💰 #169: Skattjakten i New York
25+ trender och fenomen som formar framtiden – och en hemlig länk.
Är jag årets inspiratör och kunskapsspridare? Såklart inte. Men jag kan bli! Stötta det här brevet genom att rösta på mig i E-Star Awards. Det tar 24 sekunder och deadline är i morgon (fredag) klockan 12.00.
Här är fem hypersnabba spaningar innan vi kickar igång veckans nummer.
Hemlig kryptogruva avslöjad på Avesta lasarett – servrarna jobbade dygnet runt.
Chocken i Finland: när luften på förskolor renades minskade barnens sjukdomar med nästan 20 procent.
Fashionistas i Milano snortade kokain redan på 1600-talet, enligt ny studie.
Det finns en butik i Tokyo som säljer 600 sorters salt.
Forskarna är övertygade: pandemin startade när infekterade mårdhundar, sibetkatter och bamburåttor såldes på marknad i Wuhan.
Pssst! Det här brevet är för långt för din inbox – klicka här för att läsa hela.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
BREAKING NEWS: Mark Zuckerbergs livvakter kostar 240 miljoner kronor per år. Samtidigt avslöjar NY Times att Elon Musk har byggt ett eget mini-Secret Service.
— 🤷 —
I dag vill jag göra någonting annorlunda
Jag är på väg till Vilnius för att träffa litauiska journalister, den svenska ambassadören och framför allt 250 unga människor från Norden och Baltikum i samband med eventet Nordic Baltic Youth Summit. De vill veta vad jag skriver om i det här brevet. Vart är världen på väg? Hur kommer vi att leva, bo och jobba i framtiden?
Det är en ära. Men framför allt hoppas jag själv lära mig viktiga saker om livet. Den senaste globala rapporten om lycka visar nämligen att unga litauer är lyckligast i världen. Den totala vinnaren blev som alltid Finland eftersom finländare känner sig säkrare och har lägre förväntningar än svenskar.
NomoFomo Insights handlar till stor del om förväntningar. Här delar jag med mig av drömmar och mardrömmar om vad världen skulle kunna vara. Visioner och nya perspektiv. Eller trender och fenomen som formar framtiden, som jag vanligtvis kallar det. Därför får jag ständigt chansen att träffa nya, nyfikna människor.
Som föreläsare målar jag upp ett framtidsscenario som framför allt kretsar kring två paradigmskiften – metaversum och AI-revolutionen – som just nu omformar våra liv i realtid inför öppen ridå (eller i svarta lådor). Ibland till det bättre, ibland till det sämre och ibland inte alls. Men vi är bara i början av en ny verklighet, måste jag ibland påminna mig själv. När allt går fort är det lätt att bli både närsynt och kortsiktig. Men livet är långt och kommer att bli längre – tack vare AI-doktorerna.
Vanligtvis inleder jag det här brevet med en toppstory som ska sätta tonen för resten av brevet. I bästa fall en oväntad nyhetsvinkel. Därefter följer jag upp den med AI-barometern där jag delar med mig av fem snabba spaningar om artificiell intelligens. Men i dag vill jag göra någonting annorlunda. Den här gången kommer jag att skriva snabbt, ofiltrerat och vagt sammanhängande om saker som jag har upptäckt i AI-världen sedan vi senast sågs. Det kallas för att ”sända live från hjärnan” och det är absolut ingenting som jag rekommenderar dig att göra på nästa Zoom-möte. Om bergochdalbanan blir för brant kan du scrolla vidare till ”3 rubriker jorden runt”. Sedan är allt precis som vanligt igen.
Det regnar cash i AI-land
Sedan 2020 har de största techbolagen dubblerat sina investeringar i artificiell intelligens, rapporterar Wall Street Journal.
Därför ska Open AI nu omvandlas och bli vinstdrivande, istället för att rädda världen. VD Sam Altman ska få sju procent av kakan, vilket lär synas på hans bankkonto. Apple, Microsoft och Nvidia sägs vilja gå in med uppemot 150 miljarder dollar i bolaget som gav oss ChatGPT.
Det här är goda nyheter för den som inte vill dö hastigt och olustigt på sjukhus. En ny studie visar att AI kan minska oväntade patientdödsfall rejält. Hela 26 procent, enligt AI-systemet Chartwatch som har implementerats på St. Michael's Hospital i Toronto. Inte nog med det. Just nu utvecklar Google en AI som ska avslöja sjukdomar innan det är för sent. Mer konkret: de använder AI-modeller som tränats på 300 miljoner ljudprover för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomar som tuberkulos.
