#0067: Den ultimata guiden till världens bästa nyhetsbrev

Quiz: Hur många vänner kan en människa ha samtidigt?

Onsdagen den 27 oktober, 2021. Kalla mig enkel, men sanningen är denna: jag älskar listor. När jag var liten sorterade jag världen i listor och satte prestige i att ha en favorit i allt (favoritlag i speedway? Rospiggarna!). 30 år senare lever besattheten vidare – och jag är inte ensam. Piloter och läkare utgår alltid ifrån checklistor och väldigt mycket journalistik blir mer intressant om den presenteras i listform.

Förra månaden fick du som prenumerant ta del av NomoFomos stora poddguide där 33 medieprofiler berättade om sina favoritpoddar. Faktum är att guiden uppdateras kontinuerligt och består i skrivande stund av drygt 40 kvalitativa tips.

I dag är det dags att sjösätta en ny guide som jag har filat på i några månader – och den här gången är målet att hjälpa dig att fylla din inkorg med världens bästa innehåll. Det är ju själva syftet med NomoFomo. Att kurera nyheter, trender och innovationer som formar framtiden. Du som läser det här nyhetsbrevet och lyssnar på NomoFomo Podcast blir serverad omkring 25 handplockade tips varje vecka. I dag kommer du att få betydligt fler. Enjoy!

Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se


Är du inte prenumerant?

NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.

Prenumerera


— E X K L U S I V T —

Här är nyhetsbreven som några av Sveriges främsta journalister och innovatörer prenumererar på…

Trenden med nyhetsbrev växer. Men vilka är faktiskt värda att prenumerera på? De senaste månaderna har jag snickrat på en guide där ett 20-tal entreprenörer, omvärldsbevakare, tech-heads, kommunikatörer, analytiker, journalister och medieprofiler tipsar om sina favoriter.

Men inte nog med det. Jag passar även på att lista mina egna favoriter. Resultatet? En guide med 40 nyhetsbrev som kommer att göra ditt liv lite mer intressant och världen lite mer begriplig. På nomofomo.se hittar du hela listan.

Vilket är DITT favoritbrev? Dela gärna med dig – klicka på knappen nedan.

Leave a comment


— Q U I Z —

Hur många vänner kan en människa ha samtidigt?

1993 publicerades en studie där en antropolog hade räknat ut hur många meningsfulla relationer en människa kan ha samtidigt i genomsnitt. Hur många?

1. 6
X. 90
2. 150

Du hittar svaret längst ner i brevet.


— I N T E R N E T —

Vinnarna och förlorarna i MENA-regionen

Den komplexa MENA-regionen, alltså Mellanöstern och Nordafrika, är sällsynt diversifierad och allt annat än homogen när det kommer till historia, kultur, språk och inte minst teknologi.

Sajten ZD Net listar 21 fakta som visar på just det. Nedan är några som sticker ut.

  • Etisalat i Förenade arabemiraten har världens snabbaste mobila internet – samtidigt som hela 55 procent i MENA-regionen, alltså 350 miljoner människor, inte har tillgång till mobilt internet överhuvudtaget.

  • Yemen, som drabbats hård av pandemin (bild nedan), ligger tvåa på listan över världens långsammaste bredband, bara Turkmenistan är sämre. 

  • Israel kan erbjuda den billigaste mobilsurfen i världen, samtidigt som Yemen bjussar på den dyraste. 

  • Sen har vi den minst sagt pikanta jämställdhetsfrågan: En undersökning från 2019 visar att 61,3 procent av männen använder internet, medan siffran för kvinnor ligger på 47,3 procent.


— T I P S —

Veckans läsning: 3 reportage i världsklass

D MAGAZINE: My Father, the Hitman

“Everyone in his life was a mark, with something in his or her heart that made him or her vulnerable to his con. Maybe it wasn’t larceny or greed. Maybe it was the desire to love and be loved. And maybe the only way he could show love was through a con.”
– James Dolan, son till en maffiatorped

James ”Doc” Dolan dödade i maffians namn. Mer än de flesta, faktiskt. Det finns till och med kopplingar till mordet på JFK, även om ingenting har kunnat bevisas. Nu har yrkesmördarens son James Dolan hunnit bli vuxen – och i det här gastkramande reportaget försöker han gå till botten med vad som faktiskt hände. Och hur han kunde bli så pass lurad av sin egen far.

TEXAS MONTHLY: Can This Company Take Pet Cloning Mainstream?
Hade du klonat din katt för 300 000 kronor? Eller din häst för 730 000 kronor? Företaget ViaGen vänder sig till husdjursägare med djupa fickor, men planen är att nå ut på bred front i framtiden. Tidningen Texas Monthly har besökt deras högkvarter utanför Dallas för att förstå den makabra – men samtidigt fullt naturliga – utvecklingen.

