! (Digital Trends)
💲 Chris Rock sålde rekordmånga biljetter efter skandalen (Variety)
🪙 Källor till FT: Meta utvecklar ”Zuck Bucks” (The Verge)
💀 Har du säkerställt att ditt digitala arv lever vidare efter din död? (Guardian)
😇 Vem återlämnade Charles Darwins ”stulna” anteckningsböcker? (BBC)
Vill du hjälpa NomoFomo?
Är du inte redan en betalande prenumerant? Det är helt okej. NomoFomo Insights är för alla. Men! Om du tycker att brevet är givande och vill bidra med en takeaway-kaffe i månaden kan du klicka på knappen nedan. Du kan ju alltid låta chefen betala – det handlar trots allt om kompetensutveckling.
— Q & A —
Varför blev Elon Musk storägare i Twitter?
Q: Varför köpte Elon Musk 9,2 procent av Twitters aktiekapital?
A: Han är besatt av sin egen version av yttrandefrihet, skriver The Atlantic.
Q: Varför ska Apple börja hyra ut iPhones?
A: De vill tjäna mer pengar på sina användare, skriver Bloomberg.
Q: Vilken mat är bäst för hjärnan?
A: Kryddor, fermenterad mat, mörk choklad, avokado, nötter och ”leafy greens”, skriver CNBC.
Q: Varför har det blivit inne med ”dumma” telefoner (tänk: Nokia 3310) igen?
A: Förutom priset: mode, nostalgi och TikTok, skriver BBC.
— E V E N T —
Vill du åka tidsmaskin?
I tisdags gästade jag den läckra studion ”The Pot” i Karlskrona när Paraply Produktion arrangerade hybrideventet ”Karlskrona Live” för det lokala näringslivet. Om du vill veta hur världen kommer att fungera 2049 och hur framtidens städer kommer att se ut kan du kolla in videon nedan. Jag delade även med mig av några nycklar till hur du blir omvärldsbevakare 2022.
Vill du boka mig som föreläsare? Skicka ett mejl till nicklas@nomofomo.se.
— P S S T ! —
5 spaningar som du inte får missa
INVASIONEN – “The Russians were hunting us down. They had a list of names, including ours, and they were closing in.” Om du inte redan har sett Mstyslav Chernovs starka berättelse och bilder från den ryska belägringen av Mariupol är det dags. AP-journalisten stannade kvar under hela invasionen för att kunna dokumentera den brutala slakten.
BOENDE – Har du lyckats spara ihop lite extra pengar under pandemin? Då kan jag tipsa om att Al Pacinos hus i ”Scarface” är till salu för 400 miljoner kronor och att den döde pedofilen Jeffrey Epsteins mansions i Karibien ligger ute för en dryg miljard kronor. Lokalbefolkningen tycks dock tycka att priset är alldeles för högt, och jag är benägen att hålla med.
INVASIONEN – YouTubern ”Anton somewhere” återvände till sin hemstad Kiev för att ta reda på hur det är att vara där under kriget. Kolla in hans 22 minuter långa video.
WEB3 – För att ha en chans att hänga med i framtiden måste du förstå web3. Här är en Twittertråd från Misha da Vinci med 24 tips på hur du får koll gratis.
INVASIONEN – New York Times har publicerat en fascinerande video som visar hur ryssarna hade stora problem med att belägra staden Makariv utanför Kiev.
— W T F —
Diktatorn avfyrar jättemissil i ny film
Nordkoreas diktator Kim Jong-un gör en cameo (alltså spelar sig själv) i en ny spelfilm som utan problem hade kunnat spelats in i Hollywood – om det inte vore för själva innehållet. I filmen, som visats i statlig tv i Nordkorea, får vi bland annat se hur diktatorn och hans militärkompisar avfyrar en ”Hwasong-17”-missil – vilket har fördömts av politiker jorden runt. Se bilder ur filmen nedan.
— Q U I Z —
Svar: Nej, du blir inte lyckligare av att le
Charles Darwin var en av de första att påstå att man blir lyckligare av att le eftersom det resulterar i en positiv feedback-loop. 1988 bekräftades teorin efter ett experiment av psykologen Fritz Strack, men när 17 forskare försökte återskapa resultatet 2016 misslyckades samtliga.
2019 släpptes en forskningsrapport i ämnet, där tre forskare konstaterade:
“The available evidence supports the facial feedback hypothesis’ central claim that facial feedback influences emotional experience, although these effects tend to be small and heterogeneous.”
Mina 5 cents? Du kanske inte blir lyckligare av att le – men människorna runt omkring dig kanske blir liiite mindre deprimerade. Tänk på dem.
Det var allt för i dag – tack för att du läste hela brevet!
Om du gillade det här numret får du gärna tipsa dina vänner och dela NomoFomo Insights i sociala medier: https://nomofomo.substack.com/p/klondjur