#0011: De dog i jakten på likes
Astronauter på speed • Stockholm och Skåne pekas ut som ”superstar hubs” • Du behöver bara 100 fans för att leva på din passion • De blåser gaykillar med desinformation • Lär dig japanska i sömnen
// Dagens story //
Vi offrar våra liv för bekräftelse
Gigi Wus specialitet var att fotografera sig själv i bikini uppe på spektakulära bergstoppar. Hennes Instagram-följare fick vara med på över 100 äventyr innan hon föll ner i en bergsspricka och avled.
Livet i rampljuset började med en vadslagning och slutade med att Gigi Wu frös till döds i en ravin. 36-årigen‚ känd som Bikini Hiker, överlevde förvisso fallet och lyckades ringa räddningstjänsten, men vädret stoppade dem att nå fram innan kylan tog hennes liv. Äventyret i Taiwan blev Gigis sista. Hon lämnade efter sig 14 000 följare.
Telefonen är fjärrkontrollen till våra liv
Serieentreprenören Gary Vaynerchuk har byggt sin framgång – ett vinföretag och en reklambyrå – genom att vara först och gå ALL IN på i princip alla nya sociala plattformar som lanseras. Det finns en sak han säger oftare än annat:
”Telefonen i din hand är mer kraftfull än den superdator som Ronald Reagan styrde världen med under sin tid som amerikansk president.”
Det – om någon – förstod Gigi Wu. Den gav henne ett syfte med livet och den blev hennes död. Men ingen kan anklaga henne. Med tanke på att mänskligheten har funnits i 500 generationer och knappt tre av dem har fått uppleva den smarta telefonen är det ingen underdrift att säga att vi inte på långa vägar vet hur vi ska använda den ännu.
259 människor döda – hittills
Under åren 2011-2017 dog 259 människor dog i jakten på en schysst selfie. Dog de för konsten? Eller handlar det om en teknisk barnsjukdom? Det skulle vara enkelt att påstå att teknikutvecklingen har gjort oss till sämre människor. Eller är det så att tekniken endast avslöjar och exponerar människans styrkor, svagheter och behov? I så fall kommer vi snart att vara parodier av oss själva – om vi inte redan är det.
Bekräftelse är ett av våra behov, och det föddes vi med. Men de senaste decennierna har människan utvecklats till en hypersocial varelse som är läskigt upptagen med att ta reda på hur andra uppfattar oss. Vi har en mycket längre barndom än de flesta andra däggdjur, och det finns en anledning till det: vi behöver den tiden för att ta reda på hur vi kan integreras i vår kultur och hävda en identitet. Nu mer än någonsin.
Psykologin bakom selfie-fenomenet
“We have always had a very basic need for self-presentation”, förklarar psykologi-professorn Sarah Diefenbach för Outsides reporter Kathryn Miles som har utforskat psykologin bakom selfie-fenomenet och vad som ligger bakom människans besatthet av att fånga vårt modigaste jag på bild. Läs hela storyn här eller titta på Daily Mails nyhetsinslag om kicksökarna som dog för tidigt.
Ps. Apropå selfies, bilden ovan på Tjernobyls farligaste radioaktiva material – ”Elefantens fot” – var precis det. En selfie. Mannen på fotot, Artur Korneyev, har sannolikt utsatts för mer strålning än någon annan i världshistorien. Atlas Obscura har hela storyn.
// 3 spaningar //
1. Stockholm och Skåne är “superstar hubs”
Pandemin, automatiseringen och ökad migration ritar om kartan över var och hur vi kommer att jobba i Europa de närmsta tio åren. Rapporten ”The Future of Work in Europe” från McKinsey & Co visar att den totala sysselsättningen nådde rekordnivåer 2018, men fördelningen var ojämn och den utvecklingen väntas accelerera eftersom låginkomsttagare i allt större grad flyttar till städer och regioner med stark ekonomi. I Sverige finns det både ljus och mörker. Stockholmregionen och Skåne rankas som “Superstar hubs”, delar av Västkusten ses som en “dynamisk hub” – medan en tredjedel av Sverige halkar efter och nu spelkar i samma liga som Wales och stora delar av Finland, Östeuropa och Frankrike.
