#0068: 11 saker du bör veta om Facebooks nya namn
Quiz: Förvaras Walt Disneys nedfrusna huvud i en hemlig kammare under Disneyland?
Onsdagen den 3 november, 2021. Nu är det en vecka sedan Facebook bytte namn till ”Meta”, som betyder ”beyond” på grekiska. Mark Zuckerberg säger att det nya namnet symboliserar att det alltid finns nåt mer att bygga – och ett till kapitel att skriva. För sån är den, the metaverse. Oändlig.
Jag gillar det. Det är ett namn som signalerar sökande och framåtrörelse. Och jag kan se det framför mig. Hur Zuckerberg klär det nya varumärket med konnotationer som till och med ska få medarbetarna att glömma helveteshösten.
Men vi vet alla att namnbytet är lika mycket en flyktväg som en modig eller naiv varumärkesförflyttning, beroende på vilket lag du tillhör. Men en sak är säker: Zuckerberg vill äga den kommande plattformen där digitala lager förstärker vår verklighet – och nu har han gått all in. Kanske för att han vill. Kanske för att han måste.
I dagens nummer av NomoFomo Insights får du 11 spaningar om Facebooks namnbyte. Om jag känner dig rätt har du redan läst en hel del om det här och – ärligt talat – redan hunnit ledsna. Det är okej, men håll ut liiiite till. Jag vill inte att du ska missa de viktigaste och mest fascinerande detaljerna i den här storyn.
Btw, den 10 november har jag äran att inleda ”Tidskriftsdagen” när Sveriges främsta tidskrifter ska prisas. Det är en stor dag för många av landets journalister, så jag lägger ribban högt och sjösätter då min nya presentation ”21 trender och innovationer som formar framtidens medievärld”. Vill du veta mer? Besvara det här mejlet!
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— T E C H —
Facebook going Meta – 11 spaningar att hålla koll på
Den 28 oktober bytte Facebook namn till Meta. Varför? Vad hände? Och vad händer nu? Nedan är 11 spaningar som är värda att ha koll på och som sätter namnbytet i en större kontext.
1. Bakgrunden. 2018 skickade Jason Rubin (chef på virtual reality-bolaget Oculus som Facebook köpte 2014) ett 50 sidor långt dokument till Facebooks styrelsemedlem Marc Andreessen. Där presenterade Rubin en strategi för hur man bygger en virtuell värld och betonade då vikten av att äga framtidens VR-marknad. Han inledde han så här:
“We believe that the right way to break through consumer indifference to VR is to deliver what they expect and want from the medium: THE METAVERSE”.
2. Satsningen. Tre år senare jobbar 20 procent av Metas anställda med virtual reality i någon form, och sedan Facebook köpte Oculus har de spenderat ungefär 40 miljarder kronor per år på att utveckla VR-tekniken. Ja, det är mycket pengar, men de har råd. Ifjol drog Facebook, Instagram, WhatsApp och Messenger in totalt 250 miljarder kronor.
3. Varför nu? Metaverse introducerades redan 1992 i boken ”Snow Crash”, men som med de flesta paradigmskiften har det tagit nästan 30 år för idén att bli (någorlunda) accepterad. Den stora islossningen skedde i somras när Epic Games vd Tim Sweeney nämnde ordet “metaverse” i rättegången mot Apple. Därefter har Mark Zuckerberg egentligen inte uttalat sig om någonting annat. Han ska äga metaverse, punkt slut. Men kritikerna ser främst namnbytet som en flykt från stormvinden som visselblåsaren Frances Haugen satte igång för några veckor sedan när hon läckte tusentals interna dokument som visar att Facebook prioriterar ”profit” framför ”people”. Tack vare namnbytet kommer vi alltid att förknippa Meta med framtiden – och det kan få oss att glömma det som varit. Om Zuckerberg verkligen lyckas ta oss in i framtiden kommer han inte att behöva ta ansvar för hoten, hatet och desinformationen som hans plattformar sprider. Då kommer vi att ha nya frågor. Men den dagen den sorgen…
4. Videon. Vid lanseringen av det nya namnet publicerades en video där Mark Zuckerberg visade hur den nya tekniken kan komma att påverka hans eget liv. Ett intressant grepp – med tanke på att 7,904,141,706 människor tjänar betydligt mindre pengar än honom och därför nog kan ha lite svårt att relatera till Zucks drömvärld.
5. Hur blir det då? Enligt Garbage Days Ryan Broderick kommer den nya världen snarare att se ut så här:
”The metaverse will probably happen at this point, but it won’t look like anything in Zuckerberg’s stupid Connect video. It will be weird and janky and people will use it to have sex with cartoon characters and hide video game achievements in parks and interact with their favorite influencers, who may or may not be real. The metaverse may have some VR flourishes, but more likely it will look like the way things look now — a mix of mobile internet technology, cameras, geodata, and streaming video. It will involve big events that simultaneously happen online and offline, which can be consumed live or as a data trail of clips and memes afterwards. The world will feel like a Gorillaz concert. Going outside will feel like flash mob at a Comic Con.”
6. Sociala medier-backlash. För att skapa en buzz på Twitter kring det nya namnet (som om det hade behövts) skrev Metas social managers öppet till andra företag och frågade hur de såg på sin framtid i metaverse. Desperat, tyckte många. Nedan är ett exempel och här är ett till.
7. Nya klockan. Medvetet eller inte – i samband med namnbytet läckte en bild ut som visar vad man tror är Metas svar på Apple Watch. Hur smart den är återstår att se, men den har i alla fall en kamera. I september släppte Facebook ett par nya uppkopplade AR-glasögon i samarbete med RayBan, med syfte att få oss att bliva vana användare av smarta glasögon. Det var i appen som styr RayBan-brillorna som bilden hittades.
8. Tidplanen. Det kommer att ta 10-15 år för Meta att bygga ett fullt fungerande metaverse. Det skrev Andrew Bosworth och Nick Clegg i ett blogginlägg i september.
9. Målet. Mark Zuckerbergs långsiktiga mål med metaverse är att kapitalisera på allt mänskligt beteende, skriver Vice.
10. Hotet i väst. Experter menar att metaverse kommer att vara alldeles för stort och kräva saker som gör det omöjligt för Meta att vara en nyckelspelare i framtiden. Dessutom har aktörer som Twitch, Discord och TikTok redan kommit längre. För att inte tala om Epic Games genom ”Fortnite”.
11. Hotet i öst. Kinesiska Tencent är troligen bättre positionerat än Meta att förvandla sci-fi-konceptet med ett 3D-internet till verklighet. Orsaken är Tencents tekniska infrastruktur. De har, liksom Facebook, sina rötter i sociala nätverk. Men de driver även ett affärsimperium som rör allt från spel till mobila betalningar och virtuella kontor. Deras WeChat-superapp är redan oumbärlig för en miljard kineser som använder den för att chatta, shoppa, streama video och musik, och för att beställa mat och taxi.
Vill du veta mer?
I senaste avsnittet av The Verge-podden ”Decoder” intervjuar Nilay Patel Facebookveteranen Andrew Bosworth som är chef för Facebooks Reality Labs. Nästa år ska han bli Metas CTO – vilket i praktiken betyder att det är Bosworth som ska leda dem in i den nya världen.
John Coogan skriver smart och bra om varför Facebook spenderar miljarder för att äga metaverse. Han erbjuder även sin analys i videoform, för den som är på det humöret.
— Q U I Z —
Förvaras Walt Disneys nedfrusna huvud i en hemlig kammare under Disneyland?
Sorry, men eftersom så många av er fascinerades av storyn om som händer efter att man har blivit halshuggen kunde jag inte motstå att välja en ny fråga i samma ämne.
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— T I P S —
Veckans läsning: 3 reportage i världsklass
VOX: The sexfluencers
Instagram, Twitter, YouTube, TikTok, OnlyFans… Rebecca Jennings har återigen utforskat skrymslen och vrår i vår moderna digitala kultur och ställer frågor som inte är helt enkla att besvara.
“If the American dream is getting paid for doing what you love, and what you love is to present an idealized version of yourself on the internet and amassing an audience of people who love looking at you in return, the difference between ‘influencing’ and sex work is, arguably, only a matter of spectrum.”
THE NEW YORKER: What is it about Peter Thiel
PayPal-medgrundaren Peter Thiel har, som man säger, många strängar på sin lyra. Han var en av de första att investera i Facebook, han har byggt ett företag som hjälper den amerikanska regeringen med dataintelligens, han är en hyllad författare, han driver tre riskkapitalbolag, han har varit en del av Donald Trumps team – och han är gay. Thiel har mängder av fans och följare – men vad är de ute efter? Vad är egentligen grejen med Peter Thiel? Det är inte så enkelt att ringa in, men Anna Wiener gör sitt bästa.
