#0070: Vad hände med internetfenomenen som fick oss att skrika av skräck?

Quiz: Hur mycket hade Simpsons hus varit värt IRL?

Onsdagen den 17 november, 2021. Det är dags att avslöja en hemlighet. Jag vet inte hur jag har lyckats bevara den så länge, men kunskap är till för att spridas, så nu säger jag det bara: Det finns en mänsklig algoritm som utklassar världens alla algoritmer när det kommer till att upptäcka fantastisk musik som du annars aldrig hade hittat. Hans namn är Joakim Skoglund.

Som före detta marknadschef på Luger och presschef för Way Out West har han byggt upp ett nätverk och ett inflöde av ny musik som gör att ingenting undgår hans radar. Eller som han själv hade sagt: ”Det är fint att ha en palett av personer med stort förtroendekapital i respektive musikgenre”.

Men det är inte allt. Joakims verkliga expertis är att han vet vad du behöver höra just nu. Han spräcker filterbubblor och delar med sig av historier som fastnar för alltid. Nedan är hans senaste tips – två spellistor och ett nytt album från Maxo Kream.

  • Sthlm Furniture & Light Fair (av inredningsbutiken “Arranging Things”): ”Här har du ljudkulissen till en fredagsmiddag. Ackompanjemanget som i bakgrunden morrar ljuvt och samlar kredibilitetspoäng till ditt konto när den uppmärksamme har öronen med sig. Stör ingen, men lyfter mycket.”

  • Slow N Sweet Soul (av Christian ”Punky” Östlund): ”För variationen och KÄRLEKENS skull bör även ditt kulturella kapital berikas med guld i form av det bästa Spotify har lyckats samla på sig i kategorin slow n sweet soul. Även denna kan puttra på i bakgrunden och få allt att smaka, dofta och kännas bättre.”

  • Maxo Kream – Weight of the world: ”Blev ej besviken av uppföljaren till Brandon Banks, trots att jag håller det albumet väldigt högt. Han har en egen stil och fantastisk textförfattare inom sitt område.”

Nästa vecka gissar jag att Joakim kommer att ge mig en spellista med släpig hiphop från den djupaste Södern. Men jag kan aldrig veta. Det är det som är charmen. Och det är även målet med det här nyhetsbrevet. Att varje vecka ge dig ny kärlek, inspiration och kunskap som du troligen aldrig hade hittat någon annanstans.

Om du tycker att det är värt en cappuccino i månaden – och inte redan är betalande prenumerant – tar jag tacksamt emot din donation nedan. Som sagt: Lämna kvittot till din chef. Billigare omvärldskoll får man leta efter.

Uppgradera

Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se


Är du inte prenumerant?

NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.

Prenumerera


— I N T E R N E T —

Vad hände med de virala skräckfilmerna?

Minns du det mytomspunna spelet “Scary Maze Game” och den ökända videon “Ghost Car” som spred skräck världen över i mitten av 00-talet? Nu är det är dags för lite nostalgi för alla er internet-headz där ute, men innan vi hoppar ner i ”Jump Scares”-hålet vill jag passa på att be om ursäkt för eventuella mardrömmar i natt. Och du, släpp kaffekoppen innan du läser vidare.

Okej, låt oss backa bandet till 2004. Det är ett händelserikt år. George W Bush blir omvald till amerikansk president. Tjetjenska terrorister tar 1200 skolbarn som gisslan i Ryssland och 340 dör. Shrek 2, Spider-Man 2 och Meet the Fockers fyller biosalongerna och under Super Bowl-finalen visar Janet Jackson ena bröstet (vilket leder till att YouTube lanseras några månader senare eftersom så många sökte efter videon på internet dagen efter incidenten – utan att få någon träff).

Men framför allt blir “The Maze” eller “Scary Maze Game” en viral succé. Om du inte minns det legendariska internetspelet kan du titta på videon nedan där några killar spelar det för första gången. 

The Maze ses i dag som en av tidernas första ”Internet Screamers”. Men först av alla var troligen det 17 sekunder långa videoklippet ”Kikia” som laddades upp på digitala anslagstavlor i Kina redan 2003. Videon skapades i Taiwan och avslutas med ett ansikte från tv-spelet ”Fatal Frame II”.

Men tidernas kändaste Internet Screamer” måste nog ändå vara ”Ghost Car” som laddades upp på YouTube av användaren mrwwmithereen den 30 juli 2005. Det 20 sekunder långa klippet visar en vit bil som försiktigt rullar nerför en bergsväg omgiven av vacker grönska och det är så himla behagligt fram till att… 

I dag – 16 år senare – har videon setts 38 miljoner gånger och den har genererat otaliga parodier, reaktionsvideos och andra sorters hyllningar. Om du vill grotta ner dig i den här världen kan jag rekommendera Den of Geeks artikel The Forgotten Era of Internet Jump Scares” och sajten Screamer Wiki där du hittar i princip alla Internet Screamers som finns, vilket tydligen är över 1500…

👽 Vilken ”Internet Screamer” är din favorit? Kommentera nedan!

Leave a comment


— Q U I Z —

Hur mycket hade Simpsons hus varit värt IRL?

Ett mäklarföretag har uppskattat hur mycket familjen Simpsons hus på 742 Evergreen Terrace hade varit värt om det fanns på riktigt. Vad tror du?