Här är hela storyn – på nomofomo.se
2. Du behöver bara 100 fans
2008 förutspådde Wired-grundaren Kevin Kelly att du i framtiden inte måste bli känd för att livnära dig på din kreativitet, eftersom internet gör det möjligt att bygga nätverk och skippa oempatiska gatekeepers och onödiga mellanhänder. Nyckeln är att få 1000 fans som köper allt du skapar för 1000 kronor per år. I dag – ett decennium senare – konstaterar Li Jin att du inte längre behöver 1000 fans. Allt som krävs är 100 – som investerar 10 000 kronor i dig varje år. Det låter kanske mycket, men förklaringen stavas ”Passion Economy”. Vi lägger våra pengar på saker vi älskar och vill förknippas med. Globaliseringen, fragmentiseringen of everything och kärnfamiljens upplösning har fått oss att glorifiera tribes – och det är vi redo att betala för.
Här är hela storyn – på nomofomo.se
3. Blåser gaykillar med desinformation
Den nya medieappen Onlyfans bygger sin framgång på att korsa människans beroende av pornografi och de sociala plattformarna. Där kan vem som helst erbjuda bilder och filmer på sig själv och tjäna pengar på prenumerationer och dricks från nöjda användare. Skillnaden mot de mer traditionella plattformarna som Instagram, YouTube och TikTok är att fokus ligger på sex, men även här är desinformation och klickfiske vanligt. Ett nytt fenomen är att straighta killar lockar gaykillar att betala dyrt för att få se nakenbilder och därefter gör dem besvikna med trista selfies. De har även hittat en annan lukrativ nisch som ger bra betalt utan att de behöver visa för mycket av sig själva: de fotograferar sina fötter för män och kvinnor med fot-fetisch. Metoden är enkel – maximera vinsten och minimera exponering.
Här är hela storyn – på nomofomo.se
// Dagens tips //
Lär dig japanska i sömnen
Världens bästa idrottare har en sak gemensamt: de visualiserar matcher och tävlingar i förhand. De går igenom varenda sväng, slag, skott och tackling för att veta vad de ska göra när det väl händer i verkligheten. Har du nånsin testat att göra samma sak med ditt eget liv?
Att visualisera morgondagen innan du somnar fungerar. Du ser hur du misslyckas – för att veta hur du ska undvika det när det väl gäller. Och du ser dig själv lyckas för att få en känsla att sträva efter. Dessutom ger det bättre effekt än alla sömnpiller. Lycka till med att visualisera en hel dag innan du somnar. Jag somnar alltid kl 13.00.
Men låt det inte stanna där. Ifjol släpptes en studie som visade att du kan lära dig nya saker medan du sover. Det är då som hjärnan organiserar dina minnen och blåser ren den från skräp, om jag tillåts förenkla. Men inte nog med det – hjärnan fixar även att ta in yttre intryck. Det kallas ”sleep learning”. Singularity Hub har hela storyn: New Study Suggests You Can Learn While You Sleep och här ett YouTube-klipp som visar hur du kan lära dig några grundläggande japanska fraser medan du sover.
// Must-see //
”The moon aint made of rocks, its just a giant ball of crack”.
Det bästa med YouTube är oftast kommentarsfältet. Som i fallet med astronauterna på speed som dansar till trance (INTE techno).
9 sätt att stötta NomoFomo
• Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev.
• Berätta en NomoFomo-story nästa gång du träffar en människa.
• Mejla förslag på innehåll till tipsa@nomofomo
• Dela nyhetsbrevet på dina sociala plattformar.
• Beställ en skräddarsydd föreläsning via info@nomofomo.se
• Skriv en artikel åt oss, mejla colab@nomofomo.se
• Följ oss på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, TikTok och YouTube.
• Gör nomofomo.se till din startsida.
• Bli en betalande prenumerant om du inte redan är det: Klicka här.
Love,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Vill du samarbeta med NomoFomo?
Arbetsgivare: Vill du beställa skräddarsydda föreläsningar och omvärldsanalyser?
Kreatörer: Vill du skapa innehåll för NomoFomo?
Co-labs: Har du en idé på hur vi kan hjälpa varandra?
Har du ett tips?
Vi tar gärna emot tips på människor och trender som formar framtiden, prisbelönt journalistik, banbrytande forskning, överraskande reportage, och poddar och YouTube-klipp man inte får missa. Mejla till tipsa@nomofomo.
Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook • Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube