#0004: Den ultimata lögndetektorn
Så fattar Spotify-VD:n beslut • Människorna som tror på konspirationsteorier • Googles allseende öga • Autismen gjorde Greta till hjälte • Politiker raggar väljare på TikTok
Det allseende ögat – Google ger oss den ofiltrerade verkligheten
Vardaglig kärlek, tristess och fattigdom. Människor som slåss, har sex och däckat. Ingenting undgår Googlebilarnas superkameror. Det är genom dem som vi upplever mänsklighetens verkliga jag.
Bilderna är sällan av hög kvalitet, men eftersom Googlebilarnas kamera har nio linser missar den sällan ett money shot. Att hitta guldkornen i Google Street View är desto svårare. Därför är det hatten av för den anonyme kreatören bakom bloggen 9-Eyes som bjuder på en kavalkad av bilder från jordens alla hörn, oavsett dess kvalitet.
Bilderna är tagna i stunden, oplanerat avslöjande och oundvikligt ärliga. Jag har svårt att komma på en tidning eller sajt som ger en mer transparent och ofiltrerad bild av verkligheten. 9-Eyes är fascinerande, sorglig och beroendeframkallande.
9-eyes.com uppdateras inte ofta, men arkivet är en skattkammare som innefattar ett hundratal mästerverk. Varje enskild bild känns mer än varje fotoutställning du besökt, jag lovar.
Fler stories på nomofomo.se: • Tech • Media • Mångfald och integration
Snart är den ultimata lögndetektorn här – men vill vi att de ska lyckas?
I dag kommer du att få höra 200 lögner. Om du har tur kan du avslöja hälften av dem. Men mest sannolikt kan du inte avslöja en enda – trots att människan inte är byggd för att ljuga.
Hjärtat rusar. Vi svettas. Vi stammar. Det rycker i ansiktet och vi tittar upp i taket. Att tala sanning kräver mindre ansträngning, ändå ljuger vi. Hela tiden. De flesta lögner är visserligen vita. ”Snygga jeans!” (not). Men vi ljuger även om stora och viktiga saker. Minst en gång per dag. Varför? Vi ljuger för att framhäva och skydda oss själva, men även för att skada – eller undvika att skada – andra.
Polygrafen uppfanns på 1920-talet av John Larson. Det är oftast den som vi tänker på när vi pratar om lögndetektorer. Men i dag finns det flera andra tekniker för att ta reda på om någon ljuger. Alla har dock en sak gemensamt: De fungerar inte till 100 procent.
Rättväsendet och rekryterare jublar
Just polygrafen, som ju ofta förekommer i filmer, har visat sig vara chockerande enkel att överlista. Men nu hävdar flera företag att de snart – tack vare AI och hjärnskanningsteknologi – har lyckats utveckla teknologi som kan upptäcka när människor ljuger. Rättsväsendet och rekryterare jublar, men vill vi verkligen att de ska lyckas?
Det finns många som inte vill det, såväl poliser som forskare. Som Dan Ariely, psykolog och beteendevetare på Duke University i North Carolina, USA.
“We have this tremendous capacity to believe our own lies, and once we believe our own lies, of course we don’t provide any signal of wrongdoing.”
– Dan Ariely
Med andra ord: Om vi inte vet att vi ljuger kan vi inte bli avslöjade.
2019 gick The Guardians Amit Katwala till botten med lögndetektorns utveckling. Resultatet är minst lika aktuellt idag som då. Hans story finns både som longread och podcast: The race to create a perfect lie detector, and the dangers of succeeding
Fler stories på nomofomo.se: • Artificiell intelligens • Vetenskap • Politik
/// 5 snabba nyheter ///
1. Så ska restaurangerna få dig att äta mer efterrätt
TECH. Ny teknik har fått livsmedels- och restaurangbranschen att fokusera än mer på visualiseringen av menyer. Syftet är självklart: att stärka upplevelsen för restaurangbesökarna och få dem att beställa mer. Hittills har utvecklingen innefattat stillbilder och video. Nästa steg är att applicera augmented reality (AR), eller förstärkt verklighet. AR-tekniken gör det möjligt för gästen att använda sin egen telefon för att få se hur maträtterna ser ut i verklighetstrogna 3D-modeller framför sig på bordet. Said Business School i Oxford har experimenterat med den nya tekniken och deras siffrorna talar sitt tydliga språk. Försäljningen av efterrätter ökade med hela 112 procent om matgästen visualiserade rätterna med hjälp av AR vid beställning.
