#0083: Därför vinner Ukraina informationskriget
Nycklarna, historierna, verktygen – digitaliseringen är Rysslands värsta fiende
Onsdagen den andra mars. Från pandemi till krig på 24 timmar. Det är svårt att förstå, men vi måste försöka. Min förhoppning är att det här numret av NomoFomo Insights ska hjälpa dig att förstå hur digitaliseringen går som en röd tråd genom kriget i Ukraina.
För några veckor sedan pratade vi om hybridkontor, streamingkrig och kampen om att äga metaversum. Nu används den nya tekniken till att försöka krossa – och försvara – demokratin. De milslånga ryska kolonnerna, Putins kärnvapenhot… I en annan tid hade Ukraina varit en röd pöl på Putins världskarta vid det här laget, men året är 2022 och numera utspelar sig kriget lika mycket i den digitala världen som IRL. Plötsligt är den utskällda tekniken Ukrainas största hopp – och de lika utskällda techjättarna i Silicon Valley har plötsligt fått en ny chans att påverka hur de ska bli ihågkomna om tusen år.
Jag startade NomoFomo med målet att göra världen mer begriplig för dig som också fascineras av nyheter, trender och innovationer som formar framtiden. Det här är det svåraste brevet hittills. Informationsflödet är massivt och behovet av källgranskning är större än någonsin. Den senaste veckan har jag därför plöjt igenom hundratals bilder, videos, texter och analyser med ambitionen att lägga ett unikt pussel för dig som vill försöka förstå kriget ur ett digitalt perspektiv. Här är resultatet.
Love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— I N V A S I O N E N —
Så påverkar digitaliseringen kriget i Ukraina
De sociala plattformarna har fått den ryska invasionen att kännas som något som alla kan delta i – oavsett var i världen man bor. På gott och ont. Nedan är en rad olika exempel på hur digitaliseringen påverkar kriget i Ukraina.
Så kan du följa kriget via Google Maps. Om du tycker att det är svårt att få en överblick över striderna kan jag rekommendera Washington Posts artikel där de berättar hur du kan följa invasionen via Google Maps.
Ukrainas IT-armé. I helgen meddelade den ukrainska regeringen att man skulle skapa en IT-armé med frivilliga hackare – med målet att slå ut ryska sajter tillhörande myndigheter, banker och energibolag. Det dröjde bara ett dygn innan 175 000 personer hade anslutit till kanalen på plattformen Telegram, enligt Wired. Men Putin får också hjälp – BBC har pratat med en rysk hacker som säger sig vilja ”besegra Ukraina med sin dator”.
PayPal, Snapchat, WhatsApp… Här är en Twitter-tråd med produkter och teknik som vi använder varje dag – och som har rötter i Ukraina.
En ukrainsk tidning – på engelska. Den engelskspråkiga nyhetssajten Kyiv Independent, som lanserades så sent som i höstas, har gått från 20 000 följare till 1,5 miljoner den senaste veckan.
Elon Musks rymdinternet. I måndags bad Ukrainas vice premiärminister världens rikaste man om hjälp med att säkra internetuppkopplingen i landet. Efter några timmar svarade Elon Musk att Starlink – som har flera satelliter i omloppsbanan runt jorden – nu var aktiverat i Ukraina, vilket Mykhailo Fedorov besvarade med följande tweet.
Tar ni krypto? Självklart. När den ukrainska regeringens officiella Twitterkonto bad om krypto-donationer ramlande det in 100 miljoner kronor – på ynka två dagar. I dag rapporterade CNBC att summan var uppe i nästan 350 miljoner kronor.
Fejkade livesändningar på TikTok – med målet att få donationer. NBC News berättar om privatpersoner som inte skyr några medel för att tjäna en extra hacka. Samtidigt berättar nyhetsbyrån AP hur TikTok har blivit ett viktigt verktyg för Rysslands propagandamaskin.
Airbnbs vd Brian Chesky skriver att deras ambition är att erbjuda gratis boende åt 100 000 ukrainska flyktingar hos värdar i närliggande länder.
Från hybridkontor till hybridkrig – i lördags skapade jag en Twitter-tråd med tio fejkade videos/bilder som påstås visa invasionen i Ukraina.
Fejk eller inte? För att kunna bedöma autenticiteten på en video behöver du framför allt kunna besvara de grundläggande frågorna ”var, när och vad?”. New York Times Christiaan Triebert (som tidigare jobbat för Bellingcat) berättar hur du gör för att lyckas.
