Torsdagen den tionde mars. Rysslands invasion av Ukraina dominerar fortfarande nyhetsflödet i såväl traditionella medier som på de sociala plattformarna. Dagens NomoFomo-brev handlar naturligtvis också om det fasansfulla kriget.
Men först: här är sex andra saker som har hänt medan Putin gjort allt i sin makt för att säkra en biljett till helvetet.
Antalet Covid-19-smittade i Kina är uppe på nya rekordnivåer igen – delvis på grund av ett utbrott bland människor i karantän i Hong Kong, enligt Wall Street Journal.
Satellitmätningar visar att Amazonas regnskog närmar sig kollaps, skriver DN.
Tyskland har lanserat ett offensivt miljömål: 100 procent förnybar energi till 2035, rapporterar Reuters.
Apple har dammat av årets första lanseringsevent och The Verge lyfter fram sju höjdpunkter. Mina? En ny hemmadator, samt en datorskärm och en iPhone SE som även människor från Timrå har råd att köpa.
Vice digitala filmfestival ”The Short List” har släppt en ny gratisdokumentär: ”Wojnarowicz: F**k You F*ggot F**ker” som The New Yorker utsåg till en av årets bästa filmer 2021.
En av mina favoritmänniskor har gästat en av mina favoritpoddar. Missa inte tech-journalisten Kara Swishers möte med talkshow-legendaren Jon Stewart i podden ”Sway” (och inte heller det episka klippet från 2004 då Stewart mosade Fox News fixstjärna Tucker Carlson i det begravda CNN-programmet ”Crossfire”).
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— I N V A S I O N E N —
Så sprider sig den nationalistiska Z-rörelsen i Ryssland
Vad händer egentligen i Ryssland? Det blir allt svårare veta. Putin gör vad han kan för att tysta internationella och oberoende medier – samtidigt som techjättarna stoppar ryssarna och deras statliga medier från att sprida innehåll (och desinformation) på de sociala plattformarna. Putins informationskrig utspelar sig därför framför allt på hemmaplan – med den egna befolkningen som måltavla.
Ett exempel är nationaliströrelsen ”Z” som växer bland ryska högerextremister – men även i närliggande länder. Tidningen Insider skriver att ”Z” började som en segersymbol för den ryska armén som målade bokstaven på sina fordon när de rullade in i Ukraina.
Ett annat exempel är bilden nedan där ryska soldater uppges ha format ett ”Z” av emblem som de tagit av döda ukrainska soldater.
Men nu har ”Z” spridit sig och allt fler använder symbolen till att visa sitt stöd till Rysslands invasion av Ukraina. Som de cancersjuka barnen nedan och deras föräldrar.
Men framför allt är det ryska nationalister som går i fronten för den nya rörelsen, som videon nedan visar.
Rörelsen har även spridit sig utanför Rysslands gränser. För några dagar sedan marscherade omkring 1000 serbiska ultranationalister i Belgrad för att stödja de ryska attackerna mot Ukraina. Somliga bar banderoller med ett vitt "Z".
För den som har följt Donald Trumps framfart i väst de senaste åren är fenomenet och metodiken knappast främmande. Precis som i fallet med ”MAGA” (Make America Great Again) och ”Q” (Qanon) är ”Z” optimerat för internetkulturen: extremt meme- och delningsvänligt innehåll som dessutom lätt kan förvandlas till kepsar och tröjor. Om du vill veta exakt vad jag menar ska du titta på videon nedan.
Vill du veta mer om ”Z”? Då rekommenderar jag den här Twitter-tråden.
Videon som avslöjar de ryska trollen
En Reddit-användare har skapat en fascinerande video där han har klippt ihop en rad TikToks där unga ryssar levererar samma budskap – ord för ord. Vem som skrivit manuset är oklart, men att det är någon som är pro-Putin är uppenbart.
Filmerna laddades upp på TikTok innan den kinesiska videoappen blockade ryska användare från att ladda upp nytt innehåll på grund av all desinformation.
Invasionen genom ögonen på en rese-vloggare
Innan kriget brukade Alina Volik resa runt i Ukraina och bjuda sina följare på roliga filmer. Nu använder hon sina konton på TikTok och Instagram till att berätta för omvärlden vad som händer i hennes älskade hemland.
Alina Volik är långt ifrån ensam. @valerisssh är en annan ung innehållsskapare som visar upp det dödliga våldet mot civila ukrainare på sin TikTok-kanal.
