🐏 #170: Fårens Frankensteins monster
25+ trender och fenomen som formar framtiden – och en hemlig länk.
I dag är det fredag. Passa på att vara glad, man vet aldrig när det blir roligt nästa gång.
Här är fem snabba spaningar innan vi kickar igång veckans nummer.
”Fåglarna” IRL: Tusentals papegojor har invaderat en by i Argentina (video).
Hitler har återuppstått som AI-klon – för att värva unga nazister.
VICE Magazine gör comeback – så får du tidningen i brevlådan.
Time Out: Här är världens 10 coolaste kvarter 2024.
Brian X. Chen: Så funkar din iPhone med Apples AI.
Och just det: Det här brevet är för långt för din inbox – klicka här för att läsa hela.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
BREAKING NEWS: De microdoserar Ozempic. Neurokirurg talar ut om den nya trenden att ta små doser av den omtalade diabetesmedicinen.
— 🐏 —
Sagan om Montana Mountain King – fårens Frankensteins monster
Arthur Schubarth, 81, behövde pengar. Hans plan var att föda upp och sälja kloner av ett gigantiskt får till troféjakt. Det skulle bli det största världen skådat. Fårvärldens Frankensteins monster!
Projektet inleddes redan 2013 när den amerikanske djuruppfödaren skaffade vävnadsprover från världens största vildfår. Han fick dem från jägare i Kirgizistan, dit västerländska män åker för att jaga den utrotningshotade arten Marco Polo argali. Sedan skickade Schubarth materialet till ett laboratorium som skapade klonade embryon som han implanterade i sina egna får hemma på ranchen i Montana.
2017, efter flera misslyckade försök, lyckades en av tackorna till slut föda en genetiskt ren Marco Polo argalibagge. Schubarth döpte den till ”Montana Mountain King”. Eller som han själv kallade honom: MMK.
Nu kunde Schubarth avla MMK med andra tackor, med målet att skapa ännu större versioner och sälja lammen dyrt till jaktanläggningar i USA där troféjakt är big business. Dessutom betalade andra uppfödare bra för MMK:s sperma.
Men ingenting varar för evigt. I måndags dömdes Arthur Schubarth till sex månaders fängelse och 250 000 kronor i böter för att ha äventyrat ekosystemet och den genetiska integriteten hos vilda får. Minst två av de klonade fåren som Schubarth födde upp dog av den smittsamma, kroniskt tärande sjukdomen paratuberkulos. Men MMK lever fortfarande och kommer att tillbringa sina sista år i en djurpark.
Slutet gott, allting gott?
Well, det återstår att se. Snart kan utrotade djur återuppstå. Under de senaste två decennierna har vetenskapen om ”de-extinction” avancerat dramatiskt. Tekniken finns, så frågan är inte längre om vi kan återuppliva förlorade arter – utan om vi borde göra det.
Somliga är övertygade om att det är rätt väg att gå. Som Colossal Biosciences, ett bioteknik- och genteknikföretag baserat i Texas. De planerar just nu att återuppliva tre ikoniska utdöda arter.
Den tasmanska tigern
Den sista kända tasmanska tigern aka pungvargen dog i en djurpark i Australien 1936. Om arten återskapades skulle den konkurrera med dingon som redan är hotad.
Dodon
Den sista dodon levde på 1600-talet. Nu planerar Colossal Biosciences att återuppliva fågeln som inte kan flyga och återinföra den på Mauritius.
Mammuten
Genom att använda DNA som extraherats från betar och hud bevarad i arktisk permafrost har forskare lyckats återskapa stora delar av genomet hos ullmammuten. Det är inte komplett, men forskarna hävdar att det inte är nödvändigt för att återskapa varelser som ser ut och beter sig som de ikoniska bestarna.
