Onsdagen den 20 oktober, 2021. Inget är som förr. Robotarna tar våra jobb, svenskar bryr sig inte om lönen, 41 procent av världens alla arbetare överväger att säga upp sig – och nästan varannan har planer på att byta bransch.
Det går inte en dag utan att en ny dramatisk forskningsrapport om framtidens arbetsmarknad sköljer över oss. Så vad är det egentligen som väntar runt hörnet? Hur kommer framtidens arbetsplats att se ut? Och vilka yrken och kompetenser ska man satsa på för att vara en vinnare när den digitala världen smälter samman med den fysiska i den kommande Spegelvärlden?
Det senaste året har dammsugit internet på statistik, trender och metoder för att kunna ge konkreta råd – och i går var det äntligen premiär i Jönköping för min nya föreläsning ”Så blir du en vinnare på framtidens arbetsmarknad”. Vill du veta mer? Skicka ett mejl till nicklas@nomofomo.se.
Mest först: Ta min hand och låt oss göra en riktig djupdykning i Squid Games magiska värld.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— T V —
Nycklarna bakom Netflix-succén ”Squid Game”
Den här framgångssagan är inte så enkel att förklara. För den handlar lika mycket om det blodiga streamingkriget som om en ny kulturell verklighet där det inte längre spelar någon roll var du bor – oavsett om du skapar eller konsumerar innehåll.
Men låt mig gå rakt på sak: De senaste veckorna har jag läst och sett allt om Netflix nya tv-serie ”Squid Game” eftersom det tidigt stod klart att dess succé kommer att få långtgående effekter. Nu vill jag dela med mig av höjdpunkterna.
Storyn: Om du mot förmodan inte har sett den sydkoreanska serien kan jag förklara handlingen med en mening: Skuldsatta människor riskerar sina liv i en överlevnadstävling där vinnaren kammar hem overkligt mycket pengar (i sedlar märkligt nog). Mannen bakom serien – Hwang Dong-hyuk – kom på idén efter att ha snöat in på tecknade serier från Japan (manga) och Sydkorea (manhwa), som exempelvis Battle Royale. Sen flätade han ihop det blodiga spelet med den pågående samhällsutvecklingen i Sydkorea där teknikutvecklingen och automatiseringen har gjort många från medelklassen arbetslösa.
Siffrorna:
Squid Game har blivit det mest populära programmet i 94 länder (dvs alla länder där Netflix har en topp 10-lista).
Serien har toppat listan i USA i 21 dagar, vilket är nytt rekord för en icke-engelskspråkig titel.
Efter 23 dagar hade 132 miljoner människor sett minst två minuter av serien. Därmed har man krossat det tidigare rekordet som ”Bridgerton” hade.
Netflix estimerar att 89 procent av de som börjat se serien har sett minst 75 minuter och 66 procent av tittarna (87 miljoner människor) hade sett klart serien under de första 23 dagarna.
"Squid Game" sticker även ut för sin relativt låga produktionskostnad. Serien kostade bara 21,4 miljoner dollar att producera (cirka 2,4 miljoner dollar per avsnitt). Netflix betalade mer för Dave Chappelles stand up-special “Sticks & Stones” och för 20 miljoner dollar får man bara ett par avsnitt av ”The Crown”.
Bloomberg har kommit över dokument som visar hur Netflix räknar ut hur framgångsrika respektive serie/film är genom att jämföra tittarsiffrorna med vad det kostade att köpa in serien/filmen. För att göra uträkningen mer komplex värderas somliga tittare högre. Att attrahera en mindre frekvent tittare är mer värt än att tillfredsställa en högkonsument. Anyways! Om en serie eller film får 1x anser Netflix att det är okej. Chappelles “Sticks & Stones” fick 0,8x. Squid Game ligger på 41,7x. Och nej, jag skrev inte fel.
Nycklarna bakom succén:
Genren. Överlevnadsthrillers som bygger på lekar har bevisligen skyhög potential globalt. Tidigare har både Battle Royale och The Hunger Games lyckats locka fans världen över.
Tydligheten. Även om du kommer från Sverige och aldrig har hört talas om de koreanska lekarna är det aldrig några problem med att hänga med i handlingen. Regissören jobbar med låga trösklar för att alla ska kunna fokusera på spänningen, istället för spelreglerna.
Looken. Färgerna, dynamiken, formerna. Varje scen är otroligt genomarbetad när det kommer till design och känsla.
