Torsdagen den 29 september. Jag har börjat tejpa munnen när jag springer och sover eftersom den här killen övertygade mig om det gör livet bättre. Om det funkar eller inte är mindre viktigt. Det är experimentet som är experimentet. Bara äta frukt i 21 dagar. Inte sova på tre dygn. Klä ut sig till Bret Easton Ellis varje dag och skriva en bok på en månad. Jag kommer att fortsätta att söka tills jag dör. Det är mitt sätt att fly, medan andra bygger parallella världar och rymdraketer som ska ta oss till Mars.
Men frågan är: Kommer vi ihåg att njuta av livet? 60 procent svarar nej på den frågan och orsaken är stress, enligt en ny undersökning från Pew Research Center. Så hur ska man göra för att inte ramla i fällan? Vox har pratat med en terapeut så att du slipper (skoja ba, klart du ska prata med en terapeut – det är du värd).
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
ÄR DU INTE PRENUMERANT? NomoFomo Insights ger dig nyheter, trender och forskning som formar framtiden. Brevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt.
— 🤠 —
Verklighetens Indiana Jones
Jag fick nyss lära mig att verklighetens Indiana Jones hette Roy Chapman Andrews, så nu har jag släppt ALLT för att dela med mig av hans story till dig. Så välkommen in i tidsmaskinen – i dag ska vi faktiskt åka bakåt i tiden.
Roy Chapman Andrews föddes 1884 i den lilla staden Beloit i den amerikanska delstaten Wisconsin och det blev snabbt tydligt att hans liv skulle fyllas med äventyr. Redan under tonåren var Roy nära att dö när hans kanot välte i strömt vatten. Vännen drunknande, men Roy lyckades ta sig i land och skulle senare säga att han föddes “under a lucky star”. Det kan vara sant, vad vet jag. Men framför allt var Roy nitisk när det kom till detaljer och säkerhet. Precis som Matt Damons karaktär ”Jason Bourne”.
Efter gymnasiet sökte Roy lyckan i New York. Drömmen var att få jobba på det naturhistoriska museet. Han började med att skura golven, men klättrade snabbt i hierarkin och fick snart chansen att åka till Asien som upptäcktsresande. I boken ”On the Trail of the Ancient Man” berättade Roy ingående om tio gånger som han var nära att dö under sitt liv på resande fot. Om du har sett din beskärda del av amerikanska äventyrsfilmer kanske det ringer en klocka…
“Two were from drowning in typhoons, one was when our boat was charged by a wounded whale, once my wife and I were nearly eaten by wild dogs, once we were in great danger from fanatical lama priests, two were close calls when I fell over cliffs, once was nearly caught by a huge python, and twice I might have been killed by bandits.”
Men Roy är nog mest känd för sina upptäckter i Gobiöknen under 20-talet. Då hittade han kompletta dinosaurieskelett och andra avgörande bevis för att däggdjur levde tillsammans med dinosaurier. Hans mest spektakulära fynd var nog ett gäng dinosaurieägg som han hittade i Gobiöknen. Det ledde till stor uppståndelse – till Roys stora förtret. Han tyckte nämligen att det tog bort fokus från en viktigare upptäckt: skelettet av en oviraptor som hade försökt stjäla äggen.
Roy hann till slut skriva 13 böcker om sitt liv som upptäckare innan sin död. Dessa böcker har inspirerat en rad av nutidens filmskapare som med hjälp av ny teknik har kunnat återskapa hans våghalsiga äventyr. Två av dem är George Lucas och Steven Spielberg. Ingen av dem har bekräftat att Roy Chapman Andrew faktiskt är mannen bakom ”Indiana Jones” och ”Jurassic Park”. Men för den som kan Roys historia och har sett filmerna är det inget snack om saken.
Roy Chapman Andrew var verklighetens Indiana Jones. Eller som Tom Whitcomb, som kommer från samma lilla stad som Roy, skriver i tidningen The Bozho:
”Roy Chapman Andrew’s writings made him a national celebrity, and his discoveries made him a scientific hero.”
Bonustips: Vanity Fair har grävt fram en annan story med tydliga kopplingar till Indiana Jones. I deras fall handlar det om en en glad amatör som avslöjades med massor av skelett och skallar i garderoben när FBI knackade på.
— 🤔 —
Avslöjad! Jag vet vad du kallar dig själv, Jess
Veckans fråga handlar äntligen om Jessica Alba. Som du har väntat! Den här gången undrar jag om du vet vilken pseudonym som Hollywoodstjärnan brukar använda när hon exempelvis checkar in på hotell?
1. Neely O’Hara
X. Cash Money
2. Laura Buttericks
Du hittar rätt svar längst ner i brevet.
