#0071: Om 4 timmar släpps årets sjukaste video

Quiz: Varför älskar killar att kasta stora stenar i vattnet?

Onsdagen den 24 november, 2021. Dagens brev kommer lite senare än vanligt eftersom jag ville ha med de senaste uppgifterna om höstens största tv-släpp. Jag pratar naturligtvis om YouTubern MrBeasts galna ”Squid Game”-experiment som är ett intressant exempel på hur den nya tidens medievärld kan se ut. Mer om det om några sekunder.

Men innan vi kollar in de hetaste trenderna och innovationerna just nu vill jag dela med mig av några härliga videos som inte formar framtiden. Ibland måste man bara få ha kul också.

Slutligen: Tipsa gärna dina vänner om du gillar det här numret av NomoFomo Insights – din kärlek är brevets syre.

Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se


Är du inte prenumerant?

NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.

Prenumerera


— T V —

YouTuber har skapat verklighetens ”Squid Game” – för 34 miljoner kronor

Klockan 22.00 i kväll, den 24 november, släpps en video som kan bli det sjukaste vi sett i år. YouTubern ”MrBeast” har enligt egen utsago lagt omkring 20 miljoner kronor på att återskapa miljöerna i den omåttligt populära Netflixserien ”Squid Game” och skapat en tv-show där 456 deltagare tävlar om de 14 miljoner kronor som han lagt i prispotten.

Låt mig backa bandet. Med sina 75 miljoner prenumeranter är 23-årige Jimmy Donaldson en av de mest populära kreatörerna på YouTube. Han kallar sig MrBeast och lägger upp filmer där han blir levande begravd i en kista i 50 timmar och skapar tävlingar där tittarna kan vinna en Lamborghini, ett hus eller svinmycket cash. Det är inte ovanligt att hans filmer kommer upp i 150 miljoner visningar, men frågan är om han inte har chans på världsrekordet med sin senaste idé.

I oktober, när ”Squid Game”-hajpen var som störst (här är min analys av den osannolika succén), publicerade MrBeast en en TikTok-video där han sa att han skulle återskapa en ”real-life version” av den sydkoreanska tv-serien om hans video fick över tio miljoner likes. Det tog bara två dagar att uppnå målet – så MrBeast drog igång monsterprojektet och det dröjde bara några dagar innan han släppte en ”MrBeast Games”-hoodie som merch.

Tröjan gick bara att köpa under 48 timmar – men den som lyckades komma över ett exemplar hade även chansen att få vara med i tv-showen. Nån vecka senare fick fansen se första miljöbilderna från platsen där dramat ska utspela sig.

Nu stod det klart att MrBeast hade nåt riktigt spektakulärt på gång. Men alla var inte lyriska. Hade han helt missat vad ”Squid Game” handlar om? Alltså: Skuldsatta människor som riskerar sina liv i en överlevnadstävling där vinnaren kammar hem overkligt mycket pengar. De blodiga dödslekarna har genererat otaliga rubriker den senaste månaden, men essensen i serien handlar om social orättvisa, klassklyftor och ekonomisk ojämlikhet. Att MrBeast vill förverkliga en sådan story fick somliga att höja rösten. Som killen nedan.

MrBeast är inte den ende YouTubern som har kritiserats för att utnyttja Squid Game-hysterin. James Charles, Piper Rockelle och gänget bakom OfflineTV (se videon nedan) har också gjort egna versioner som har genererat miljontals visningar.

Somliga tycker att filmerna är osmakliga med tanke på originalidén, men ja-sägarna är betydligt fler. När BuzzFeed News frågade sina läsare vad de tycker om MrBeasts ”Squid Game”-idé valde nästan 20 000 att tycka till och det visade sig att 72 procent röstade på ”A cool tribute” och 28 procent på ”Pretty tone-deaf”.

Så, tillbaks till nu. För ett par timmar sedan postade MrBeast de första bilderna på deltagarna och berättade att tv-showen kommer att släppas i kväll kl 22.00, svensk tid. Mest troligen på hans huvudkanal ”MrBeast” på YouTube. Let the games begin…


— Q U I Z —

Varför älskar killar att kasta stora stenar i vattnet?

Du hittar svaret längst ner i brevet.


— B I L D E X T R A —

Är det här Apples nya bil?

Att Apple inte har revolutionerat bilbranschen ännu förvånar säkert många. Men efter några års tystnad rapporterar Bloomberg att världens mäktigaste företag siktar på att lansera en självkörande elbil 2025.