Invasionen i siffror
2000-4000 ryska soldater har dött hittills, enligt USAs underrättelsetjänst.
Två miljoner ukrainare (dvs fyra procent av befolkningen) har flytt till närliggande länder. Framför allt till Polen som tar emot 100 000 nya flyktingar varje dag, enligt NPR.
58 procent av ryssarna står bakom president Putins invasion, medan 23 är emot den. Det visar en oberoende undersökning som gjordes förra veckan, enligt Washington Post.
McDonalds har stängt alla restauranger i Ryssland – trots att hela 9 procent av deras globala intäkter kommer från ryssarnas plånböcker. Här är en lista över vilka varumärken som bojkottar Putin.
Vad kan Taiwan lära sig av Ukraina?
The Grids Kina-reporter Lili Pike skriver att Taiwan är i existensiell kris efter den ryska invasionen i Ukraina.
Taiwaneserna har länge fruktat att Kina ska göra samma sak mot dem, men faktum är att Putins agerande faktiskt kan hjälpa dem. The Grid delar med sig av fem lärdomar som kan gynna Taiwan i konflikten mellan Kina och USA.
— ✊ —
Världens hårdaste kvinnor
Vad har Danuta Danielsson, Tess Asplund och Riot Girls gemensamt? De figurerar alla i Kelly Welles dundertråd med kvinnor och händelser vi aldrig får glömma.
Vill du hjälpa NomoFomo?
Är du inte redan en betalande prenumerant? Det är helt okej. NomoFomo Insights är för alla. Men! Om du tycker att brevet är givande och vill bidra med en takeaway-kaffe i månaden kan du klicka på knappen nedan. Du kan ju alltid låta chefen betala – det handlar trots allt om kompetensutveckling.
— T I P S —
10 spaningar för dig som vill ha bäst koll i rummet
🧠 Vad händer i hjärnan när man dör? (Frontiers)
🍿 Bästa dokumentärerna på Netflix just nu (Esquire)
🎨 Japanerna var bäst på att teckna även på 1800-talet (Flashbak)
🚘 Välkommen in Cadillacs självkörande kokong för rika (Axios)
🙃 I metaversum får även barn besöka strippklubbar (BBC)
👾 Varför är NFTer så fula? Solar Sands förklarar (YouTube)
🐖 Männen som misshandlar (och är ihop med) sin sexbot (Jezebel)
😬 Apple saboterade nyss Zuckerbergs drömmar om metaversum (YouTube)
🍊 Våga testa nya frukter. Ju konstigare, desto bättre. (New York Times)
🦇 En sajt som låter dig skriva vad du vill i Batman-loggan
— W T F —
Storyn bakom björnvideon
Du har väl inte missat videon på björnen och dom kralliga killarna som har snurrat varmt i sociala medier dom senaste dagarna?
Ryan Broderick gjorde sitt bästa för att ta reda på storyn bakom den minst sagt märkliga video och nedan är vad han kom fram till i sitt nyhetsbrev Garbage Day.
Videon laddades upp på Instagram för en vecka sedan av den ryske kroppsbyggaren Mikhail Viktorovich Koklyaev från Chelyabinsk. Den andre killen i videon heter Denis Vovk och han är också en rysk kroppsbyggare (surprise!).
Klippet är taget från en längre video där man även får se när björnen slickar Koklyaev i nacken.
Det verkar sjukt nog inte vara Koklyaevs björn, men han känner ägaren.
Björnen har ett eget Instagramkonto med 40 000 följare.
— E R B J U D A N D E —
Ska jag göra ditt nyhetsbrev?
NomoFomo Insights har i snitt +60 procent i öppningsgrad. Det betyder att sällsynt många prenumeranter väljer att öppna brevet varje vecka. Det är jag väldigt glad och tacksam för – och nu vill jag dela med mig av vad jag har lärt mig genom att skapa ett helt nytt brev. Men den här gången är det inte NomoFomo som ska vara avsändare. Kanske är det istället du och ditt företag? Läs mer nedan om det låter intressant.
Ps. Eftersom veckan bara har 168 timmar är det först till kvarn som gäller…
Det var allt för i dag – tack för att du läste hela brevet!
Gillade du det här numret? Tipsa gärna dina vänner och dela NomoFomo Insights i sociala medier.
Kontakt? Mejla tips, åsikter och kärlek till: nicklas@nomofomo.se.