Källa: The Modern Restaurant Management
Mer om AR på nomofomo.se: New York Times och Facebook i stort samarbete
2. Ny studie: Människorna som tror på konspirationsteorier
VETENSKAP. Mer än var tredje amerikan tror att den kinesiska regeringen skapade coronaviruset som ett vapen, och ytterligare en tredjedel är övertygade om att den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention har överdrivit hotet från Covid-19 med syfte att underminera president Trump. Men vilka människor är det som är benägna att tro på konspirationsteorierna som sprider sig som en löpeld på de sociala plattformarna? I den mest omfattande analysen hittills lyckades ett forskar-team från Atlanta utkristallisera två tydliga personlighetsprofiler. En var minst sagt bekant: hen som är impulsiv och övermodig och på ständig jakt efter orättvisor, och som drivs av att avslöja naivitet hos alla utom sig själv. Den andre är en mer ensam, ängslig och lynnig figur som ofta är äldre och/eller bor ensam. Källa: New York Times
Fler stories på nomofomo.se: • Covid-19 • Sociala plattformar
3. Politikern som använder TikTok för att ragga unga väljare
POLITIK. Den amerikanske politikern Matt Little från Minnesota har lyckats attrahera svårflörtade Generation Z genom att skapa en TikTok-persona. Videoappen är tabu i Washington på grund av kopplingarna till Kina, men det stoppar inte den 35-årige delstatssenatorn som planterar sina politiska budskap bakom en fasad av läppsynk och humor för sina 80 000 följare, som i den här videon. Källa: Politico
Fler stories på nomofomo.se: • Politik • TikTok • Media
4. Spotifys Daniel Ek om nycklarna bakom hans framgång
LEDARSKAP. Spotifys grundare och VD Daniel Ek går upp klockan 06.30, men börjar inte jobba förrän kl 10.30 på förmiddagen. Innan dess har han tränat, umgåtts med sin familj, gått på en promenad och läst i en timme. Han fattar beslut på eftermiddagen och försöker att dedikera varje dag till en stor utmaning. The Observer Effect har träffat den svenske superentreprenören vars taktik och strategi särskiljer sig från många andra ledares. Den första intervjun var magisk, och nu har de publicerat den andra intervjun där de går till botten med detaljer kring – bland mycket annat – ledarskap, mötesrutiner, inlärning, svensk kultur och den kreativa processen.
Mer om ledarskap på nomofomo.se: Buffetts filosofi har aldrig varit mer relevant
5. ”Bara människor som jag vågar ställa tuffa frågor om klimatet”
KLIMATHOTET. The Guardians vetenskapsredaktör Robin McKie har träffat aktivisten Greta Thunberg för att diskutera en ny film som belyser hennes liv och den roll som autism spelat i hennes klimathjälte-resa.
“To get out of the climate crisis, we need a different mindset from the one that got us into it. People like me – who have Asperger’s syndrome and autism, who don’t follow social codes – we are not stuck in this social game of avoiding important issues.”
– Greta Thunberg
Läs intervjun här: ‘Only people like me dare ask tough questions on climate’
Mer om klimathotet på nomofomo.se: Kommer tre miljarder människor att bo i öknen 2070?
/// Must-see ///
Möt Jetmannen – framtidens livräddare
Smidigare än helikoptrar och betydligt snabbare än fotgängare – jetmannen Richard Browning revolutionerar räddningstjänstens arbete genom att flyga som en superhjälte.
Topplistan: Vad ni läser mest på nomofomo.se just nu
Ha en fantastisk måndag,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Vill du stötta NomoFomo? Bli en betalande prenumerant!
För att kunna skapa ännu mer innehåll – banbrytande tv-program, underhållande poddar och exklusiva reportage – behöver vi din hjälp. Genom att bli en betalande prenumerant bidrar du till att göra världen lite bättre, roligare och mer intressant. Alla bidrag går oavkortat till NomoFomos kamp att vara en motpol till fake news och filterbubblor som segregerar samhällen.
Vill du samarbeta med NomoFomo?
Arbetsgivare: Vill du beställa skräddarsydda föreläsningar och omvärldsanalyser?
Kreatörer: Vill du skapa innehåll för NomoFomo?
Co-labs: Har du en idé på hur vi kan hjälpa varandra?
Har du ett tips?
Vi tar gärna emot tips på människor och trender som formar framtiden, prisbelönt journalistik, banbrytande forskning, överraskande reportage, och poddar och YouTube-klipp man inte får missa. Mejla till tipsa@nomofomo. Fin kredd utlovas för publicerade tips.
Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook • Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube