#0053: Glöm Tesla. Här är framtidens fordon.
Vem är äldst: Alf eller Alfons pappa? • Elefantjägare avslöjas av mikrofon • Interaktiv dokumentär om deepfake • Visselblåsaren Alina • Nordkoreas mästertjuvar • Ikea hacking • Så lurade FBI maffian
Onsdagen den 30 juni, 2021. Människan har många styrkor, men även en svaghet som vi inte tycks kunna förändra: vi är varken tillräckligt snabba eller uthålliga för att kunna utforska hela världen utan hjälpmedel. Därför kommer vi alltid att försöka hitta nya sätt att förflytta oss på. Ekvationen snabbare, billigare och mer hållbart går inte alltid ihop, men det kryllar av spännande innovationer och satsningar där ute som allmänheten inte känner till.
I det här numret av NomoFomo Insights har jag tittat närmare på hur vi kommer att resa i framtiden och nu kan du skratta bäst du vill, men min gissning är att du kommer att ha en flygande bil 2031.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
NomoFomo Insights ger dig nyheter, forskning och trender som formar framtiden. En mix av vad du vill och borde veta. Nyhetsbrevet kommer till din inbox varje onsdag och du bestämmer själv vad det är värt. Om du inte har råd att betala är det gratis – NomoFomo är för alla ❤️
–– T R A N S P O R T ––
Hur kommer vi att resa i framtiden?
Den tyske ingenjören Carl Benz vann kapplöpningen om att skapa världens första bil när han 1885 lanserade trehjulingen Benz Patent-Motorwagen och året därpå fick patent för den – framför näsan på konkurrenterna Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach. Nedan är en replika.
Nu, nästan 140 år senare, är elfordonen på väg att konkurrera ut bensin- och dieselbilar. Och mycket tyder på att det kommer att ske snabbare än vad vi tror – tack vare en rad offensiva biltillverkare. Enligt BBC planerar Jaguar att endast sälja elbilar från och med 2025, Lotus från 2028, Volvo från 2030 och General Motors från 2035. Ford säger att alla fordon som de säljer i Europa ska vara elektriska 2030 och då ska även 70 procent av alla bilar som Volkswagen säljer vara eldrivna.
Man skulle alltså kunna säga att bilmarknaden är där internet var i slutet på 00-talet. Om det stämmer kommer vi snart att få uppleva en revolution, och om det är någonting som vi har lärt oss om internetrevolutionen är det att få saker är enkla att förutspå, men de som lyckas kan förändra världen.
En annan kapplöpning som pågår just nu är kriget om de självkörande bilarna. Frågan är vem som kommer att dominera den marknaden om några år. Ars Technica har listat sina favoriter, och nej, Tesla är inte ens med på topp 5…
Ars Technica tror allra mest på taxiföretaget Waymo som startade som ett Google-projekt för ett drygt decennium sedan. Och om inte Waymo lyckas kommer ett annat robottaxi-företag att göra det. Mest troligen en aktör från Kina. Om du vill läsa mer om självkörande bilar gör sajten Inverse en liknande analys.
Men varför nöja sig med självkörande elbilar? I den första första Bladerunner-filmen från 1982 – som utspelade sig 2019 – flög man ju runt i flygande bilar.
Så blev det inte, men hur långt borta är vi egentligen från att kunna flyga till affären (om nu någon skulle få för sig att vilja handla i en fysisk affär i framtiden…)? Singularity Hub förklarar varför de flygande bilarna kan vara här inom ett decennium och New York Times har träffat uppfinnaren Marcus Leng från företaget Opener som har börjat visa upp sina prototyper efter flera år av hemlighetsmakeri (se inslaget från CBS News nedan).
Opener är långt ifrån ensamma om att vilja förflytta trafiken från vägarna till himlen. Tidningen Alta har träffat Dezső Molnár som försöker bygga en laglig bil som kan flyga. Den har fyra vingar, tre hjul, läppstiftsröd propeller och sitter ihop tack vare mängder av silvertejp.
Faktum är att det finns mängder av företag som innoverar inom det här området. Gemensamt för de flesta är att de bygger fordon som endast rymmer ett fåtal personer. Men det finns en aktör som tänker större. New York-baserade Kelekona utvecklar just nu ett fordon som ska kunna transportera 40 personer samtidigt till en rimlig peng. Målet är att en flygtur mellan Manhattan och Hamptons ska ta 30 minuter och kosta omkring 700 kronor.
Tiden är en nyckelfaktor eftersom det finns få saker som människan värderar högre. Därför planerar den japanska regeringen att utveckla rymdskepp som kan flyga mellan världens största städer om två decennier. Genom att använda modern raketteknik ska passagerarna kunna flyga till vilken storstad de vill på två timmar eller mindre, enligt den japanska tidningen Mainichi.
Men frågan är om Generation Z (1998-2010) och Generation Alpha (2010-2024) kommer att nöja sig med nåt annat än teleportering. De föddes med internet i blodet och är inte direkt kända för att vara tålmodiga. Men på den fronten ser det tyvärr mörkare ut, även om det finns ljusglimtar. 2017 lyckades kinesiska vetenskapsmän teleportera material till yttre rymden, och du som lyssnar på podden NomoFomo Daily fick nyligen veta att man har byggt en portal i den lettiska huvudstaden Vilnius så att invånarna ska kunna ”resa” 60 mil bort till den polska staden Lublin när de vill (se videon nedan).
–– J A K T ––
Elefantjägare avslöjas av mikrofoner
I påskas fick Expressens granskning av 82 svenska troféjägare stort genomslag. Mycket på grund av att de kunde visa att skådespelaren Felix Herngren hade importerat jakttroféer av babian och afrikansk sibetkatt.
Enligt Världsnaturfonden WWF beräknas illegal jakt omsätta nästan 125 miljarder kronor per år globalt och problemet är särskilt stort i de afrikanska länderna. Afrikas elefanter och noshörningar är hårt ansatta och enligt WWFs senaste beräkningar dödas omkring 20 000 elefanter varje år. Orsaken är att efterfrågan på elefantskinn ökar kraftigt.
Tack och lov finns det krafter som kämpar emot den här utvecklingen. 2017 satte det amerikanska universitetet Cornell ut 50 mikrofoner i den kongolesiska djungeln för att kartlägga elefanterna – och tjuvjägarna. I det här radioinslaget med mig och Star FM:s programledare Rickard Olsson-Essé får du höra vad mikrofonerna plockade upp.
–– Q U I Z ––
Vem är äldst?
Jonathan (världens äldsta sköldpadda)
Alf
Alfons Åbergs pappa
Du hittar rätt svar längst ner i brevet.
–– D E E P F A K E ––
Ditt ansikte kan användas i tusentals forskningsprojekt just nu
Det relativt nya fenomenet ”Deepfake” – som i enkelhet går ut på att man manipulerar och retuscherar bilder, filmer och ljud med hjälp av digitala verktyg – har gett oss ny musik med Frank Sinatra, YouTube-klipp där kändisars ansikten har ersatts av Nicholas Cage – och så en uppsjö av roliga AR-fotoappar som får oss att se ut som i princip vad som helst. Men även hämnd-porr och kartor som vi inte längre kan lita på.
Nästa steg är att datorerna ska kunna avläsa våra känslor, avsikter och faktiska handlingar. Faktum är att bilder på dig kan användas i tusentals forskningsprojekt just nu – utan din vetskap. Så var det i alla fall för den hyllade dokumentärfilmaren Brett Gaylor som vid inspelningen av kortdokumentären “Discriminator” upptäckte att bilder som han eller någon annan hade laddat upp på internet florerade i en mängd olika projekt ledda av universitet, företag och myndigheter som sysslar med ansiktsigenkänning. Nedan är en trailer.
”Discriminator” är lika fascinerande som skrämmande. Med hjälp av interaktiva verktyg blir du en del av historien – som handlar om hur ditt ansikte används av den kinesiska armén, makeup-företag och den ryska polisen med syfte att utveckla teknik som förändrar världen från grunden.
15 minuter långa ”Discriminator” hade nyligen premiär på Tribeca Festival och nu kan du själv uppleva den interaktiva dokumentären online (klicka här). Om du tillåter kameran att ta bilder på dig får du dessutom vara en del av historien. Vilket är en lysande idé om du vill förstå hur den här tekniken faktiskt fungerar och vad den kan leda till.
Som regissören själv säger:
“We need to move beyond narratives around AI that are scary and grant the technology it’s own human agency. What we need to understand is that these are technologies that we can shape, and that we are alive during a moment where we can set the course. People’s faces are being used for purposes over which they have no control. We need to have consent over our digital bodies – we need to make permission normal again.”