När kriget blir underhållning
Den digitala antroplogen Hussein Kesvani lyfter fram faran med att dagens digitala verktyg och plattformar oundvikligen leder till att konflikter och krig förvandlas till underhållning.
“Memeification, the Marvel-ization, the spectacle of an ongoing war rendered as entertainment, etc. This is less about a lack of empathy or understanding of human suffering, and far more indicative of platforms doing what they were designed to do in producing everything as content”
Ett exempel på hans analys är YouTubern Rayk Anders som ligger bakom den virala videon nedan. Där har den tyske skådespelaren använt ”Avengers: Endgame” för att bildsätta konflikten.
Ryan Broderick skriver i sitt nyhetsbrev Garbage Day att plattformar som Facebook och Twitter gör oss till sociopater och hänvisar till Rayk Anders video.
”Just because Ukrainians are effectively using social media to win the hearts and minds of people around the world, that doesn’t mean that American platforms aren’t turning that content into viral dog food”.
5 andra virala nyheter
1. Den blonda flickan som blev viral för att folk trodde att hon var från Ukraina – men egentligen är hon från Palestina.
2. De ukrainska soldaterna på ”Snake Island” som svarade ”Go fuck yourself” när ryska soldater på ett stridsfartyg sa att de skulle bomba ön om de inte kapitulerade (enligt Jerusalem Post är de ukrainska soldaterna nu tillfångatagna, men vid liv).
3. Den ukrainske mekanikern som försökte sänka sin chefs lyxyacht i Spanien.
4. Det ukrainska företaget som hackade ryska elbilsladdare för att göra dem obrukbara – och lämnade en hälsning på displayen: ”PUTIN IS A DICKHEAD”.
5. Den ukrainska kvinnan som visar hur man kör en rysk övergiven stridsvagn.
10 nycklar bakom Ukrainas propaganda-succé
Ukraina har lyckats vinna omvärldens sympatier och fått västvärldens politiker att införa stenhårda sanktioner mot Ryssland. Hur? Den amerikanske professorn och strategen Peter W. Singer listar tio nycklar bakom Ukrainas kommunikationsstrategi.
”Pre-Bunking”: En förebyggande metod som går ut på att avslöja motståndarnas lögner innan eller efter de kommunicerats. Som ovan, där klockorna på bilden visar att mötet ägde rum på ett annat klockslag än som tidigare kommunicerats från ryskt håll.
Hjältar: Ett exempel är den hemlige stridspiloten ”Ghost of Kiev” som påstås ha skjutit ner tio ryska plan. Om han finns på riktigt? Det är mindre viktigt.
Martyrer: ”Snake Island”-soldaterna som svarade ”Go fuck yourself” när de hotades med döden om de inte kapitulerade.
Folkets man: President Volodymyr Zelenskyy har tagit begreppet ”folklig” till en helt ny nivå.
Skadade: Den ukrainska regeringen drar sig inte för att visa bilder på civila dödsoffer och bombattacker mot förskolor.
Civilt motstånd: De sociala plattformarna svämmar över av molotov cocktails och få har väl missat kvinnan med solrosfröna.
”Bandwagoning”: Uppmana omvärlden att gå med i ditt lag – för att det är populärt och blir större för varje dag som går.
Den lilla människan: Visa bilder på civila som gömmer sig med sina husdjur.
”Card Stacking”: Välj ut och visa enskilda exempel på specifika segrar och moralhöjande innehåll med syfte att påverka det övergripande narrativet.
Hån: Hur många memes har du sett på Putins oändligt långa bord? Många, gissar jag.
Vill du se fler exempel på varje nyckel? Kolla in Singers Twitter-tråd nedan.
Putins nästa steg: Hacka Ukrainas bilar?
Rysslands invasion av Ukraina har inte bara bestått av dödligt våld på marken. Under stridernas första tre dagar ökade cyberattackerna mot Ukrainas regering och militär med 196 procent, jämfört med resten av februari. Det visar data från Checkpoint Research.
Nu är frågan om Rysslands statliga hackers kommer att attackera det heligaste av allt: suveräna staters bilbolag och deras bilar. Genom att slå ut bilarnas operativsystem kan en hacker göra stor skada, lamslå samhällen – vilket i förlängningen kan användas som utpressningsmedel i Putins kamp mot övriga världen.
