#0059: Nike visar hur framtiden ser ut
Quiz: Varför är CAPTCHA-bilderna så dödligt deprimerande?
Onsdagen den första september, 2021. Kina engagerar. Förra numret av NomoFomo Insights lockade nämligen rekordmånga läsare som ville lära sig mer om det framtida världsherraväldet. En mindre rolig sak är att ett ord försvann i en mening. Ibland spelar det mindre roll, men den här gången gav det stor effekt på innehållet. Konsumtionstillväxten i Kina väntas inte öka med 45 miljarder kronor fram till 2030 – utan snarare med 45 TUSEN miljarder kronor (I feel you, Margareta Sandstedt!)
Tack och lov är det många matematiska genier som prenumererar på det här brevet, så du kan vara trygg att sanningen alltid kommer fram till slut – vi har världens bästa korrekturläsare till hjälp.
Apropå genier. Förra veckan tipsade jag om testet ”Divergent Association Task” och bad läsarna att mejla sina resultat. Uppdraget var att komma på tio engelska ord som skiljer sig åt så mycket det bara går. Snittet för de som gjort testet är 78 poäng. Nedan är de fyra NomoFomo-vänner som fick högst poäng.
Jim Carlberg: 98,33
Pelle Estborn: 90,21
Ammi Bohlin: 85,92
Nic Driftwood: 84,39
Vinnaren Jim lyckades alltså få högre poäng än 99,88 procent av de som gjort testet. Imponerande, minst sagt.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla.
–– H A N D E L ––
Välkommen in i Nikes framtidsbutik
E-handelsmarknaden har exploderat under pandemin. I juni berättade Nikes vd John Donahoe att deras digitala intäkter står för nästan 35 procent av totalen – och 2025 ska de ligga på 50 procent. Men Nikes fokus på den digitala världen hindrar dem inte från att experimentera med nya fysiska butiker. I dag ska vi titta närmare på deras senaste storsatsning.
Förra sommaren sjösatte Nike sitt teknikdrivna koncept ”Rise” i kinesiska Guangzhou. Nu har de öppnat portarna till en ny uppgraderad version 200 mil bort. Den tre våningar höga butiken i Seoul skriker futurism och det är inte en slump att den hamnade just där. Sydkoreas huvudstad är en av världens mest digitala städer, vilket går helt i linje med Rise-konceptets vision: att sömlöst väva ihop den digitala världen med den fysiska, med målet att skapa wow-wow-yeah-yeah-butiksupplevelser med en stark koppling till den aktuella staden.
Precis som i Guangzhou utlovas stående butiksevent och banbrytande innovationer som Nikes egna fotscanning-teknologi. Skojätten har dock höjt ribban några meter till den här gången. Nedan är fem nyheter som ska få världens alla sneaker heads att vallfärda till det gigantiska flaggskeppet i Seoul. Men framför allt: på en makronivå ger nyheterna en fingervisning om hur framtidens butiker kan se ut och fungera. Så välkommen in i ”Nike Seoul”…
1. Sport Pulse: För att butiken ska genomsyras av stadens kultur och identitet har Nike byggt en digital plattform där kunderna kan ta del av lokala produktrender och idrottshändelser. Innehållet realtidsuppdateras och exponeras på en tre våningar hög skärm.
2. Inside Track: Med hjälp av ett bord med interaktiv skärm kan kunderna enkelt jämföra olika modeller med varandra. När de ställer skorna på bordet får de upp recensioner och information om skomaterialet och eventuella erbjudanden.
3. The Sport Hub: Här får kunderna hjälp med att hitta sporter och idrottsevenemang som de kan testa i staden.
4. The City Replay: Här kan kunderna hitta hyperlokala Nikeprodukter, reparera skor och kläder, och personalisera saker de köpt.
5. The Huddle: Nike vill vara rådgivare inom mer än mode. The Huddle erbjuder privata och gruppövningar inom Nikes “five facets of fitness”: rörelse, mindset, återhämtning, kost och sömn.
Nästa steg? Nikes ambition är att cirkuläritet och hållbar produktanvändning ska vara en naturlig del av deras affärsmodell. Butiken i Seoul tar redan i dag emot kläder och skor för återvinning och donation, men enligt dem själva kommer Nike snart att erbjuda kunderna helt nya sätt att återuppliva och förlänga klädernas livslängd. Frågan är när vi får se Greta Thunberg i en reklamkampanj för Nike?
–– Q U I Z ––
Varför är CAPTCHA-bilderna så dödligt deprimerande?
Som du säkert vet är CAPTCHA en digital säkerhetsfunktion som används för att avgöra om användaren är en människa eller en bot. Det är möjligt att du kommer att påstå att svaret är ovetenskapligt, men du hittar i alla fall det längst ner i brevet – tillsammans med en briljant analys.
–– R I P ––
Poeten Inge Ginsberg, 99, överlevde förintelsen – dog som “Death Metal Grandma”
Om du googlar “hjälte” får du upp Inge Ginsberg, schweiziskan som lurade såväl döden som nazisterna. Dessutom hjälpte hon amerikanska spioner i Schweiz under andra världskriget innan hon flyttade till USA för att skapa musik i Hollywood.
Under sin sista tid i livet startade hon ett death metal-band där hon var sångare. Inge Ginsberg – som hann uppleva tre kontinenter och elva årtionden – avled på ett ålderdomshem i Zürich den 20 juli, 99 år gammal. Nedan kan du se New York Times minidokumentär ”Death Metal Grandma”.
Vill du samarbeta med NomoFomo?
• Vill du att vi gör ditt företags nyhetsbrev?
• Vill du att vi ska bygga ditt varumärke?
• Vill du nå ut med ditt budskap i våra kanaler?