Kan sluta i katastrof
Colossals mål är att ”berika biologisk mångfald, återställa viktiga ekologiska roller och stärka ekosystemets motståndskraft”. Men andra experter varnar för att det kan sluta i katastrof. ”We have this hubris as humans that we can control our technology. I'm not so convinced”, säger Oswald Schmitz till Live Science som synar Colossal Biosciences spektakulära satsning i sömmarna.
🚀 Hur ser världen ut om 25 år? Min föreläsning ”2049: Så blir du en vinnare i AI-revolutionen” ger dig inspiration, verktyg och metoder för hur du bygger framtidens organisation och utvecklar mänskliga superkrafter. Men framför allt väcker den känslor och får publiken att utmana sin världsbild.
🥷🏼 Boka Årets talare inom AI & Tech. Klicka nedan eller mejla nicklas@nomofomo.se.
— 🌍 —
3 rubriker jorden runt
🇦🇺 Den gigantiska bebis-pingvinen. Alla bara dör och det är krig överallt. Kanske är det därför som söta djur har vält internet de senaste veckorna? I förra numret berättade jag om den thailändska dvärgflodhästen Moo Deng (som du kan följa dygnet runt via den här livestreamen). Nu har ett nytt exotiskt djur blivit viralt. Pingvinen Pesto på Sea Life Melbourne Aquarium är nämligen sensationellt stor för att bara vara nio månader. Inte ens föräldrarna kan mäta sig med den australienska kändispingvinen som väger dubbelt så mycket som en normal pingvin. Om du går mer igång på björnar kan jag tipsa om att ”Fat Bear Week” pågår just nu. Ta chansen och rösta på din favorit-tjockis.
🇸🇦 Fängslad influencer huggen i ansiktet. Den saudiska fitnessinstruktören och influencern Manahel al-Otaibi, 30, har misshandlats flera gånger sedan hon dömdes till fängelse i januari. I den senaste attacken blev hon huggen i ansiktet med en penna, rapporterar tidningen Guardian. Al-Otaibi dömdes till elva års fängelse för att ha främjat kvinnors rättigheter på sociala medier, vilket de saudiska myndigheterna klassificerade som ”terroristbrott”. Nu anklagas de för att aktivt underlätta övergreppen mot henne.
🇩🇪 TikTok nära ge AfD segern. Varför har det högerextrema partiet AfD blivit så populärt bland unga tyskar? Den frågan ställer sig Defectors reporter Luisa Rollenhagen och hänvisar till en studie som visar att AfD är dubbelt så populärt på TikTok bland förstagångsväljare som alla andra partier tillsammans. TikTok-succén verkar spilla över på det verkliga livet. Under höstens delstatsval röstade en stor andel unga väljare på AfD. Men det blev inte någon totalseger eftersom äldre väljare föredrog andra partier.
— 🤖 —
AI-barometern: Heaven & Hell ❤️🔥
Varje vecka delar jag med mig av 5 spaningar om AI-revolutionen.
👹 De skor sig på katastrofen. Stormen Helene har krävt nästan 200 liv i sydöstra USA. Många har tvingats överge sina hem på grund av översvämningarna och jakten efter saknade pågår fortfarande. Men det stoppar inte de digitala asätarna. Facebook-kontot ”Coastal Views” kapitaliserar på tragedin genom att dela AI-genererade bilder på fejkade räddningsinsatser och övergivna hundar – vilket Facebooks algoritmer älskar.
💸 Chat GPT Plus blir dyrare. För att kunna rapportera om Open AI krävs en jättestor miniräknare. I år väntas Sam Altmans gäng omsätta nästan 40 miljarder kronor – och gå back 50 miljarder kronor. Att mata och hålla konverserande robotar vid liv är inte gratis. Därför tar de nu in 6,6 miljarder dollar från bolag som Microsoft, Nvidia och Softbank i en ny rekordrunda. Open AI värderas nu till 1 600 miljarder kronor, vilket är en dubblering jämför med i fjol. Även priset för ChatGPT Plus väntas dubbleras (under de kommande fem åren).