NORTH & SOUTH: The Nazi Who Built Mount Hutt
Den här är historien om hur en tidigare soldat från ökända Waffen-SS aka ”Hitlers politiska soldater” lyckades ta sig till New Zealand och starta ett nytt liv där. Willi Huber lyckades dölja sanningen längre än vad många lever – men nu berättar tidningen North & South för första gången om den karismatiske entreprenörens tidigare liv och frågar sig: I vilken utsträckning ska han hållas ansvarig för valen han gjorde som ung?

🙋🏻‍♂️ Har du läst ett reportage som du vill tipsa om? Tipsa gärna nedan!

Leave a comment


— P O D C A S T —

NFT-kollektiv köpte Wu-Tangs unika album för 35 miljoner

Du har väl inte missat NomoFomo Podcast? Det är den perfekta podden för dig som vill ha koll på veckans mest intressanta nyheter och saker som gör dig lite smartare. Varje måndag får du 10 nya spaningar på 10 minuter.

Veckans avsnitt handlar bland annat om…

  • Läkare: Unga kvinnor får tics av TikTok

  • PayPals mål: köpa Pinterest och bli en superapp

  • Facebook-visselblåsaren får hjälp av tech-miljardär


— B I L D E X T R A —

Vi måste prata om elefanten i rummet

Sorry, men det är nog dags att radera dom där suddiga rådjursbilderna i din telefon. Vinnarna i tävlingen ”Wildlife photographer of the year” har presenterats – och det visade det sig att det krävs en hel del för att platsa i den nobla skaran av naturfotografer.

Bilden ovan – ”Elephant in the Room” – kammade hem segern i kategorin ”Fotojournalistik”. Den togs av australienaren Adam Oswell på ett zoo i Thailand där det nu finns fler elefanter i fångenskap än i naturen. Som om det inte vore nog har det blivit minst sagt trångt på elefantreservaten. The Guardian skriver att många zooägare har tvingats överge sina elefanter eftersom pandemin har fått turismen att kollapsa.

Vill du se alla vinnarbilder? Kolla in The Guardian.


— P S S T ! —

Fem spaningar som du inte får missa

TV – Tycker du att tidningarna sysslar med klickfiske? Då ska du kolla in en streamingsajt som heter Netflix… Netflix är briljanta på att hitta inbjudande bilder (eller tumnaglar) som får dig att välja filmer och tv-serier som lovar mer än vad de levererar. Om du känner igen dig kan jag rekommendera sajten Flick Metrix som listar det bästa innehållet på Netflix, baserat på en rad recensionssajter.

METAVERSE – Emma Ridderstad är vd för det svenska techbolaget Warpin som är specialister på augmented och virtual reality. Förra veckan intervjuades hon av BBC i podden ”Tech Tent – Tech for future living” och här kommer min recension: Har nån nånsin varit tydligare med hur framtidens metaverse (eller spegelvärlden som jag hellre kallar den) kommer att fungera? Jag tror faktiskt inte det.

MEDIER – Dave Chappelle förnedrad av ”Squid Game”, fem spaningar om Clubhouse och Jeff Bezos ”Game of Thrones-dödare”. Missa inte min senaste Dagens Media-kolumn där jag tipsar om nyheter, trender och innovationer som formar framtidens medievärld.

DESIGN – …och apropå ”Squid Game”. Här är en väldigt rolig text på sajten UX Collective om den sydkoreanska succéserien: ”Can Squid Game make you a better UX designer?”

NATUR – Enligt sajten Moss and Fog finns det 60 000 trädarter runt om i världen – här är tio bilder på några av de mest fascinerande.


— A U T O M A T I O N —

Videobeviset: Robotarna kommer inte bara att ta människorna jobb…


— Q U I Z —

Rätt svar: En människa kan ha 150 vänner

Efter att ha studera hjärnan på apor i början på 90-talet kom den brittiske antropologen Robin Dunbar fram till att människan i genomsnitt inte kan ha mer än 150 meningsfulla relationer samtidigt. Siffran kan dock variera mellan 100 och 250, enligt teorin ”Dunbar’s number”.

Men Dunbar nöjde sig inte med det. Som du kan se på bilden nedan är hans teori betydligt mer detaljerad än så. Om du vill veta mer rekommenderar jag The Atlantics reportage ”You Can Only Maintain So Many Close Friendships” från i våras.


Vill du stötta NomoFomo?

Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för NomoFomo att fortsätta leverera nyheter, trender och forskning som gör världen lite mer intressant och begriplig.

Uppgradera