Google har även lanserat tjänsten NotebookLM som analyserar och paketerar texter och PDF:er på smarta sätt. Som podd-junkie älskar jag att den kan den skapa poddar där hyperengagerade röster diskuterar textinnehållet. Här kan du lyssna på en podd som skapades när någon laddade upp en artikel från 1897 om ovanliga tävlingar i Londons East End.
Möjligheterna att färdas i tid och rum är bland det bästa med den artificiella intelligensen. Utan AI-bildgeneratorerna hade vi inte haft en aning om att Napoleon Bonaparte numera kallas IT-Markus och jobbar på servicedesk.
Här är fler fantastiska transformationer.
Men som sagt: vi är bara i början av AI-revolutionen. Sam Altman tror att vi kommer att få superintelligens (aka AI som är mycket smartare än människan) redan om ”några tusen dagar”. Om det är han eller de hallucigena drogerna som talar är oklart. Men att han älskar dem är inte längre någon hemlighet.
Det är svårt att greppa konsekvenserna av superintelligent AI. Men smartare AI lär behövas. Just nu fylls de digitala plattformarna med AI-genererat innehåll som dränker mänsklig kreation. Ett exempel är det AI-genererade countrybandet ”Eyes of America” som har släppt åtta album och finns på både på TikTok och Spotify.
Om du gillar Eyes of America kommer du att älska SocialAI. Det är en ny social plattform som beskrivs som den ultimata mardrömmen: ”A private social network where you receive millions of AI-generated comments offering feedback, advice, and reflections.” Med andra ord: en värld där alla du interagerar med är en bot. Perfekt för den som hatar människor. Eller älskar LinkedIn.
Löftet är att SocialAI-botarna ska vara snälla. Till skillnad från Apples robotkockar. NPR rapporterar att de mänskliga matbloggarna just nu demonstrerar för att Apples AI spottar ur sig dödliga recept och gör dem arbetslösa.
Att AI-modellerna hallucinerar är ett grundläggande problem som ingen har lyckats lösa. Eller? Nu har Microsoft släppt tjänsten ”Correction” som automatiskt korrigerar faktafel i AI-genererat innehåll genom att markera den misstänkta texten och sedan faktagranska den mot en pålitlig källa.
Kanske kan det vara något för tidningen The Garden Island på Hawaii. De har nämligen lanserat AI-genererade nyhetsankare, vilket är det säkraste sättet att urholka journalistikens trovärdighet. Man brukar prata om demokratins död. Om du någonsin har undrat är det så här den ser ut.
🚀 Hur ser världen ut om 25 år? Min föreläsning ”2049: Så blir du en vinnare i AI-revolutionen” ger dig inspiration, verktyg och metoder för hur du bygger framtidens organisation och utvecklar mänskliga superkrafter. Men framför allt väcker den känslor och får publiken att utmana sin världsbild.
🥷🏼 Vill du boka mig? Klicka nedan eller mejla till nicklas@nomofomo.se.
— 🌍 —
3 rubriker jorden runt
🇹🇭 Vill du också se ut som Moo Deng? De senaste veckorna har en thailändsk dvärgflodhäst med Amsterdam-stirriga ögon vält internet. Videor på den rosenkindade bebisen har genererat miljontals visningar på de sociala plattformarna och nu har det börjat ge effekt även utanför metaversum. Djurparken, där den två månader gamla busungen bor, har tvingats stoppa besökare från att kasta saker på Moo Deng, rapporterar NBC News. Men allt är inte svart. Dvärgflodhästar är utrotningshotade och behöver all uppmärksamhet de kan få. Därför vill jag hylla Sephora som tipsar om vilket smink du ska använda för att se ut som Moo Deng.
🇦🇪 Res utan pass och biljetter. Zayed International Airport i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, planerar att införa ett biometriskt system som gör det möjligt för resenärer att passera alla kontroller utan att visa pass eller biljetter. Det nya systemet, som väntas vara på plats redan nästa år, använder ansikts- och irisigenkänning vid incheckning, säkerhetskontroller och boarding med målet att minska väntetiderna rejält. Tekniken används redan på vissa flygningar, och nu hoppas flygplatsen bli den första i världen med ett helt biometriskt flöde.