THE GUARDIAN: Who scams the scammers? Meet the scambaiters
Det kryllar av lurendrejare på nätet som ser sin chans att manipulera och lura människor oavsett var på jorden de befinner sig. Utvecklingen har gått så fort att polisen inte hänger med. Men nu sköljer en ny trend över oss: Människor som har fått nog – och nu tar saken i egna händer. Spännande reportage med massor av faktiska exempel.
💡 Bonustips: Missa inte sajten ”Read Something Great” som erbjuder en kurerad databas med tidlösa reportage.
— P O D C A S T —
Världens läskigaste filmer – enligt forskarna
Du har väl inte missat NomoFomo Podcast? Det är den perfekta podden för dig som vill ha koll på veckans mest intressanta nyheter och saker som gör dig lite smartare. Varje måndag får du 10 nya spaningar på 10-15 minuter. I det senaste avsnittet får du veta vilka som är världens läskigaste filmer, enligt vetenskapen.
Fler höjdpunkter i veckans avsnitt:
Journalist infiltrerar militant nazistgrupp
200 experter rankar 2000-talets bästa tv-serier
Så många dör efter sex med James Bond
Insomnia i Hong Kong
— I N N O V A T I O N —
Svensk startup säljer flygande farkost för en knapp miljon kronor
Det svenska företaget Jetson Aero har utvecklat ett eldrivet fordon som kan flyga i 100 kilometer i timmen och är så litet och smidigt att det kan landa på din uppfart.
”The Jetson One” (ja, namnet är taget från den tecknade serien ”The Jetsons”) klarar visserligen bara av att transportera en person i taget, men priset är oväntat lågt: 800 000 kronor. Ovan är deras lanseringsvideo och om du vill veta mer rekommenderar jag Singularity Hubs artikel.
— P S S T ! —
Fem spaningar som du inte får missa
PRODUKTIVITET – Jag tipsade min bror om en sajt där man kan klistra in och behandla text i flera olika rutor, vilket ger en nyttig helhetsbild oavsett vad du håller på med. Han tittade på sajten och byggde en ny eftersom han gillade idén, men tyckte att den kunde göras både enklare och mer anpassningsbar. Resultatet heter ”Talewall” och nu använder jag den varje dag för att strukturera information, tankar och idéer.
SPORT – Avslutningen på årets Paralympics i Tokyo var minst sagt maxad. Den franske koreografen Sadeck Waff hade dragit ihop 126 rullstolsburna dansare som bjöd på en dramatisk show som möjligen är ännu läckrare om du stänger av ljudet. Och i hyfsat samma ämne: Missa inte den kritikerrosade podden ”Blind Landing” som ger dig en unik inblick i livet som elitgymnast och – kanske framför allt – låter dig återuppleva tidernas största OS-misstag.
BITCOIN – Andreas Antonopoulos jobb går ut på att förklara kryptovalutan ”Bitcoin” för alla som inte har koll på hur det funkar. Det vill säga 99 procent av jordens befolkning. Vill du tillhöra den där 1-procentaren? Då ska du titta på videon ”Bitcoin Explained in the Bitcoin Basics Workshop”. Den är två timmar lång och man får mest sae Andreas snacka. Men det är lätt värt det.
TEKNIK – Den israeliske historikern och filosofen Yuval Noah Harari har skrivit bästsäljande böcker om dåtiden, nutiden och framtiden. I senaste avsnittet av ”60 Minutes” intervjuas han av Anderson Cooper om framtiden och berättar då hur han tror att tekniken kommer att förändra människans utveckling och samhället i stort.
PODCAST – Är du också fascinerad av havet? Då ska du ge Hakai Magazines nya poddsatsning ”The Sound Aquatic” en chans. ”Discover some of the extraordinary soundscapes scientists are recording and the surprising ways that animals talk and listen”.
— Q U I Z —
Rätt svar: Nej
Det finns inga bevis på att Walt Disneys nedfrusna huvud (eller kropp) förvaras i en hemlig kammare under Disneyland. Men ryktet lever ändå vidare. I den här artikeln berättar SF Gate varför så många fortfarande tror att den legendariske serietecknaren lät frysa ner sin döda kropp 1966 – för att kunna återuppstå när tekniken tillåter det.
Vill du stötta NomoFomo?
Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för NomoFomo att fortsätta leverera nyheter, trender och forskning som gör världen lite mer intressant och begriplig.