💙 #0130: Nu vet jag varför finländarna är lyckligare än svenskar
Dessutom: 8 tips som gör sommaren roligare
Onsdagen den 5 juli. Världens bästa restaurang hittar du i Peru och bästa staden att bo i ligger i Österrike. Men för att finna LYCKAN behöver du bara hoppa på Finlandsbåten. I sommarens sista nummer av NomoFomo Insights berättar jag om Miraklet i öst – hur finländarna har lyckats bli världens lyckligaste människor sex år i rad.
Men innan jag ger dig nycklarna till ett ännu bättre liv vill jag överstryka understryka hur glad jag är för att du är här. TACK för att du fortsätter att öppna det här brevet som har den ödmjuka målsättningen att göra dig till festens mest intressanta människa. Vi ses igen i augusti.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
INTE PRENUMERANT? NomoFomo Insights ger dig nyheter, trender och forskning som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Du får ett nytt brev varje vecka och du bestämmer själv vad det är värt.
— 💙 —
Jag åkte till Finland för att bli lycklig – det här är vad jag lärde mig
Världens lyckligaste människor bor i Finland. Faktum är att finländarna har toppat FNs ranking sex år i rad – medan Sverige aldrig har varit nära en pallplats. Hur är det möjligt? Den frågan har jag ställt mig många gånger efter att ha spenderat mina första 15 somrar i Österbotten i Finland. Friheten, närheten, naturen – jag hade inte kunnat be om en bättre uppväxt. Men lycka och glädje? Det är inte vad jag förknippar finländare med. Därför tvekade jag inte en sekund när jag fick chansen att åka till Finland för att få svar på hur man blir lycklig som en finländare.
Allt började med en tävling. Turistmyndigheten Visit Finland ville uppmärksamma den sex år långa segersviten och lockade med ett äventyr i östra Finland där vinnarna skulle få träffa experter inom mat, hälsa och natur – med målet att hitta sin inre finländare. Det spektakulära eventet döptes till ”Masterclass of Happiness” och flera internationella medier rapporterade, som Insider, Forbes, NPR och The Guardian. Men även Kourtney Kardashian blev nyfiken och berättade om tävlingen för sina 220 miljoner följare. Det slutade med att över 150 000 människor från 190 länder ansökte om att få vara med.
Jag var inte en av vinnarna. Istället fick jag, som alltid, agera försökskanin. För att kvalitetssäkra upplevelsen för de 14 vinnarna fick ett gäng globala influencers åka dit några dagar innan. Samt en reporter från BBC. Och så jag då, NomoFomos ständige världsreporter.
Så vad lärde jag mig? Först och främst att vi svenskar inte behöver skämmas. Vi har varit med på FNs topp 10-lista i ”World Happiness Report” sedan starten och har avancerat uppåt de senaste åren. I år kom vi sexa, endast slagna av Finland, Danmark, Island, Israel och Nederländerna (medan Afghanistan och Libanon krigar om jumboplatsen). Rankingen bygger på data inom en rad olika kategorier och vad folk själva tycker. Att Finland och Sverige har mycket gemensamt är knappast någon överraskning. Det finns sex kategorier där vi båda överlevererar.
1. Socialt stöd: Enligt World Happiness Report är en av de starkaste orsakerna till lycka känslan av att ha någon att lita på i svåra tider. Både Sverige och Finland har ett starkt socialt nätverk och supportsystem.
2. Offentlig service: Vi har starka offentliga institutioner (utbildning, hälso- och sjukvård), samt stöd till äldre och arbetslösa.
3. Hög levnadsstandard: Vi har relativt hög BNP per capita jämfört med andra länder.
4. Jämlikhet: Vi har bland de lägsta inkomstklyftorna i världen.
5. Föräldraledighet: Vi har generösa regler för föräldraledighet och barnomsorg.
6. Frihet: Vi lever i demokratier med stor frihet att göra egna livsval.
Men allt är uppenbarligen inte samma i Sverige och Finland. En viktig faktor som skiljer oss åt är hur trygga vi känner oss. Finland rankas som världens säkraste land, samtidigt som det dödliga våldet eskalerar i Sverige. Ett exempel som brukar nämnas i sammanhanget är plånboks-experimentet. När man placerade ut tomma plånböcker på gatan i en rad olika länder var det finländarna som var mest schysst och lämnade tillbaka flest. Men även när det kommer till organiserad brottslighet är Finland bäst i klassen. Dessutom anses rättsväsendet vara världens mest självständiga.