Meme-vänlig. Det kryllar av starka och minnesvärda scener, vilket har resulterat i att videos och memes kopplat till serien haft 42 miljarder visningar på TikTok.
Aktuell. De blodiga lekarna är läckra, men jag vill hävda att essensen i serien är berättelsen om social orättvisa, klassklyftor och ekonomisk ojämlikhet. Dessa frågor kan hela världen relatera till.
Konsekvenser:
Efter att ha kört över sina fiender de senaste åren gick Netflix in i väggen i våras, samtidigt som Disney fick vind i seglen. Men när Netflix släppte sin nya rapport visade den att antalet nya prenumeranter globalt sett landade på 4,4 miljoner under kvartalet, vilket var högre än väntade 3,84 miljoner. Orsaken är Squid Game.
Succén för Squid Game bäddar för fler tv-produktioner utanför USA. Dels för att det i regel är billigare att filma i andra länder, dels för att publiken uppenbarligen är mogen för internationellt innehåll. Disney meddelade exempelvis i veckan att de planerar att spela in 27 nya serier och filmer i Asien och Stillahavsområdet.
K-Pop, Oscarsvinnaren ”Parasite” och nu ”Squid Game”. Sydkorea har seglat upp som en kulturell tungviktare de senaste åren och indirekt förändrat det globala medielandskapet. Plötsligt måste inte all kultur vara på engelska.
Samtidigt är det fler än nånsin som vill lära sig koreanska. I dag är det bara 77 miljoner människor som pratar koreanska världen över, men i skrivande stund är det ytterligare åtta miljoner som försöker lära sig språket med hjälp av den den amerikanska appen Duolingo, skriver Reuters.
Två läsvärda reportage:
What Squid Game’s fantasies and harsh realities reveal about Korea (Vox)
Netflix’s Top Exec in Asia Explains the Show’s Huge Global Appeal (Hollywood Reporter)
— Q U I Z —
Kan man känna smärta efter att ha blivit halshuggen?
Enligt Amnesty finns det fortfarande ett land som halshugger dödsdömda människor. Men vad händer med kroppen och huvudet? Är det möjligt att känna smärta sekunderna efter halshuggningen?
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— T I P S —
Veckans läsning: 3 reportage i världsklass
THE GUARDIAN: Leave no trace: how a teenage hacker lost himself online
”Edwin Robbe had a troubled life, but found excitement and purpose by joining an audacious community of hackers. Then the real world caught up with his online activities.”
Det blir allt svårare att skilja mellan verklighet och fiktion. Huib Modderkolks reportage om den unge hackaren Edwin är ett lysande exempel på det.
MASHABLE: Untangling true crime: Inside Hollywood's greatest guilty pleasure
True crime-genren är hetare än nånsin, inte minst i Sverige. Det är tveksamt om någon ska ha tack, men OM det här vore ett tacktal hade streamingtjänsterna upptagit den mesta tiden. Det kvittar egentligen vad de matar oss med. Tv-dokumentärer, poddar, ljudböcker – vi vill ha allt. Jag vågar inte ens tänka på hur den kommande metaversen – där den digitala världen smälter samman med den fysiska – kommer att utveckla den här blodiga genren som nästan alltid bygger på personliga tragedier. Mashable har talat med en rad experter för att försöka förstå vår fascination för true crime – och skulden fansen ständigt bär med sig. Om du inte kan få nog kan jag rekommendera Emma Berquists text ”True Crime Is Rotting Our Brains” i Gawker.
RUNNER’S WORLD: 172 Runners Started This Ultramarathon. 21 of Them Never Came Back.
Vanligtvis brukar löparna i ”Yellow River Stone Forest 100K” svimma av värmeslag eftersom den mytomspunna tävlingen hålls i den kinesiska öknen, nära gränsen till Tibet. Men när den senaste upplagan gick av stapeln överraskades både löparna och arrangörerna av en helt annan sorts väderförhållanden: spöregn och iskyla. Det slutade med ett av tidernas blodigaste lopp.
🙋🏻♂️ Har du läst ett reportage som du vill tipsa om? Tipsa gärna nedan!
— B I L D E X T R A —
Bakom kulisserna i ”City of Angels”
Hur många kändisar finns det egentligen? Den frågan ställde sig matematikern Samuel Arbesman i tidningen Wired 2013 och landade då i att det finns omkring en till fem kändisar i en grupp på 10 000 människor. Frågan är hans kändis per capita går att applicera på Hollywood?
I bildserien ”Welcome to Hollywood” skildrar fotografen Andy Mann jakten på lycka i änglarnas stad, ibland så närgånget att det gör ont.
