#0069: Föds man ond?
Plus: Metaverse-special med 8 fascinerande spaningar om det hajpade fenomenet
Onsdagen den 10 november, 2021. Jag har alltid fascinerats av människor med mörka personligheter. De tenderar att ha vassare humor och djupare kulturintresse än Normal Joe – och på grund av sin gränslöshet är de ofta oslagbara historieberättare. Men de är nästan omöjliga att samarbeta med. För att inte tala om att leva med.
Jag har länge undrat varför somliga blir narcissister och psykopater. FÖDS de så? Tack och lov har BBC intervjuat en psykologiprofessor för att finna svaret. Mer om det nedan. Men först måste du ta dig igenom åtta spaningar om ”Metaverse” – oavsett om du vill det eller ej. Det blir ju allt tydligare att vi alla måste förhålla oss till den kommande plattformen där den digitala världen flyter samman med den fysiska.
Btw, i morgon har jag fått äran att föreläsa om mediernas framtid och moderera en stjärnpackad panel när TikTok bjuder in till en digital kunskapsfest. Klicka här om du jobbar på byrå och vill joina.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— T V —
Åtta spaningar som hjälper dig att förstå ”Metaverse”
I framtiden kommer hela världen och allt vi ser – prylar, människor, byggnader – vara avbildat digitalt, vilket betyder att verkligheten kan förstärkas med digital information och underhållning.
Att det är denna väg vi ska vandra har olika experter sagt i 30 år, men det är först nu som begreppet “metaverse” har blivit känt bland allmänheten. Orsaken är naturligtvis att Facebook valde att byta namn till ”Meta” i ett försök att paxa ägandet av den tredje digitala plattformen som väntas utklassa de två första (internet och de sociala medierna).
Det har snart gått ett år sedan skrev jag ett längre reportage om den här utvecklingen där jag spekulerade i att all traditionell reklam kommer att försvinna inom tio år på grund av ”metaverse”. Det har hänt en hel del sedan dess och detsamma gäller nu som alltid: Ju mer vi lär oss, desto mindre förstår vi.
Anyways! Den senaste veckan har jag plöjt igenom allt innehåll som har ”Meta” i rubriken, med målet att hjälpa dig förstå var vi är och vart vi är på väg. Nedan är åtta spaningar.
1. Vad är metaverse? Vad kan gå fel? Och hur ska företag och varumärken hantera den här nya verkligheten? Fast Company har tagit hjälp av 28 experter för att skapa en guide – och resultatet är faktiskt bland det bästa du kan läsa för att förstå metaverse. En av experterna är Emma Ridderstad, vd och medgrundare till det svenska VR/AR-bolaget Warpin som hjälper företag att förstå och utforska metaverse. Hon säger bland annat:
”Building the metaverse at-large will be a collaborative effort between brands and consumers, and the winning brands will be those which manage to engage, and include, their audiences in the creative process.”
2. Men säkerhetsaspekterna då? Ja, de är långt ifrån utredda. Som The Guardians Dan Milmo skriver:
”For instance, an advertiser targeting you in a virtual world might not just be reacting to old-world data like your age and gender: what about your body language, your physiological responses, knowing who you are interacting with and how?”
3. Apropå privat säkerhet: Lawfare Blog förklarar varför problemen som Mark Zuckerberg försöker fly från inte kommer att försvinna i och med metaverse. Tvärtom. De kommer att förvärras i den nya världen.
4. Alla vägar bär till gamingvärlden: Datorspelen är nyckeln till framtidens metaverse. Därför tror Activate-grundaren Michael Wolf att vi kommer att få se en rad uppköp den närmaste tiden när Silicon Valleys-bolagen öppnar stora plånboken för att investera i gamingföretag, så de slipper bygga allt själva.
5. Always on-underhållning: I framtiden kommer en film inte bara vara en film och ett datorspel kommer inte bara vara ett datorspel. All underhållning kommer att försöka vara allt – vilket vi redan i dag kan se med ”Fortnite”. Betyder det att endast de mest populära innehållskoncepten kommer överleva? Det undrar jag, samtidigt som The Verge konstaterar att du snart kan ta farväl av det vi i dag kallar ”fritid”.
6. Framtidens tv: Kommer vi att slänga ut våra tv-apparater och titta på tv via betydligt billigare AR-appar i framtiden? Det är vad Mark Zuckerberg tror – men Protocols Janko Roettgers är tveksam.
7. For the nerds: Oculus CTO John Carmack, även känd för det legendariska datorspelet ”Doom” – har länge varit en metaverse-pionjär, men han är skeptisk till att ett företag ensamt kan bygga och äga metaverse. Om du har en timme över kan du se hans Connect 2021-dragning på YouTube (eller så kan du skumma igenom hans manus om du har bråttom).
8. Slutligen: Shaan Puri har återigen levererat en intressant Twittertråd om metaverse och den här gången försöker han förklara varför alla har fel.
— Q U I Z —
Harvey Ross Ball uppfann smileyn – vad tjänade han på den?
1. 45 dollar
X. 550 000 dollar
2. 25 miljarder dollar
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— T I P S —
Veckans läsning: 3 reportage i världsklass
THE NEW YORK TIMES: How South Korea Became a Cultural Juggernaut
Sydkorea brukade vara kända för bilar och smarta telefoner, men på senare år har de även slagit sig in som en ledande aktör inom underhållningsbranschen. Det började med YouTube-succén ”Gangnam Style” och K-Popbandet BTS. Sen blev ”Parasite” årets film på Oscarsgalan och i höst har succéserien ”Squid Game” slagit alla rekord som går att slå. En tillfällighet? Knappast. NY Times Choe Sang-Hun berättar varför.