Men säkerhet är inte allt. I dagens samhälle trumfar ekonomisk och social framgång det mesta. Och faktum är att Finland rankas etta, tvåa och trea i över 100 kategorier inom just detta. De är mest läskunniga. Nöjdast över sitt boende. Tränar mest inom EU. Har världens renaste luft. Mest vatten och mest skog, men minst risk för naturkatastrofer. De litar mer på sina journalister än någon annan nationalitet. Och anses ofta ha världens bästa flygplats.
Allt det där, och mängder av andra fascinerande datapunkter som jag inte får plats med i det här brevet, bidrar till varför finländarna är världens lyckligaste folk. Men om vi verkligen ska hitta kärnan till lyckan tror jag att vi ska börja leta i naturen. Den vi båda har så mycket av. Men de har betydligt fler sjöar, och därmed en helt annan bastukultur. Tre miljoner bastur på 5,5 miljoner invånare säger det mesta. I Finland behöver du inte vara rik för att bada bastu.
Sen har vi den enkla och rena maten. Jag minns mormor och morfars jordgubbsland i Österbotten. Det var lika stort som en fotbollsplan – trots att de bodde mitt i centrum. På senare år har Finland även blivit ett restaurangland. I år arrangeras det prestigefyllda eventet Michelin Star Revelation i Åbo som numera pekas ut som landets främsta restaurangstad.
Men framför allt tror jag att det mesta handlar om inställning. ”Inställning slår klass”, sa alltid vår tränare Janne innan vi mötte legosoldaterna i GIF Sundsvalls ungdomslag. I Finland finns det några andra livsmotton som har präglat den finska folksjälen.
Fyra favoriter:
Happiness is a place between too little and too much.
The pessimist will never be disappointed.
The higher you climb, the harder you fall.
Happiness will end in tears.
Det sista ska sägas med glimten i ögat. Men budskapet är ändå tydligt. Om du sänker förväntningarna ökar chansen att bli lycklig. Det kommer naturligtvis inte alla andra nationaliteter att skriva under på eftersom det kan tolkas som begränsande för både medborgarnas och nationens utveckling. Men då får vi inte glömma att Finland tar en pallplats i över 100 kategorier inom ekonomisk och social framgång.
Av alla nycklar och orsaker bakom Finlands segersvit i lycko-VM finns det en sak som jag värderar högre än allt annat. Finländare jämför sig inte med andra. Det är okej om grannen köper en ny bil – du måste inte ha en likadan (eller ännu dyrare). Medan vi andra gör vårt bästa för att hänga med i Instagramsamhället har finländarna valt en annan väg. De skryter sällan om pengar och framgång. De jämför sig inte med andra utan fokuserar istället på sitt eget liv. Och sin egen lycka, som vi har så svårt att se – eftersom de håller den för sig själva.
💌 Vill du att jag berättar min story i din tidning, podd eller tv-kanal? Skicka ett mejl till nicklas@nomofomo.se.
Dr. NomoFomo: Här är 4 andra nycklar till lycka
1. Vi är snällare än vad vi tror. Människan har alltid trott att samhället genomgår ett moraliskt förfall. Men det stämmer inte, enligt en ny forskningsrapport. (Nature)
2. Relationer är lösningen. Den ryske författaren Leo Tolstoy menar att vägen till lycka är att vara social och empatisk. Med andra ord: förmågan att känna vad andra känner och dela deras glädje och sorg. (The Atlantic)
3. Du mår som du lever. 40 procent av din lycka baseras på de aktiviteter som du fyller ditt liv med. Det visar en forskningsrapport från 2005. (Sonja Lyubomirsky)
4. Släpp kontrollbehovet. Det är rådet från munken som flyttade ut i skogen för att plugga Zen buddism i 20 år. (CNBC)
🚀 Vill du veta hur världen ser ut om 26 år? Min föreläsning ”2049” ger dig inspiration, verktyg och metoder för hur du bygger framtidens organisation – och hur du överlever robotarna. Skicka ett mejl till nicklas@nomofomo.se om du är intresserad.
