#0064: Fyra hacks som gör dig till en vinnare på jobbet

Dagens quiz: Har djur sex för att det är skönt?

Onsdagen den 6 oktober, 2021. Meditera och lyft tungt. Om jag bara fick välja två saker som får mig att må bättre, orka längre och tänka klarare hade jag valt samma saker som Jerry Seinfeld. När den legendariske komikern gästade ”WTF with Marc Maron Podcast” i vintras berättade han att lyfter skrot fyra gånger i veckan och mediterar när hjärnan inte orkar längre. Det är nycklarna till hans karriär.

Det förvånade mig att just Jerry Seinfeld sa så. Under mina år som mänsklig försökskanin har jag experimenterat med de flesta metoder och lifehacks som framgångsrika människor säger ligger bakom deras framgångar. Styrketräning och meditation brukar toppa deras listor, tillsammans med frukostrutiner och kalla duschar.

Jag har en vän som heter Marcus men som kallas Benny Bling Bling. Han har mediterat i över 200 dagar i rad nu. Målet är 1000. Tack vare Benny har jag upptäckt en meditationsövning som är så fysiskt överväldigande att många tvingas ge upp efter några minuter. Men den som orkar ta sig igenom de 13 minuterna kommer att känna sig som pånyttfödd. Perfekt inför en presentation, ett viktigt möte eller vad som nu kräver allt och lite till. Den guidade andningsövningen med Bree Melanson heter ”Breathwork For Healing + Transformation” och du kan lyssna på den gratis på Insight Timer.

Dagens huvudstory handlar om produktivitetsövningar, ett fenomen som jag är kluven till. Om de inte används rätt har de en tendens att döda kreativiteten och dessutom göra dig ineffektiv. Men här om dagen ramlade jag över en sällsynt bra summering av världens bästa produktivitetsövningar och tips på hur de används bäst.

Enjoy!

Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se


Är du inte prenumerant?

NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.

Prenumerera


— P R O D U K T I V I T E T —

Fyra metoder som kan förändra ditt liv

Eftersom du har dåligt med tid är det lika bra att gå rakt på sak: Om du vill bli mer effektiv och är redo att testa nya arbetssätt bör du prenumerera på Ali Abdaals nyhetsbrev ”Sunday Snippets” där han tipsar om saker som gör livet lite enklare. 120 000 prenumeranter kan inte ha fel, som man säger.

Men framför allt tycker jag att du ska titta på videon nedan där han rankar 16 kända produktivitetsmetoder.

Om du inte hinner titta kan jag avslöja att Abdaal har fyra favoriter som han anser är ”life changing”:

  • System: Fokusera på systemet eller metoden istället för ditt uppsatta mål.

  • Daily highlight: Välj en sak som du ska göra idag och se till att den blir gjort.

  • Enjoying the journey: Om du tycker om det du gör kommer du inte att bli distraherad av annat.

  • 3x speed: Lyssna på poddar och ljudböcker i högre hastighet för att spara tid.

Personligen är jag stort ett fan av de tre första metoderna eftersom de är enkla och övergripande. ”3x speed” är jag dock inte alls övertygad om. Som David Perell skriver i artikeln ”Against 3x speed”:

”The smartest people I’ve met (…) focus less on consuming as much information as possible and more on cultivating the deepest possible understanding of the ideas that resonate with them most.”

Som sagt: Varje dag registrerar din hjärna 100 000 ord, men du minns bara två procent. Du är vad du konsumerar, så istället för maximering – välj med omsorg.

Ps. Är du, liksom jag, tudelad inför produktivitetshetsen? Då kan jag rekommendera The New Yorkers artikel ”The Frustration With Productivity Culture” där Cal Newport försöker gå till botten med vad vi ska göra med det här fenomenet som blomstrat under pandemin.


— Q U I Z —

Har djur sex för att det är skönt?

Du hittar svaret längst ner i brevet.


— T I P S —

Veckans läsning: 4 reportage i världsklass

BOSTON MAGAZINE: Lost at Sea

”Adrift in the middle of the ocean, no one can hear you scream.”

För snart 40 år sedan sjönk segelbåten ”Trashman” när en storm slog till utanför USAs östkust. De fem människorna ombord lyckades ta sig över till en livbåt – och nu inleddes en desperat överlevnadskamp mot hajar, svält och kyla. Boston Magazines Kevin Koczwara bjuder läsarna på ett gastkramande drama som han beskriver bäst själv: ”Shipwrecked – A Shocking Tale of Love, Loss, and Survival in the Deep Blue Sea”.

GP: Jakten på evigt liv – så ska Hannes bli 120 år gammal
Hur länge kan man egentligen leva? Göteborgs-Postens Joel Arvidsson har gjort en imponerande djupdykning i evigt liv-världen för att försöka reda ut vad som egentligen gäller. Du kan se framemot en kavalkad av fascinerande WTF-kunskap och ett möte med en svensk biohackare som heter Hannes Sapiens Sjöblad. What’s not to love?