Ps. I samma ämne: The Walrus bjussar på en bra summering av problematiken med ”deepfake porn” – och dess hot mot såväl kvinnor som hela mänskligheten.
–– P O D C A S T ––
Dagens snackisar – som du inte kände till
NomoFomo Daily är den perfekta podden för dig som vill ha koll på dagens mest fascinerande nyheter och saker som gör dig lite smartare. Vanligtvis släpps den mån-tors, men under sommaren kommer jag istället att göra lite längre avsnitt som släpps varje söndag. Lagomt långt och utmanande för dig som behöver vila hjärnan inför hösten – utan att tappa kollen totalt. Prenumera på podden på Spotify eller Apple Podcasts.
Här kan du höra måndagens avsnitt där du bland annat får lära dig att 95 procent av världens alla fiskar kallas “dark fish” eftersom vi vet så lite om dem – och att C19-vaccinen ger bäst effekt om man blandar dem.
–– K R I M I N A L I T E T ––
Så lurade FBI 155 svenska gängmedlemmar
FBI:s jätteoperation “Trojan Shield” blev en supersuccé. Genom att plantera krypterade telefoner i kriminella nätverk kunde de avlyssna 12 000 personer – vilket ledde till att 800 personer greps och att mängder av droger, vapen, lyxbilar och kontakter beslagtogs runt om i världen.
Enligt Aftonbladet är hela 155 av de 800 gripna svenskar och en 37-årig svensk misstänks ha varit en av centralfigurerna som gjorde jobbet åt polisen – utan att veta om det. Enligt FBI var 37-åringen en av fyra ”influencers” som sålde in de krypterade telefonerna till andra kriminella. Men hur gick det egentligen till när polisen lyckades lura de kriminella nätverken? Nedan är en animerad video som gör det enklare att förstå.
––
P S S T !
––
Missa inte: 5 snabba spaningar
NORDKOREA – 2016 försökte nordkoreanska hackare stjäla nio miljarder kronor från Bangladeshs nationalbank. Att de endast fick med sig en bråkdel var en ren tillfällighet. BBC förklarar hur ett av världens fattigaste och mest isolerade länder lyckades utbilda ett team av digitala mästertjuvar. Och här är en videointervju med en före detta nordkoreansk spion som simmade sex kilometer för att starta ett nytt liv i Sydkorea.
ALIENS – Arkiv X-skaparen Chris Carter har skrivit en krönika i New York Times om varför han är skeptisk till de amerikanska myndigheternas nya UFO-rapport.
BIOTEKNIK – Visselblåsaren Alina Chan från ansedda Broad Institute i Massachusetts, USA, är övertygad om att Coronapandemin är resultatet av en labbläcka i Wuhan. MIT Technology Review har träffat forskaren som gav nytt liv till teorin med hjälp av Twitter. Hennes plan är att släppa en bok – och därefter byta namn och gå under jorden.
HANDEL – Har du hört talas om “Ikea hacking”? Det är när man gör om en Ikea-möbel så den får ett nytt utseende och möjligen nya funktioner. The Hustle skriver att det är ett växande fenomen som allt fler företag livnär sig på.
TV – Vad hände med kvinnorna i musikvideorna som rullade nonstop på MTV under 80- och 90-talet? NY Posts ”Page Six” tar sitt ansvar och reder ut: Video vixens tell all about the ‘wild west’ MTV days of the ‘80s and ‘90s
–– Q U I Z ––
Rätt svar: Alf
Många av er gissade säkert att Alfons pappa skulle kamma hem den här tävlingen enkelt med sin oklanderliga farfars-aura. Men han är oförklarligt nog bara 36 år, enligt författaren Gunilla Bergström. Jonathan då? Han må vara världens äldsta sköldpadda med sina respektabla 189 år – men han har långt kvar till Alf som trots sin barnsliga attityd är hela 285 år. Det var åtminstone vad seriens skapare Paul Fusco sa när den legendariska tv-serien kritiserades för att låta rymdvarelsen dricka öl i pilotavsnittet.
Vill du stötta NomoFomo?
Genom att bli en betalande prenumerant av det här nyhetsbrevet gör du det möjligt för NomoFomo att fortsätta spräcka filterbubblor, vara en motpol till desinformation och istället sprida innehåll som gör världen till en bättre plats 👊