🎨 Hur ser ditt Spotify-sovrum ut? Den nya AI-drivna designappen ”Verse” har blivit populär bland unga som vill uttrycka sig i form och färg, men inte orkar lära sig Photoshop. Ett exempel är att den kan analysera din Spotify-data och skapa bilder som visar hur ditt sovrum hade kunnat se ut om du var tonåring i dag.
📖 Ilya Sutskevers bästa lästips. Om du vill ge dig själv en riktigt svettig utmaning ska du ge dig an den här listan. Den innehåller 27 texter – artiklar, blogginlägg, kurser, en avhandling och två bokkapitel – som Open AI-medgrundaren Ilya Sutskever ska ha gett till alla nyanställda innan han sa upp sig.
💀 Konstkritiker återuppstår som bot. Anrika Evening Standard ska skapa en AI-klon av den avlidne konstkritikern Brian Sewell. Första uppdraget? Att recensera en ny Van Gogh-utställning. Beslutet är lika kontroversiellt som Sewell själv ansågs vara. Den brittiska tidningen har nyligen sparkat 150 livs levande journalister och få tror att Sewell, som ansåg att Banksy borde ha avlivats direkt vid födseln, hade velat bli en bot. Men även: hur ska en bot, som inte har känslor, kunna recensera konst?
Vill du synas i Sveriges största trendbrev? NomoFomo Insights når några av Skandinaviens smartaste hjärnor varje vecka (7585 om vi ska vara exakta). Mejla Nicklas för info om partnerskap.
— 🔥 —
Veckans debut
Balenciaga: Vill du gå på catwalken under Paris modevecka?
Romeo Beckham: Vilka sitter i publiken?
Balenciaga: Lindsay Lohan och Nicole Kidman.
Romeo: Vad ska jag ha på mig?
Balenciaga: Oklart, men det löser sig.
Veckans BIG BALLS går till Victoria och David Beckhams 22-årige son som överraskade den kräsna publiken i Paris med en pirrigt kort piké och Zorro-solglasögon under sitt livs första catwalk-framträdande.
— 🤯 —
Veckans science (fiction)
Fascinerande fakta: 3 vetenskapliga fynd som gör livet lite mer spännande.
Bläckfiskar och fiskar jagar ihop. När forskarna granskade dykarnas videomaterial gjorde de en fascinerande upptäckt: bläckfisken samarbetar med olika fiskarter för att fånga mindre fiskar och blötdjur. Jakten fungerar som ett rollspel där bläckfisken är diktator och fattar alla beslut. Exempelvis var fiskarna ska leta efter nästa byte. Därför tros bläckfiskarna besitta kognitiva förmågor. Trist nog är de även som kampsportkillen i 9C. Videomaterialet visar att bläckfiskarna slår fiskar som inte sköter sig – och de som inte bidrar till jakten tvingas lämna gruppen.
Bebisar kan känna empati. Du som har testat att hänga med barn någon gång kommer inte att tro mig nu, men enligt en ny studie börjar spädbarn utveckla sina första tecken på empati redan runt 18 månaders ålder. I vilken grad styrs av hur empatiska föräldrarna är. Studien visar att barn utvecklar mer empati om föräldrarna uppmärksammar och respekterar barnens känslor. Forskarna hävdar att förmågan till empati, som att sätta sig in i andras situationer, inte är medfödd utan är någonting vi lär oss under livets gång.
Ät som en lax. Tycker du också att omega-3 borde rankas som ett av jordens underverk? Då kommer du att gilla den här spaningen! Forskare i Norge har kommit fram till att vild lax innehåller mer näring än odlad lax. Därför rekommenderar de dig att klättra neråt i näringskedjan och äta mer av de fiskar som laxen äter: sardiner, makrill och ansjovis. Med andra ord: att äta som en lax är nyttigare än att äta lax.