— P O D C A S T —
Facit: Så många avsnitt måste du se för att veta om en tv-serie är bra
Du har väl inte missat NomoFomo Podcast? Det är den perfekta podden för dig som vill ha koll på veckans mest intressanta nyheter och saker som gör dig lite smartare. Varje måndag får du 10 nya spaningar på 10-15 minuter.
Veckans avsnitt handlar bland annat om…
Drönare fraktar glass och sushi i Israel
Facebooks nya AI-system minns allt du ser
100 procent elbilar i Norge 2025
Rånare stal 300 MSEK – med deep voice
Försäljningssuccé för R Kelly efter domen
— M U S T - S E E —
Världens sötaste fjäril flyger i slowmotion
Påfågelspinnar-familjen kan stoltsera med några av världens största fjärilar, men även en av de gosigaste: ”Pink maple moth”, som inte blir längre än fem centimeter. Nu har forskare på North Carolina Museum of Natural Sciences och North Carolina State University studerat hur de och sex andra arter ser ut i detalj när de flyger. För att lyckas använde de en kamera som klarar av hela 6000 bildrutor per sekund. Standard brukar ligga på 24 bildrutor per sekund…
— P S S T ! —
Fem spaningar som du inte får missa
FACEBOOK – Det är skillnad på folk och folk. Åtminstone när Facebook får bestämma. The Intercept har kommit över deras svarta lista över ”farliga individer och organisationer” och konstaterar att Facebook straffar somliga hårdare än andra. Mörkhyade terrorister verkar till exempel vara betydligt farligare än vita. Kolla själv – The Intercept har återskapat och publicerat listan i sin helhet här.
KLIMATET – Google är kända för att sikta mot stjärnorna och den här gången spänner de bågen rejält. I en intervju med Bloomberg säger Sundar Pichai att han vill att Google ska bli det första stora fossilfria företaget. För att lyckas krävs dock mer än bara pengar…
MEDIER – Skådisar som spelar influencers, Kinas väg till herravälde, en ny rapport om det hårda lokaltidningslivet, The Atlantic ska hyra nyhetsbrevskribenter, e-sport vs traditionell sport och framtidens sjuka produktplacering. Missa inte mina senaste mediespaningar för Dagens Media-prenumeranter.
KINA – För fyra år sedan försvann Desmond Shums ex-fru i Kina. Sedan dess har han ringt henne hundratals gånger – utan att få något svar. Men i september svarade hon plötsligt och bad då honom att inte ge ut en bok som han har skrivit. Den heter ”Red Roulette: An Insider's Story of Wealth, Power, Corruption, and Vengeance in Today's China” och släpptes den sjunde september. För tidningen Time berättar kinesen Shum varför han riskerar sitt liv för att få berätta sin historia.
FOTO – Hur ser världen ut från ovan? VM i drönarfotografering har gått av stapeln och lockade i år hela 2900 personer från 105 länder. På NPR kan du se vinnarbidragen.
— Q U I Z —
Rätt svar: Ja, mycket tyder på att vi känner smärta efter halshuggningen 😳
1905 närvarade en fransk läkare vid en avrättning med syfte att försöka ta reda på om offret kände smärta efter halshuggningen. När huvudet trillade ner i korgen nedanför giljotinen ropade han offrets namn. Läkaren hävdade att mannen öppnade ögonlocken och tittade på läkaren. När ögonen stängdes ropade läkaren igen – med samma resultat. Men den tredje gången hände ingenting. Läkaren drog därför slutsatsen att ett avskuret huvud kunde behålla medvetandet i 25 till 30 sekunder.
Läkaren kan bisarrt nog haft rätt. Studier på djur har också visat på hjärnaktivitet efter halshuggning. Och inte nog med det. När forskare i Nya Zealand halshögg råttor i en miniatyrgiljotin kom de fram till att råttorna troligen kände smärta i 10 till 15 sekunder innan deras medvetanden slocknade för alltid.
Så vad betyder det här för oss människor? Enligt forskaren Kavitha Kongara kan man anta att det som är smärtsamt för djur också är smärtsamt för människor. ”It is possible that the severed human heads remain conscious for some time,” säger hon till Discover Magazine.
Och just det. Landet som fortfarande genomför halshuggningar enligt Amnesty är Saudiarabien.
Vill du stötta NomoFomo?
Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för NomoFomo att fortsätta leverera nyheter, trender och forskning som gör världen lite mer intressant och begriplig.