BBC: The Man Who Studies Everyday Evil
Har du hört talas om “Den mörka triaden”? Det är beteendevetarnas samlingsbeteckning för människans tre mörka drag: narcissism, psykopati och machiavellism (cynisk och manipulativ attityd). De senaste 15 åren har allt fler forskare valt att utforska våra mörka personlighetsdrag. Därför vet vi numera att dessa drag är vanligare bland män än kvinnor och att 1-2 procent av jordens befolkning har extremt mörka personlighetsdrag, medan 10-20 procent ligger på måttliga nivåer (vilket fortfarande gör dem mer benägna att ljuga/fuska och vara rasistiska, sexistiska och våldsamma). Men varför är somliga extremt själviska, manipulativa och otrevliga? Och föds man ond? BBC:s David Robson har träffat psykologiprofessorn Delroy Paulhus för att försöka förstå varför världen ser ut som den gör.
IEEE SPECTRUM: Pentagon Wants AI to Predict Events Before They Occur
Veckans ”Aaah, klart dom göööör men jag ändå veta meeer!!”-story: Techsajten ”IEEE Spectrum” skriver att Pentagon försöker lära artificiell intelligens att kunna förutspå händelser innan de sker.
”What if by leveraging today’s artificial intelligence to predict events several days in advance, countries like the United States could simply avoid warfare in the first place? It sounds like the ultimate form of deterrence, a strategy that would save everyone all sorts of trouble and it’s the type of visionary thinking that is driving U.S. military commanders and senior defense policymakers toward the rapid adoption of artificial intelligence (AI)-enabled situational awareness platforms.”
🙋🏻♂️ Har du läst ett reportage som du vill tipsa om? Tipsa gärna nedan!
— B I L D E X T R A —
Så här ser ett spökhus ut – om AI får bestämma
Kreatörerna darrar. Det går inte en dag utan att det dyker upp en ny innovation som konkurrensutsätter alla oss som livnär oss på kreativitet. Deepfake music – där AI-modeller skapar ny musik baserad gammal – är ett exempel. Ett annat är forskaren Janelle Shane som till årets Halloween gav artificiell intelligens fri tyglar att skapa virtuella spökhus – baserat på existerande hus.
Sen använde Shane formuleringen “haunted Victorian house” för att få tekniken att förvandla huset till ett spökhus. Resultatet ser du nedan.
Shane har en rolig blogg som heter ”AI Weirdness” där hon berättar exakt hur hon gick till väga och vilka program och verktyg som hon använde. Där kan du även se fler bilder och en mängd exempel på hur stökigt det kan bli när maskininlärning och algoritmer strular.
— P S S T ! —
Fem spaningar som du inte får missa
KLIMATET – Nonprofit-organisationen Climate Central har tagit fram ett effektfullt verktyg som visar hur världens städer av den globala uppvärmningen. Du kan välja mellan en mängd olika platser (som Göteborg) och se hur de kommer att påverkas i takt med att vattennivåerna stiger.
HJÄRNGYMPA – Forskning visar att empati kommer att vara en av framtidens superkrafter. Tack och lov går det faktiskt att träna upp sin empatiska förmåga. Fast Company lär dig hur du ska besvara de tio vanligaste jobbintervjufrågorna för att visa att din emotionella intelligens är skyhög.
TECH – Typisk grej som gör mig glad: världens mest amerikanska tv-inslag om en ny uppfinning som sorterar bort omogna tomater direkt när de plockas.
KOMMUNIKATION – Hur du använder punkter och kommatecken säger en hel del om ditt skrivande. Därför har den ständige innovatören Clive Thompson byggt ett onlineverktyg som visar exakt det. I det här blogginlägget berättar Thompson hur det funkar och visar exempel på hur olika det kan se ut när kända författare använder skiljetecken. Nördigt intressant.
SPORT – Här är en fin story om baseballspelaren Daniel Norris som tjänar nästan 30 miljoner kronor per – men väljer ändå att bo i sin bil (video).
— Q U I Z —
Rätt svar: 45 dollar
1963 fick designern Harvey Ross Ball 45 dollar för att skapa en symbol som skulle stärka moralen bland de anställda på på ett försäkringsbolag i Worcester, Massachusetts. Det tog honom tio minuter, så det blev en bra timpenning. Men han tänkte aldrig på att ta patent på den glada gubben som snabbt blev en global ikon.
Men hur gör man egentligen den perfekta smileyn? Harvey Ross Ball dog 2001, men hann tack och lov avslöja facit innan sin död:
“There are Two Ways to Go about it. You can take a compass and draw a perfect circle and make two perfect eyes as neat as can be. Or you can do it freehand and have some fun with it. Like I did. Give it character.”
Om du vill läsa mer om Harvey Ross Ball och smileyns historia kan jag rekommendera CNNs artikel ”The staying power of the smiley face”.
— F E E L G O O D —
Tänk om alla var som du, Dino
Det är dags att ta farväl för den här gången – och jag vill göra det genom att lämna över scenen till den 90-årige kock Dino Impagliazzo från Rom som gör världen till en bättre plats. Tack, Dino ❤️
Vill du stötta NomoFomo?
Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för NomoFomo att fortsätta leverera nyheter, trender och forskning som gör världen lite mer intressant och begriplig.