1. 2 750 000 SEK
X. 4 000 000 SEK
2. 8 500 000 SEK

Du hittar svaret längst ner i brevet.


— L Ä S T I P S —

Kristen Stewarts osannolika revansch

Från tonårsklassikern ”Twilight” till kritikerrosade ”Spencer” där hon spelar prinsessan Diana. Plötsligt är Kirsten Stewart favorit till att vinna en Oscar för årets bästa kvinnliga huvudroll. Hur blev det så? Missa inte Katie Bakers fantastiska hyllning i The Ringer: ”American Idol – The Imperfect Journey of Kristen Stewart”.


— W T F —

Jättegetingar går till attack – då ”skriker” bina

När honungsbin attackeras av jättebålgetingar från Asien (så kallade ”Vespa soror”) ger de ifrån sig ett ljud som låter som ett skrik. Det framgår i en forskningsrapport som publicerades förra veckan.

Syftet är att skrämma bort jättegetingarna som är där för att halshugga bina och ta över deras bikupa. Yeah, you heard me. De halshugger bina och ger sig inte förrän alla är döda. Forskarna har även släppt en video där man kan se när de makabert stora getingarna anfaller en bikupa och bina kontrar genom att ställa till en scen. Alltså ”skrika”.

Washington Post förklarar:

”The bees in the study produced a noise known as an “antipredator pipe” — not something that comes out of their mouths, but rather a sound they produce by vibrating their wings, raising their abdomens and exposing a gland used to release a certain kind of pheromone.”


— P O D C A S T —

Travis Scotts dödskonsert en mardröm för Dior

Du har väl inte missat NomoFomo Podcast? Det är den perfekta podden för dig som vill ha koll på veckans mest intressanta nyheter och saker som gör dig lite smartare. Varje måndag får du 10 nya spaningar på 15 minuter.

Veckans avsnitt handlar bland annat om…

  • Första staden i metaverse

  • Världens sexigaste man

  • Domen mot QAnon-shamanen

  • Andra tänker mer på dig än vad du tror

  • Skriv oftare – och mindre


— D E S I G N —

Hållbar arkitektur när den är som bäst

Varför nöja sig med solceller på taket när man kan dekorera väggarna med vindturbiner?

Moss and Fog berättar om den nya innovationen som genererar tillräckligt med energi för att tillgodose alla behov en villaägare kan ha.


— P S S T ! —

Fem spaningar som du inte får missa

MUSIK – Jazlyn Guerra är bara elva år men har redan intervjuat Jay-Z och Nas. Nästa mål? “Be a host of my own kids’ show, where I get to talk about kid topics with kids.” InsideHook berättar storyn om den modiga 11-åringen och bjussar även på de filmade intervjuerna med världsstjärnorna.

TEKNIK – Virtual reality kan användas till en rad andra saker än att spela spel och åka bergochdalbana. I Spanien får dömda kvinnomisshandlare ta på sig VR-brillorna för att själva få uppleva hur det känns att bli utsatt för hot och hat i hemmet. Knowable Magazine har videon.

INTERNET – Det brinner i Bogotá! Ett flygplan har kraschat utanför Lima! Ett lejon har attackerat en människa utanför Mombasa! Här är en realtidsuppdaterad världskarta som visar var i världen som det pågår nödsituationer just nu.

HISTORIA – Visste du att det har funnits blåa människor? Alltså inte moderater, utan människor som ser ut som smurfar. Men utan de stora öronen. How Stuff Works berättar storyn om det genetiska mysteriumet som drabbade ett gäng familjer på landsbygden i Kentucky i mitten på 1900-talet. 

STARTUP – Är det äntligen dags för Japan att kliva upp på startupscenen som en vinnare? Här är en podcast där McKinseys redaktör Daniel Eisenberg intervjuar investeraren Paul McInerney som har stenkoll på just Japan.


— S T O R Y T E L L I N G —

Om man fick gifta sig med en Twittertråd…

En av de mest underskattade storytellingformaten är att berätta en historia genom en Twittertråd. Det här exemplet från BBC Africa är en favorit och för någon vecka sedan slog Mark Tomasovic till med en pärla som gjorde mig så där nyfiken på världen igen.


— Q U I Z —

Rätt svar: Fyra miljoner kronor

Om familjen Simpsons 80-talshus med fyra sovrum fanns på riktigt hade det varit värt fyra miljoner kronor på dagens bostadsmarknad i USA. Det menar i alla fall mäklarföretaget Garretts Real Estate Group.

Det kanske inte låter så mycket, men Homer hade säkert firat rejält med tanke på vad hans lönekuvert innehåller.

I våras räknade NPR-podden ”The Indicator” (från gänget som gör ”Planet Money”) ut att Homer Simpson tjänar 440 000 kronor per år som säkerhetsinspektör på kärnkraftverket i Springfield. Och eftersom Marge är hemmafru får vi hoppas att någon av dem sitter på ett hemligt arv som vi tittare inte har fått ta del av ännu. The Consequence har hela storyn.


Vill du stötta NomoFomo? Jaaa!

Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för mig att fortsätta leverera nyheter, trender och innovationer som gör världen lite mer intressant och begriplig. Alla intäkter återinvesteras i NomoFomo Insights – med målet att det ska bli din bästa affär någonsin.

Uppgradera