#0065: Älska världen – här är 50 anledningar
Dagens fråga: Vilken är världens nyttigaste grönsak?
Onsdagen den 13 oktober, 2021. I måndags messade min vän Tony mig och undrade om det nu är ett år sedan jag startade det här nyhetsbrevet. Jag var tvungen att kolla – och han hade rätt. Första numret av NomoFomo Insights kom den andra oktober 2020. Det du läser nu är det 65:e. Ett i veckan, året om. Och lite till.
Jag är väldigt glad att du är här. Det vore så ensamt annars. Jag ser ju varje brev som en ny kärlekshistoria, vilket jag berättade för Dagens Media när de frågade hur man ska göra för att lyckas med sitt nyhetsbrev. Även Nöjesguiden har uppmärksammat mitt nya kall. De, liksom andra jag träffat, tyckte att det var lustigt att jag sade upp mig från ett chefsjobb för att starta ett nyhetsbrev. Jag håller med. Det ÄR lustigt. Men det är framför allt det roligaste jag har gjort.
Så vilka nummer har då varit mest populära hittills? Jag hittade tre vinnare i statistiken.
”Den ultimata guiden till succéappen Clubhouse” genererade flest nya prenumeranter (32).
”2020-talet – tidernas coolaste decennium?” hade högst öppningsgrad (64%).
”50 idéer som gör dig smartare” hade flest läsare (1642).
Men nog om det som varit. NomoFomo Insights handlar framför allt om vad som väntar runt hörnet. För att kunna fatta rätt beslut i dag behöver du förstå hur morgondagen kan se ut. Om du tycker att det här nyhetsbrevet hjälper dig med det är du varmt välkommen att bli en betalande prenumerant här.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
— R E S A —
Vill du också älska världen? Här är 50 anledningar.
”Why do you love the world?”. Den frågan ställde BBC Travel till 50 människor från jordens alla hörn och så gjorde de journalistik av svaren: 50 berättelser där kända och okända hjältar lyfter fram det bästa som den här planeten har att erbjuda. Som den om Shina Novalinga; ”Canada's rising Inuit TikTok star – a revival throat singing”.
BBC har samlat alla reportage på en sajt, nedan är några fler favoriter:
Nepal: Chhurpi – the world's hardest cheese?
USA: The world's most endangered sound
Rwanda: Where people go to bars to drink milk
Spanien: Spain's underwater 'super plant'
Colombia: The indigenous recipe for living well
— Q U I Z —
Vilken är världens nyttigaste grönsak?
1. Grönkål
X. Spenat
2. Vattenkrasse
Det går såklart att mäta på olika sätt. Men jag är ute efter näringsämnen som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Och så näringsdensitet! Alltså hur mycket mättnadskänsla grönsaken ger i förhållande till hur mycket energi den innehåller. Växthusets powerhouse, helt enkelt.
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— W T F —
Sacha Baron Cohens okända uppsats – i din skolbok
Om du gick på högstadiet på 80/90-talet kanske du använde en bok som hette Faces på engelskalektionerna. Björn Lundberg, som heter @bjrrn1 på Twitter, gjorde nyligen en sensationell upptäckt i en av böckerna. När Sacha Baron Cohen aka Borat aka Ali G var åtta år skrev han en prisbelönt uppsats där han beskrev sina måndagar. Kanske har du läst den förut – utan att känna till författaren. Den är i alla fall briljant, se nedan.
Men inte nog med det. I Björn Lundebergs Twittertråd framkommer det även att ett gäng svenska skolungdomar startade ett band 1986 som de döpte till Sacha Baron.
När bandet lades ner startade några av medlemmarna ett nytt band med namnet ”The Cohen’s mother earth band (in the spirit of Sacha Baron Cohen)” och tryckte upp t-shirts med åttaårige Sacha på bröstet.
Vet du mer om den här storyn? Då får du gärna besvara det här mejlet.
— T I P S —
Veckans läsning: 3 reportage i världsklass
NEW YORK TIMES: Who Wouldn’t Want a $500 Million Theme Park in Their Town?
När planerna att bygga ett Legoland i staden Goshen i norra New York avslöjades delades invånarna upp i två läger. På ena sidan: nyblivna klimataktivister. Och på den andra: de som trodde att turistattraktionen skulle få samhället att blomstra. New York Times åkte till den lilla staden med 5000 invånare för att känna på stämningen nu när Legoland har slagit upp sina portar.
THE ATLANTIC: It’s Not Misinformation. It’s Amplified Propaganda.
Nyheter om ryska trollfabriker som sprider desinformation via de sociala plattformarna har blivit vardag de senaste åren. Men använder vi ordet rätt? Nu har det gått så långt att folk inte längre skapar fejkade konton att gömma sig bakom. De är istället – med glädje – helt öppna med sina korståg. Renée DiResta skriver att det vi kallar ”desinformation” allt oftare handlar om ”amplifierad propaganda” – propaganda som förstärks av algoritmerna.