🇮🇷 Nya bästisar: Iran och Hells Angels. Den iranska regimen anklagas för att använda kriminella nätverk i väst för att tysta dissidenter och kritiker genom våldsamma attacker. I London blev en iransk journalist knivhuggen i en attack som tros ha orkestrerats av iranska agenter via kriminella grupper från Östeuropa. Genom att använda sig av Hells Angels och den ryska maffian blir det svårare för myndigheter att koppla den iranska regimen till brotten, skriver Washington Post.
Vill du synas i Sveriges största trendbrev? NomoFomo Insights når några av Skandinaviens smartaste hjärnor varje vecka (7540 om vi ska vara exakta). Mejla Nicklas för info om partnerskap.
— 🔥 —
Veckans trender
Tecken i tiden: 3 fenomen som gör världen mer (o)begriplig.
1️⃣ Pop-up-butiker i NYC. Kö-kulturen i New York är inget nytt fenomen. De senaste åren har hajpen kring pop-up-butiker exploderat i de hippaste delarna av Manhattan, vilket New York Times uppmärksammade ifjol i artikeln ”What Are People in New York Lining Up for Now?”. Men nu är fenomenet hetare än någonsin. Nyligen köade tusentals människor för att få dricka läsk och lyssna på 50 Cent i Poppi Worlds pop-up. Enligt Adweek genererade Poppi World över 1 100 inlägg från 360 kreatörer, vilket gav hela 44 miljoner visningar från influencers. Ändå var de långt ifrån ensamma att bjuda på fest den helgen. Det gjorde även varumärken som Lancôme, Prada Beauty, Cécred, Ugg och Maria Nila, skriver Casey Lewis i sitt nyhetsbrev After School.
2️⃣ Hetaste dejtingappen: Google Forms. Det senaste decenniets nätdejting-boom har resulterat i en global ensamhetsepidemi. Att de traditionella dejtingplattformarna inte lyssnar på användarnas behov och önskemål syns på statistiken. Siffrorna dalar, men nu skriver tidningen Dazed att kärlekstörstande människor har hittat en oväntad lösning: ”Fatigued by traditional dating platforms, people are using Google Forms to advertise themselves, allowing for a more direct approach and potentially a wider audience.” Samtidigt rapporterar Guardian att appar som Strava – där människor med samma intressen träffas – har blivit de nya heta sociala plattformarna.
3️⃣ De hyr allt – till och med sina jeans. För många unga amerikaner har det blivit en livsstil att hyra prylar istället för att köpa dem. För många är orsaken den allt dyrare bostadsmarknaden. För andra handlar det om flexibilitet. Om man varken äger sin säng, kläder och verktyg blir det helt enkelt enklare att flytta. Wall Street Journal har träffat ett ungt par som berättar hur leasing-livet fungerar.
— 🎥 —
Veckans video
I huvudet på en konspiratör. När pandemin sköljde över oss och stängde ner stora delar av världen paddlade konspirationsteoretiker Richard McGuire till Disneys övergivna Discovery Island där han spenderade sin covid-19-karantän. Och självklart fångade han allt på film.
ALMÉRS HÖRNA. Den här veckan berättar IT-världens Larry David om ett företag som modifierar grisar genetiskt och sätter in deras organ i människor. Dessutom: ett genombrott i metaversum.👇
— 🐷 —
Snart är alla grisar
En modern variant av sagan ”Tre små grisar” hade kunnat bestå av tre små entreprenörsgrisar. Den första grisens startup består bara av en powerpoint som beskriver att hans Uber för träd, gräs och stenar är värd fem miljarder. Så han stövlar rakt in i vargkulan och blir bacon direkt.
Den första grisens startup består bara av en powerpoint som beskriver att hans Uber för träd, gräs och stenar är värd fem miljarder kronor. Så han stövlar rakt in i vargkulan och blir bacon direkt. Den andra kanske har kollat lite Eric Ries på Youtube och har byggt en MVP av riktig kod. Problemet är att det inte finns några riktiga kunder, så för varje investerarvända till vargkulan blir det mindre och mindre kvar av grisens aktier. Därför blir han deprimerad, desillusionerad och utbränd.
Den sista grisen har byggt sitt företag på sin långa forskarkarriär och nu står plötsligt vargar i kö för att få investera. Men den här grisen har inte så bråttom, så när det väl är dags att ta in pengar är det på riktigt. Som eGenesis. De bygger om grisorgan till mänskliga organ, vilket löser ett etiskt dilemma men skapar ett annat.