• Vill du beställa en föreläsning om hur man gör det ultimata nyhetsbrevet – eller hur världen ser ut 2049?
Så gör du: Mejla till colab@nomofomo.se. Vi svarar inom 24h.
–– T I P S ––
Veckans läsning: 4 reportage i världsklass
VANITY FAIR: Inside L.A.’s Ultimate Mid-century Modern Home
Blir det Kalifornien-glassigare än så här? Kändisbibeln Vanity Fair berättar historien om ”The Stahl House” och bjussar på privata bilder från det mytomspunna lyxhuset som har sett ner på Los Angeles i 61 år.
CAPITAL DAILY: Why a Victoria man has gone two decades without money
Kanadensaren David Johnston, 49, har inte köpt någonting på 18 år. Hur är det möjligt att inte använda pengar i nästan två decennier? Journalisten James MacDonald åkte till Victoria för att försöka förstå.
GAWKER: Tom Cruise vs The World
Nicholas Russells text om världens “least relatable celebrity” är inte bara underhållande utan säger även en hel del om hur kändisskapet har förändrats det senaste decenniet (vilket Bret Easton gjorde briljant i Daily Beast redan 2014 med sina tankar om Charlie Sheen och slutet på ett imperium).
NEW YORK TIMES:Roger Federer’s Biggest Legacy? It Might Be His Billion-Dollar Brand.
Roger Federer är inte bara en av tidernas främste tennisspelare. Han är även superstjärna när det kommer till varumärkesbyggande. Som konkurrenten Andy Roddick säger till New York Times: ”The thing I’m most jealous of is not the skill and not the titles. It’s the ease of operation with which Roger exists.”
–– P S S T ! ––
5 spaningar du inte får missa
COVID-19. Lördagen den elfte januari 2020 rapporterade medierna om det första Covid-19-dödsfallet. ”We knew it was coming, and we’d already had a discussion about what to do. We designed [the vaccine] over that weekend.” Teamet bakom AstraZeneca-vaccinet berättar för The Guardian om den episka kampen mot det dödliga viruset.
AFGHANISTAN – Tack vare Magda Gad, som är på plats i Kabul, har vi vant oss vid att Expressen ofta är världsledande i nyhetsrapporteringen om situationen i Afghanistan. När det kommer till amerikanska medier kan jag rekommendera USA Todays pedagogiska bildreportage om kaoset vid Kabuls flygplats: Graphics and satellite images show how the complex and dangerous evacuation from Kabul airport. Du vill heller inte missa Donald Trumps intervju med den konservative radioprofilen Hugh Hewitt, där ex-presidenten bland annat berättar om sitt möte med talibanledaren Mullah Abdul Ghani Baradar. Spektakulärt, även för att vara Donald Trump. Om du inte vill lyssna på hela intervjun har CNN transkriberat den mest uppseendeväckande delen.
SOCIALA MEDIER – Nyheten om att OnlyFans skulle införa porrförbud för att tillgodose sina kreditkortspartners kom som en chock för många innehållskreatörer. Några dagar senare backade OnlyFans plötsligt från beslutet. Tidningen Vanity Fair höjer ett finger och vill att vi ska se debaclet som en påminnelse om att det är plattformarna som har all makt i sina händer, vad de än säger. Om du inte har hängt med i storyn har The Verge hela bakgrunden.
WORKLIFE – Elon Musks företag SpaceX har (lustigt nog) en ”no-assholes policy”, med syfte att skapa ett välkomnande arbetsklimat där alla medarbetare vågar presentera stora idéer. BBCs David Robson har tittat på vad forskningen säger om “kreativa genier” – och hur man får ut det bästa av dem.
ARTIFICIELL INTELLIGENS. AI-modellen GPT-3 fortsätter att spotta ur sig makabra kreationer. Här är en Reddit-video med två AI-robotar som pratar med varandra (hint: det låter EXAKT som att man har hoppat in i ett rum på Clubhouse).
–– Q U I Z ––
Rätt svar: CAPTCHA tvingar dig att se världen som AI gör
De senaste månaderna har journalisten Clive Thompson varit besatt av att ta reda på varför CAPTCHA-bilder är så bedövande deprimerande. Vanligtvis skriver han för Wired och New York Times, men för att avslöja sanningen bakom det här mysteriet har han använt Medium-bloggen One Zero som megafon.
”CAPTCHA images are never joyful vistas of human activity, full of Whitmanesque vigor. No, they’re blurry, anonymous landscapes that possess a positively Soviet anomie. Here’s a typical one …”
”You can feel your spirits deflate just beholding this picture, can’t you? Even worse, really, are the jumble of bleak images …”
”Each cube here is a tone poem in melancholia. Looking at these leaden vistas of America makes you, slightly but noticeably, feel worse than you did before.”
Efter att ha studerat bilderna i flera månader gjorde Thompson följande analys:
1) Bilderna saknar människor
2) Bildvinklarna är fel
3) Bilderna är voyeuristiska
4) De ser ut som bilder från brottsplatsen
5) Rutorna på bilderna är hur aliens skulle se världen
6) Det finns väldigt lite natur på bilderna
Analysen ledde honom till följande slutsats:
”They weren’t taken by humans, and they weren’t taken for humans. They are by AI, for AI. They thus lack any sense of human composition or human audience. They are creations of utterly bloodless industrial logic. Google’s CAPTCHA images demand you to look at the world the way an AI does.”
Här kan du läsa hela analysen: Why CAPTCHA Pictures Are So Unbearably Depressing
Vill du stötta NomoFomo?
Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för NomoFomo att fortsätta leverera nyheter, trender och forskning som gör världen lite mer intressant och begriplig.