— 🎥 —
Veckans video
Ett dystopiskt konstverk. Antitech-revolten i San Francisco trappas upp. Den 21 september attackerades tre robottaxibilar av maskerade män. Ett av överfallen filmades. Den makabra videon visar hur passageraren i Waymo-bilen klappar en pudel medan flera gärningsmän taggar bilen.
Att de självkörande taxibilarna attackeras och kunderna trakasseras är vardagsmat i San Francisco. Men somliga fall sticker ut mer än andra. Här om dagen publicerade en kvinna en video som visar hur två män blockerar hennes robottaxi i över en minut och ber om hennes telefonnummer. Lokaltidningen The San Francisco Standard har hela storyn och videon.
ALMÉRS HÖRNA. Den här veckan har IT-världens Larry David upptäckt en rad nya vetenskapliga genombrott och fascinerande innovationer – till sin stora fasa.👇
— 🤖 —
Robotextra: De hugger av sig handen, blir svampar och löser CAPTCHAs
Är det dags att konstatera att ”Infinite monkey theorem” faktiskt stämmer? Men med AI, såklart. ChatGPT känns onekligen som en apa som aldrig tröttnar. Och det är väl hela poängen med maskiner? De tröttnar inte. Så medan vi suckar över att lösa ännu en CAPTCHA, kan AI fortsätta utan att dö av tristess. Nu har den lärt sig att känna igen trafikljus och övergångsställen bättre än vad vi människor klarar av, så hela syftet med övningen har gått helt förlorad och kvar är vi med webbens motsvarighet till skoscanning. Ovärdigt, sa Bill.
Samtidigt lanserar Meta AI-botar som skapar content åt dig på Facebook och Instagram när dina kompisar inte är tillräckligt intressanta längre. I’m Jack’s complete lack of surprise att techbro-gänget ser nästa steg av sociala medier som ett där det sociala är att mata en AI-bestyckad annonsmotor.
Men det är ju lyckligtvis inte bara vi människor som blir kontrollerade. It goes both ways. Amazon Alexa kan nu styras med tankar via hjärnimplantat, och i Schweiz har några forskare lyckats bygga en protes som kan koppla loss sig själv från sin kropp och agera självständigt.
Typiskt att tekniken för att slippa använda handen till fjärrkontrollen och tekniken för att hämta fjärrkontrollen utan att behöva resa sig kom samtidigt. För den som har svårt att välja.
Så långt allt väl. Men som alltid med forskare och sci fi är det nån jävel som spårar ur. Det här med att ge robotben till en svamp som den nu lärt sig att gå runt på vet jag inte om jag ser de uppenbara fördelarna med – men jag är intresserad av filmrättigheterna.
/Rickard Almér, senior redaktör
— 🙋 —
Är du #teamhuman?
Allt innehåll i det här brevet är skapat av en människa. Varje vecka synar jag 2500 nyheter och forskningsrapporter med målet att ge dig trender och fenomen på sätt som inte får dig att somna. Om du tycker att det är värt knappt 20 kronor i månaden kan du uppgradera din prenumeration nedan. Det tar 60 sekunder.
— 👀 —
Missa inte…
2013 besökte den norske fotografen Kyrre Lien ett militärläger i Ukraina där kosackiska barn tränades för krig. Bilderna, som publicerades flera år senare i tidningen Vice, visar hur åttaåringar fick lära sig kampsport och att hantera automatvapen som AK47.
Lägret organiserades av föräldrar som ville bevara kosackernas traditioner till nästa generation och säkerställa att barnen skulle kunna försvara sitt hemland. Satsningen skrotades året därpå när Krimhalvön annekterades av Ryssland – trots att föräldrarna och ledarna var lojala president Vladimir Putin.
Vill du göra en vän glad? Skicka vidare eller dela brevet!
Om din vän läser hela vägen hit fattar hen att du är världens bästa kompis som delar med dig av den här exklusiva glädjegruvan. Skicka vidare brevet eller använd den här länken: https://nomofomo.substack.com/p/170