Till skillnad från i princip alla andra startups finns det onekligen en efterfrågan i det här fallet. Men även om det finns efterfrågan är det inte säkert att det går att lösa, eftersom det är dyrt att skaffa kunder. De som knäcker den frågan har det oftast mycket lättare. Att kunna boka en Uber direkt i Google Maps skapade ju en enorm fördel mot alla andra taxibilar. Och nu har de som använder Shopify en liknande möjlighet: genom ett partnerskap kommer Roblox-användare att kunna köpa fysiska produkter från Shopify-butiker med Robux (deras valuta) i Robloxspel. Vilket låter som en våt dröm för Nicklas som brukar tjata om att den fysiska världen ska smälta samman med den digitala.
/Rickard Almér, senior redaktör
— 🙋 —
Jag behöver din hjälp (mer än Tom Cruise). Affärsmodellen för det här kärleksbrevet är enkel: du betalar om du vill. Om tillräckligt många tycker att brevet är värt att betala för fortsätter jag att dela med mig av 20+ trender och fenomen varje vecka. Så klicka på knappen om du inte redan är en betalande prenumerant. Det tar 90 sekunder att framtidssäkra dig själv – och det kostar knappt 20 kronor i veckan.
— 🎧 —
Är vi redo för ett maktskifte? Jag tror inte det.
Om tio år kan de lömska chattbotarna vara smartare än människan. Visst, det är enkelt att skratta åt dess begränsningar här och nu, men generativ AI kommer att omforma våra liv och samhällen från grunden så som internet har revolutionerat världen sedan 90-talet.
I dag lever chattbotarna i våra telefoner och datorer. Men somliga av dem kommer att få kroppar och leva sida vid sida med oss människor – tills de till slut utgör majoriteten av jordens befolkning. Om utvecklingen fortsätter i samma tempo som nu påstås den artificiella intelligensen trumfa mänsklig kognitiv kapacitet inom ett decennium – eller ännu snabbare. Möjligheterna är enorma, men vi får inte blunda för att riskerna med den nya tekniken kvarstår.
Här kan du läsa min senaste Aftonbladet-kolumn där jag skriver om OpenAIs nya superbot “Strawberry”.
Vill du hellre lyssna? Missa inte NomoFomo Podcast där läser jag in mina analyser.
— 👀 —
Missa inte…
✅ GAMING. Just nu pågår skattjakten ”Project Skydrop” i delstaten New York. Indie-spelutvecklaren Jason Rohrer och musikern Tom Bailey har gömt en gyllene trofé värd 250 000 kronor inom en radie på 80 mil och den som betalar 20 dollar får en ny ledtråd varje dag. Radien kommer att krympa under de närmsta två veckorna, tills den hemliga platsen avslöjas – om inte någon hittar trofén först. Wired har hela storyn (bakom betalvägg) och CBS News berättar också om den innovativa tävlingen.
✅ HÅLLBARHET. Du har väl koll på sajten ”Unclaimed Baggage”? De säljer saker som passagerare har glömt i flygplan och på flygplatser i USA. I en rapport som släpptes innan sommaren berättade de om en rad spännande fynd som är till salu. Exempelvis en Rolex i guld, ett par festivalstövlar från Yves Saint Laurent och en diamantring värd närmare 400 000 kronor. Min personliga favorit – dockan ”Hoggle” från filmen ”Labyrinth” (1986) med David Bowie – är dock inte till salu. Den hittar du i Unclaimed Baggages museum ”Found Treasures” i Scottsboro, Alabama.
✅ HUMANOIDER. Robotföretaget 1X har släppt en teaser-video för sin nya humanoid ”Neo Beta”. Inget nytt med det. Varje vecka dyker det upp nya videor på humanoider som gör tråkiga saker. Men den här var annorlunda. Och framför allt mer intimt. Neo Beta poserar för kameran, med ena armen runt en människa, som om de var vänner. Planen är att roboten ska säljas till privatpersoner som vill ha hjälp i hemmet med vardagliga sysslor. Bland annat för människor med funktionshinder.
Psst! Glöm inte att rösta på mig om du vill stötta brevet
Minnet är kort. Men eftersom jag är en kunskapsspridare vill jag påminna om att jag kan bli ”Årets inspiratör och kunskapsspridare” i E-Star Awards. Rösta på mig här. Det tar exakt 24 sekunder och deadline är i morgon (fredag) kl 12.00.