Hur den kommer att se ut har blivit något av en snackis efter att billeasingföretaget Vanarama har tagit fram en interaktiv 3D-modell som baseras på officiella dokument från Apple. Om vi ska tro Vanaramas bilder har Apple inspirerats en hel del av Teslas nya Cybertruck


— P O D C A S T —

Kriget om ”Pulp Fiction” skakar Hollywood

Du har väl inte missat NomoFomo Podcast? Det är den perfekta podden för dig som vill ha koll på veckans mest intressanta samtalsämnen och saker som gör dig lite smartare. Varje måndag får du 10 nya spaningar på 15 minuter.

Veckans avsnitt handlar bland annat om…

  • Hur hållbara är de hypersnabba matleveranserna?

  • Stad invaderat av ”aliendjur”

  • Adele fick Spotify att vika ner sig

  • Så lång är det optimala kramen

  • Filmstjärna förstörde Banksys konst


— D E S I G N —

Svenska hem, vad stoppar er från att se ut så här?

För att leva ditt bästa liv: bo mindre. Du behöver inte all yta om du kan tänka utanför boxen. Ett gäng ingenjörer som tidigare jobbade på Apple och Tesla har byggt ett framtidshus i Harlem som är utrustat med smart teknik som maximerar boendet. Designboom har hela storyn och en video där du ser hur allt funkar.


— P S S T ! —

Fem spaningar som du inte får missa

HISTORIA – Har du också alltid undrat hur Jesus gjorde sin glass och vilken mat som romarna serverade till sina soldater? Thank god for ”Food Timeline” – en av världens fulaste och mest fascinerande sajter. Den skapades 1999 av den matintresserade bibliotekarien Lynne Olver och jag håller tummarna för att en webbutvecklare och en AD en vacker dag får projektet i sina händer. Vilken potential!

MODE – COMME des GARÇONS har tagit fram en ny parfym som heter Ganja och luktar som marijuana, rapporterar High Snobiety. Jag skulle kunna köpa den bara för designen.

KULTUR – På sajten Radiooooo möts du av en världskarta och om du klickar på ett land spelas musik därifrån – från det årtionde du väljer. Perfekt för frågesport i bilen eller runt middagsbordet! 

BIOHACKING – För sju år sedan skrev jag upp mig på en lista för att få ett chip i handen. Det slog mig nu när jag läste Vice artikel ”Inside an Online Community of People With Microchip Implants” där de går till botten med varför det är en bra (eller dålig) idé.

XMAS – Claudia Dawson har ett nyhetsbrev som heter Recomendo tillsammans med bland andra Wired-grundaren Kevin Kelly där hon tipsar om alla möjliga typer av saker som jag annars inte hade hittat. Som hennes lilla julklappsguide, som består av ”Moon Lists Workbooks”, ”Blessing Cards” och ”Wall Calendars”.


— Q U I Z —

Därför älskar män att kasta stenar i vattnet

Trenden med män som kastar ner stora stenblock från broar växer på TikTok. @jayteeemm och @noahb802 (bilderna ovan) är två exempel som får miljontals likes på sina filmer.

Men det finns även kvinnor som har hakat på den makabra trenden. Som 25-årige Phoenix. När hon lade ut en video där hon kastar stenar fick hon 100 000 nya följare, varav den stora majoriteten var män.

För att förstå det här uråldriga fenomenet har tidningen Vice intervjuat Reid Ferring som är både arkeolog och geolog. Han lyfter fram en rad faktorer till varför män älskar att kasta stora stenar i vattnet – och titta på andra som gör det.

  • Estetiken: Den visuella effekten av när stenen möter vattnet är stressdämpande.

  • Tävlingsmomentet: Vem kan kasta längst och få den största splashen?

  • Bonding: I många TikTok-filmer måste männen hjälpas åt för att lyfta de tunga stenarna.

Bottom line: Män är enkla varelser. Eller som Dr. Ferring uttrycker det…

“We see rock? We throw it. We see stick? We cut tall grass swishing the stick,” he says. “I don’t think there’s a particular reason for that. We simply enjoy the little things.”


Vill du stötta NomoFomo? Jaaa!

Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för mig att fortsätta leverera nyheter, trender och innovationer som gör världen lite mer intressant och begriplig. Alla intäkter återinvesteras i NomoFomo Insights – med målet att det ska bli din bästa affär någonsin.

Uppgradera