— 🌍 —
3 rubriker jorden runt
🇧🇪 Happy ending. Man kan bli besviken och prata om det – eller så kan man göra som David Dramaqueen Baerten. Belgaren tyckte inte att han fick någon kärlek av sin familj och släkt, så han gjorde det enda rätta: fejkade sin egen död och anlände till begravningen i en helikopter. För allmän beskådan på TikTok. Att krascha sin egen begravning är – om möjligt – ännu mer 2023 än att Mark Zuckerberg och Elon Musk på riktigt ser ut att göra upp i ringen. Men det är inte första gången det händer.
🇨🇳 ”White People Food”. Unga kineser har upptäckt fenomenet Matlåda och bombarderar nu internet med sina egna fattiga försök. Det kan låta som ironi, men mycket tyder på att de har smittats av den västerländska kulturen och helt enkelt vill leva livet som europeiska och amerikanska kontorssoldater och skolelever. Det rapporterar sajten Radii som följer kinesisk ungdomskultur.
🇿🇦 Homo sapiens var inte först att begrava döda. Gänget som levde innan oss tyckte tydligen också att nära och kära förtjänade att förmultna i jorden. Nya utgrävningar i Sydafrika avslöjar att Homo naledi – en föregångare till Homo sapiens med en betydligt mindre hjärna – begravde sina döda minst 100 000 år innan vi hakade på tåget. Forskarteamet som upptäckte gravplatserna med ingraverade symboler från våra utdöda apliknande släktingar menar att grottfyndet kan förändra vår syn på evolutionen. Och jag menar att det nu äntligen är fritt fram att säga till barn att det inte krävs en stor hjärna för att vara empatisk. Lycka till!
— 🙏 —
Vill du stötta NomoFomo?
Här är en ödmjuk vädjan till dig som inte redan är en betalande prenumerant: OM du tycker att det här brevet är givande och OM du har 30 sekunder över tycker jag att du ska investera 60 spänn i månaden i NomoFomo Insights. Uppgradera din prenumeration nedan, så lovar jag i min tur att investera varenda krona i det här livsprojektet – med målet att göra dig ännu smartare och världen lite roligare.
— ☀️ —
8 tips som gör sommaren roligare
🎧 Jag har en spellista på Spotify där jag endast lägger in tidlösa poddar som jag älskar. Ibland enskilda avsnitt, ibland hela serier. Spellistan heter ”NOMOFOMO: Världens bästa poddar” och du kan följa den helt gratis. Förra sommaren skapade jag även en spellista med världens 25 bästa True Crime-poddar, enligt musikbibeln Rolling Stone.
💻 Nöden har ingen lag – ibland krävs ström, internet och en stol. Var du hittar det på resande fot vet sajten Laptop Friendly. Där listas kaféer och hotell över hela världen som erbjuder gratis Wi-Fi, gott om eluttag och bekväma sittplatser.
😋 Rosie Mackean har ett nyhetsbrev som heter The Dinner Party där hon skriver om mat. I det här numret delade hon med sig av en LOVELY brunchmeny som kommer att räcka hela sommaren.
😎 Time Out listar “the 51 coolest neighborhoods in the world”. Vi ses i Shimokitazawa.
💰 Svårt med dricksen när du reser? Tänk 20 procent i Nordamerika och MINST 10 procent i resten av världen så är du lugn. Om du vill ha facit för alla respektive länder ska du kolla in den här kartan.
📹 Du får tycka vad du vill om Casey Neistat (jag älskar honom), men hans förmåga att skapa snygga videos som engagerar går inte att ifrågasätta. I den här intervjun berättar och visar han hur han gör.
🗣️ Har du också glömt alla språk som du lärde dig i skolan? Ingen fara. Google Translate-appen är sjukt nog fortfarande gratis – och den blir bara bättre och bättre. I skrivande stund fixar den 60 språk i text, tal och, coolast av allt, från bilder tagna med din kamera. Det betyder att den kan översätta menyer, skyltar och instruktioner i realtid. Just point and shoot!
🖤 Om du måste använda Instagram i sommar är det väldigt viktigt att du följer kontot Welcome.jpeg. Ett digitalt museum för alla misfits där ute.
Vill du göra en vän glad? Skicka vidare eller dela brevet!
Om din vän läser hela vägen hit fattar hen att du är världens bästa kompis som delar med dig av den här exklusiva glädjegruvan. Skicka vidare brevet eller använd den här länken: https://nomfomo.substack.com/p/130