💌 HUR GÖR MAN DET ULTIMATA NYHETSBREVET? Det har jag undersökt i två år och delar nu med mig av mina lärdomar och nycklar till företag och organisationer. Gör som Storytel, Sveriges Radio, Handels och ett dussin andra som har fattat att hajpen är här för att stanna – skicka ett mejl till nicklas@nomofomo.se.
— 🌍 —
3 rubriker jorden runt
🇸🇾 Islamska statens nya logga. Cleant och modernt ska det vara – terrororganisationen IS tar rygg på Burberry och Saint Laurent. (Twitter)
🇬🇧 Kejsarens nya kläder kan snart vara verklighet. Bolaget Vollebak påstår att deras jackor kan bli osynliga i framtiden. (Wired)
🇯🇵 Drönare bjuder på Pokémon-show. Om japanerna kan göra det här 2022 kan jag inte ens föreställa mig hur himlen kommer att se ut 2049. (Twitter)
— 🗣️ —
Veckans citat…
The Guardians kolumnist Simon Tisdall skriver att Kremls strategiska fiasko i Ukraina saknar motstycke och att myten om Rysslands maktposition kan leda till att regimen raserar totalt. Frågan är vem han drar med sig i fallet? En som garanterat har köpt en biljett till Putins sista resa är Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Men det finns faktiskt ett gäng ryssar som fortfarande tror att de kan vinna kriget. Orsaken är att den ryska makteliten har trummat in tre argument i narrativet.
Väst är svagt och suger hårt.
Kina är Rysslands livlina.
Tech-sanktionerna kommer inte att slå särskilt hårt mot Ryssland.
Argumenten är dock falska, skriver Vox och förklarar varför. Och när du väl är inne på Vox sajt kan du lika gärna kolla in den här artikeln som handlar om att västvärlden passar på att testa en massa ny läcker teknik samtidigt som de backar Ukraina.
You know the drill: På tisdagar tar jag på mig ”Framtidsmannen”-dräkten och bjuder på nya exklusiva spaningar i ”The Daily Messiah” som nyligen utsågs till en av Sveriges bästa poddar.
Förra veckan fick du höra några sekunder från en ny förbjuden Joker-film, och så delade jag med mig av en sliiiirig analys av ljudets betydelse på framtidens medielandskap.
Den här veckan får du veta varför du alltid ska välja Kinarestauranger som har 3,5 i betyg. Men framför allt har jag med mig en brandfackla till poddstudion i Mariehäll. Det är nämligen dags att prata om det kraftigt stigande desinformation-havet som vi håller på att drunkna i.
Bonus: Missa inte ”Veckans poddtips” i slutet av avsnittet.
— P S S T ! —
3 spaningar som du inte får missa
AI – Jag lovar, jag gör verkligen mitt bästa för att inte tråka ut dig med nya innovationer inom artificiell intelligens varje vecka. Men det är faktiskt omöjligt. Nu är det nämligen en snubbe som använder AI för att producera en hel spelfilm – och du kan själv vara med och påverka handlingen, skriver CNN. Och hur ska jag kunna låta bli att tipsa om att Epic Games har skapat en identisk digital version av NBA-spelaren Luka Doncic och döpt den till Luk.AI? Omöjligt!
TECH – Det har varit mycket snack om alternativa sökmotorer till Google de senaste åren. 2020 skrev jag om Duck Duck Go i det här brevet och så fort jag får chansen tipsar jag om Search Marginalia och Consensus App. De senaste veckorna har snacket mest handlat om att kidsen föredrar att använda TikTok-appen när de söker efter information. The Verges reporter David Pierce tyckte – precis som alla andra boomers – att det lät som en urusel idé, tills han själv testade. Här berättar han om experimentet.
HISTORIA – Visste du att CIA har ett hemligt museum som allmänheten inte får besöka? Här om dagen slog de dock upp dörrarna för ett antal medier. Tyvärr måste NomoFomos inbjudan ha kommit bort i posten, så du får hålla till godo med BBC:s bilder.
— 🤔 —
Rätt svar: Cash Money
När Jessica Alba inte vill berätta vem hon är använder hon den episka pseudonymen ”Cash Money”. Åtminstone innan hennes telefon blev hackad. Detsamma gäller en rad andra stjärnskådisar som har fått sina fejknamn avslöjade de senaste åren.
Sarah Michelle Gellar brukade kalla sig Neely O’Hara medan Natalie Portmans val föll för generiska namnet Laura Brown. Tom Hanks verkar däremot inte vara så intresserad av att hålla låg profil. Eller vad sägs om… Johnny Madrid!
✊ Det var allt för i dag. Tack för att du läste hela brevet!
Om du gillade det här numret får du gärna tipsa dina vänner och dela NomoFomo Insights i sociala medier: https://nomofomo.substack.com/p/106