NEW YORK TIMES: Anarchy, and $$$, in the Vintage Punk Clothing Market
Den svarta marknaden för punkkläder svämmar över av falska kopior som påstås ha tillhört ikoner som Vivianne Westwood, Sid Vicious, Johnny Rotten och Malcolm McLaren. Plaggen säljs för tiotusentals kronor – men enligt modeexperter har ytterst få faktiskt tillhört punkarna som vände upp och ner på Storbritannien på 70-talet.

AEON: The mind does not exist
”Allt sitter bara i ditt huvud”. Nej, det gör det inte. Det finns nämligen inget sinne. Aeon – tidningen för intellektuella – skickar micken till filosofi-studenten Joe Gough från Essex som lätt och ledigt förklarar varför det är dags att pensionera begreppen ”mind” och ”mental”.


— K R E A T I V I T E T —

Han bygger hus av skräp

”Studson Studio” gör miniatyrmodeller av skräp som han hittar i naturen. På hans YouTube-konto kan du följa processen och se exakt hur han gör för att exempelvis återskapa ”The Bath House” från kultrullen Spirited Away. Det finns naturligtvis även ett Instagram-konto och på Patreon kan du stötta konstnären från Seattle.


— N O M O F O M O —

Vart är vi på väg? Här hittar du +300 spaningar

Tre miljoner. Så många ord registrerar din hjärna på en månad. Men du minns endast två procent. Så vad minns du? På nomofomo.se hittar du mer än 300 spaningar om vart världen är på väg. Vi ses där.


— N O S T A L G I —

Sugen på att åka tidsmaskin?

Då kan jag rekommendera den 18 februari 1981. Då intervjuades nämligen Steve Jobs om Apples framtid, datorer, dataspel och en massa andra före sin tid-grejer.


— P S S T ! —

Fem spaningar som du inte får missa

ARKITEKTUR – Atlas Obscuras läsare tipsar om åtta hus som du knappast sett förut. De är alla unika på olika sätt. Ett står i en av världens brantaste backar och några andra är helt enkelt upp och ner (hur söt är inte den vita skottkärran??).

KRIMJOURNALISTIK – Fejkade Instagramkonton, geolokalisering och hyperambitiös videoanalys. Vice har träffat Bellingcats grävande reporter Foeke Postma som visar hur han gör för att avslöja de som säljer och köper exotiska djur i Dubai (video). 

INTERNET – Redan för 30 år sedan förutspådde Philip Agre hur internet skulle påverka världen negativt. Varför lyssnade ingen? Washington Post berättar storyn om datavetaren som försvann spårlöst 2009.

MODE – Glada nyheter! Det statusfyllda lädret är på väg att ersättas av en växtbaserad variant. Konsumenternas ökade krav på hållbarhet och klimatsmarta kläder har nämligen tvingat modehus som Hermès och Gucci att hitta nya metoder och material som ska ge oss framtidens lyxmode, skriver Input Magazine.

ELEMENTAL – Om det är möjligt att byta huvud på en människa? Klart det är. I våras ramlade jag över Elementals reportage ”The Bizarre History of Head Transplants” och nu känner jag mig äntligen redo att dela med mig av den makabra storyn om Dr. Robert White.


— Q U I Z —

Rätt svar: Ja…

Det är åtminstone så jag tolkar Jason G Goldmans reportage i BBC där han listar en rad indicier på varför somliga djur har sex för ren njutning. Nedan är fyra exempel, om du är på det humöret.

  • Enligt en forskningsrapport från 1997 har dvärgschimpansen ”plenty of sex” även när de inte kan bli gravida. Vad som utgör ”plenty of sex” i detta fall får du ta reda på själv.

  • När en lejonhona har ägglossning kan hon para sig 100 gånger per dag med flera olika partners. Eftersom det bara krävs en fullträff och ägglossningen brukar pågå i en vecka kan man ställa sig frågan om lejonhonan vill maximera sina chanser eller om hon helt enkelt gillar att para sig?

  • Nästa semi-obekväma fråga: Kan djur få orgasm? Det kan i så fall vara en indikation på att de ibland väljer att para sig för att njuta och inte bara för att föröka sig. När de italienska forskarna Alfonso Troisi och Monica Carosi studerade japanska makaker i 238 timmar lyckades de bevittna 240 samlag. I en tredjedel av fallen visade honan tecken på orgasm: “The female turns her head to look back at her partner, reaches back with one hand, and grasps the male.”

  • En av de mest omfattande studierna i ämnet publicerades tidigare i år i Zoo Biology. Forskarna hade då följt två brunbjörnar i fångenskap under sex år – och noterat 28 fall av oralsex. Jag kan tillägga att TMZ nyligen publicerade en video på två schimpanser som hade oralsex på ett zoo inför förskräckta barnfamiljer, men det får du leta upp själv. 


Vill du stötta NomoFomo? Här är fem idéer…

• Ring en vän och tipsa om vårt nyhetsbrev
• Dra en NomoFomo-spaning nästa gång du träffar en människa
• Dela nyhetsbrevet i dina sociala medier
• Gör nomofomo.se till din startsida
• Bli en betalande prenumerant (och låt ditt företag betala eftersom det handlar om kompetensutveckling) – klicka på knappen nedan

Uppgradera