Vill du veta mer? Kolla in Systemweavers video ”Why is Cybersecurity on top of everyones mind” där du får veta hur ny teknik kan användas för att slå ut din bil.
Hur agerar Silicon Valley?
För en vecka sedan skrev Justin Hendrix, vd för Tech Policy Press, ett blogginlägg där han hade en tydlig uppmaning till Silicon Valley-bossarna: ”Pull the Plug on the Kremlin”. Nej, de sociala plattformarna är inte orsaken till varför ukrainarna står upp för sitt land och sin frihet. De hade gjort det även om Twitter inte fanns. Däremot har Zuckerberg & Co makten att kunna påverka opinionen i övriga länder (Ryssland inkluderat) och under de senaste dygnen har de allra största sociala plattformarna faktiskt visat att de är redo agera portvakt när det krävs.
Nedan är några exempel:
Microsoft har under helgen samarbetat med den ukrainska regeringen med syfte att försöka stoppa ryska cyberattacker.
Apple har slutat sälja sina produkter och begränsat tillgången till Apple Pay i Ryssland, skriver Bloomberg.
Youtube, Meta, TikTok och Microsoft har blockerat den statliga propagandamaskinen RT (tidigare ”Russia Today”) på sina plattformar, rapporterar CNN.
Kanaler med koppling till ryska statliga medier kan inte längre tjäna pengar på reklam på Googles, Microsofts, Twitters och Facebooks plattformar.
Facebook har även slutat att rekommendera innehåll från ryska statliga medier, skriver The Verge.
Twitter, Facebook och Instagram markerar alla inlägg som innehåller länkar från ryska statliga medier.
Twitter begränsar även räckvidden för tweets från ryska statliga medier, skriver TechCrunch.
Putin då? Han har begränsat åtkomsten till Facebook och Twitter för de ryska medborgarna.
Q&A: 5 smarta svar – på 5 svåra frågor
1. Har Ukraina någon chans att stå emot? The New Yorker har intervjuat historikern Serhii Plokhy för att försöka förstå Vladimir Putins imperialistiska besatthet och Ukrainas möjligheter att kunna försvara sig mot hans enorma armé.
2. Hur besegrar man Putin? Buzzfeed News avslöjar att tio krigsvetaraner från USA och England har fått grönt ljus från president Zelensky att slåss på Ukraina sida – medan The Guardians Bill McKibben skriver att svaret är… förnybara energikällor.
3. Kommer sanktionerna att sänka Putin? The Atlantics David Frum ställer sig frågan om den ryske presidenten kan återhämta sig efter de första dagarnas fiasko och västvärldens sanktioner.
4. Har Putin gjort sig skyldig till krigsbrott? Troligen, men experterna tror inte att sådana anklagelser kommer att stoppa honom, skriver USA Today.
5. Vad händer om Ryssland besegrar Ukraina? Den israeliske historikern Yuval Noah Harari skriver i The Guardian att Putin redan har förlorat kriget – oavsett hur det slutar: ”Ukrainians have shown in the past few days that they will not let them hold it”.
Vill du hjälpa NomoFomo?
Är du inte redan en betalande prenumerant? Det är helt okej. NomoFomo Insights är för alla. Men! Om du tycker att brevet är givande och vill bidra med en takeaway-kaffe i månaden kan du klicka på knappen nedan. Du kan ju alltid låta chefen betala – det handlar trots allt om kompetensutveckling.
— P O D C A S T —
Har Mark Zuckerberg inga vänner?
Utskälld och utblottad. Världens mest hatade tech-ledare har låtit sig bli intervjuad i över två timmar av den kreddiga AI-professorn Lex Fridman – och det var allt annat än ointressant. Jag tog med mig höjdpunkterna till ”The Daily Messiah” – en av Sveriges största nyhetspoddar – som jag varje onsdag gästar under det påtvingade epitetet ”Framtidsmannen”.
Dessutom: TIMRÅ-GATE, del 2 – Framtidsmannen återvänder till sitt barndomshem.
🎧 Här kan du lyssna på inslaget
Det var allt för i dag – tack för att du läste hela brevet!
Om du gillade det här numret får du gärna tipsa dina vänner och dela NomoFomo Insights i sociala medier: https://nomofomo.substack.com/p/infowar2022