THE GUARDIAN: Generation X are heavy, risky drinkers. Will anything ever persuade us to stop?
Är du redo för veckans roligaste väckarklocka? För du vet ju hur det är: när en brittisk journalist stannar upp för att ifrågasätta sitt drickande lyssnar man. Som Zoe Williams:
”My first job in journalism was editing a free magazine called Rasp. In 1995, we ran a competition for a year’s supply of Two Dogs lemon brew, the Australian alcopop. Two Dogs tried to send us 365 bottles, and I negotiated them up to 1,000, indignant that a bottle a day could constitute a “supply”. It is the only time I’ve ever played hardball. Nobody entered the competition because we didn’t have any readers, and nor did we have any staff. The two of us, me and the designer, drank the whole lot in the space of two months. A constant drip feed of 4.5% ABV, all day.”
— F A C E B O O K —
Mardrömsjobbet: Moderera innehåll på världens största sociala plattform
Lik, våldtäkter och hundar som eldas ihjäl. Mördare som firar. En före detta Facebook-anställd berättar för tidningen Vice hur han bröts ner mentalt av att titta på hot, hat, porr och våld varje dag – för att skydda användarna från andra användare.
Det har för övrigt gått drygt en vecka sedan visselblåsaren Frances Haugen talade ut i ”60 Minutes” om de interna dokumenten som visar att Facebook prioriterar lönsamhet framför användarnas säkerhet. Väldigt mycket har skrivits, här är två av de viktigaste artiklarna:
Technology Review: The Facebook whistleblower says its algorithms are dangerous. Here’s why.
Washington Post: Facebook is harming our society. Here’s a radical solution for reining it in.
— P O D C A S T —
Nyckeln bakom Netflix bisarra succé? Våra barn.
Du har väl inte missat NomoFomo Podcast? Det är den perfekta podden för dig som vill ha koll på veckans mest intressanta nyheter och saker som gör dig lite smartare. Varje måndag får du 10 nya spaningar på 10 minuter.
Veckans avsnitt handlar bland annat om…
Pornhubs lycka över Zuckerbergs misär
Hemliga lönngången till Kabuls flygplats
Rekordmånga LGBTQ-atleter kommer ut
Så kan du drabbas av Hollywood-strejken
— B I L D E X T R A —
Så har du aldrig sett James Bond förut
Greg Williams har varit James Bond-fotograf i över 20 år. Hans jobb är att fånga unika ögonblick bakom kulisserna – och han gjorde det särskilt bra under inspelningen av den senaste, ”No Time To Die”, som är den 25:e i raden.
— P S S T ! —
Fem spaningar som du inte får missa
KINA – USA kan lägga ner, Kina har redan vunnit AI-kriget och är därmed på väg mot global dominans. Det säger den förre Pentagonchefen Nicolas Chaillan i en intervju med Financial Times, skriver Reuters. Chaillan sade upp sig eftersom han tyckte att USA var för defensiva: ”We have no competing fighting chance against China in 15 to 20 years. Right now, it’s already a done deal; it is already over in my opinion.”
ROBOTAR – Nu finns det äntligen en robot som kan gå, flyga och åka skateboard. Singularity Hub har videon.
BILAR – Ja, självkörande bilar gör bort sig ibland. Men frågan är om det inte är mer vårdslöst att fortsätta låta människor köra ihjäl sig själva och andra? Vox skriver att Elon Musk står fast vid att de självkörande bilarna är tio gånger säkrare än vanliga bilar.
MUSIK – Ludwig van Beethoven hann knappt börja skissa på hur hans tionde symfoni skulle låta innan han dog 1827. Nu, nästan 200 år senare, har ett gäng AI-experter färdigställt verket genom att att lära en AI-maskin hur Beethovens musik är uppbyggd och hur hans kreativa process såg ut. CBC News har hela storyn (video).
LEGO – Det har snart gått 110 år sedan Titanic – dåtidens största skepp – sjönk och tog med sig 1500 människor ner till havets botten. Nu lanserar Lego sin egen version av den mytomspunna skeppet – och ja, det är det största legobygge som nånsin släppts. Modellen innehållet 9090 bitar och är 135 centimeter lång. Rekordbygget släpps den första november och kommer att kosta omkring 5500 kronor, enligt gamingsajten Kotaku.
— Q U I Z —
Rätt svar: Vattenkrasse
Glöm den hajpade grönkålen. Den är visserligen god att rosta i ugnen, men när det kommer till näring och förmågan att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar finns det betydligt bättre alternativ i grönsaksdisken.
När forskare vid William Paterson University i New Jersey, USA, rankade frukter och grönsaker utifrån hälsoperspektiv hamnade den stengamla vattenkrassen på första plats, följt av 15 andra gröna blad. Spenaten kom femma och grönkålen först på 15 plats – nästan slagen av den röda paprikan på 17:e plats. Här är hela listan.
Vill du stötta NomoFomo?
Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för NomoFomo att fortsätta leverera nyheter, trender och forskning som gör världen lite mer intressant och begriplig.