#0044: Spotify räddade musikindustrin – nu går de för schack matt
Avmicka Dan Bilzerian • Bildbeviset: Glaciärerna smälter rekordsnabbt • Årets viktigaste musiknyhet • 4 MSEK för ”Disaster Girl”-memen • Världens mest Instagramvänliga fågel • Influencers i Dubai
Tisdagen den fjärde maj, 2021. Oj, vilken vecka! Den har knappt börjat och jag har redan hittat en ocean av fascinerande forskning, innovationer och nyheter som jag inte vill att du missar. Därför kommer du att få TVÅ nyhetsbrev den här veckan: I dag och på fredag. Syftet med NomoFomo Insights är att hjälpa dig från att drunkna i det allt djupare informationshavet, så jag hoppas att det inter ger motsatt effekt…
Samtidigt har många efterfrågat en daglig podd med omvärldsspaningar. Därför har jag nu sjösatt NomoFomo Daily som ger dig dagens mest intressanta spaningar på under tio minuter. Den släpps måndagar till torsdagar ca kl 12.00, beroende på vilken plattform du använder. Anchor och Apple Podcaster är snabbast, medan Spotify och Overcast ibland släpar efter någon timme. Oavsett: Prenumerera gärna på NomoFomo Podcast så missar du inga avsnitt av Daily-formatet.
Slutligen vill jag tipsa dig om du kan se mitt föredrag “2049” måndagen den 10 maj kl 12.00 när Helio bjussar på lunchunderhållning. Med hjälp av forskning, trender och ett tiotal svenska futurister, innovatörer och entreprenörer målar jag då upp en bild av hur världen kommer att fungera om 28 år. Här anmäler du dig gratis.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
…eller vill du bli betalande prenumerant? Klicka nedan ❤️
/// Audio-boomen ///
Så har Spotify förändrat musikindustrin
Få branscher har misshandlats lika hårt av digitaliseringen som musikindustrin. Efter guldåret 1999 gick det rakt utför när fildelningstjänster som Limewire och Napster gjorde entré. Räddningen blev till slut streamingtjänsterna, med svenska Spotify i spetsen. Tidningen Variety listar 15 innovationer, transformationer och andra sätt som gjort att Spotify har lyckats återuppfinna musikindustrin – nedan är mina sju favoriter.
Spotify dödade piraterna: Med ett sådant utbud till en sådan prislapp fanns det inte längre någon anledning att ladda hem musik olagligt från Napster och Kazaa.
De-gentrifiering av musiken: Få vågade testa ny musik när en CD-skiva kostade uppemot 200 spänn. Prenumerationsmodellen däremot uppmuntrar både lyssnarna och kreatörerna att experimentera.
Mood-spellistor: Spotify introducerade tidigt spellistor som baseras på vilken stämning musiken konnoterar och inte vilken genre den tillhör – vilket får användarna att upptäcka nya favoriter.
Autoplay: Förr tystnade musiken när skivan tog slut. Numera tar musiken aldrig slut – dessutom är chansen stor att du upptäcker ny musik tack vare Spotifys algoritmer.
Donationer: När pandemin punkterade livemusikindustrin gjorde Spotify det möjligt för användarna att donera pengar till sina favoritartister som antingen tar pengarna själva eller skänker dem till välgörenhet.
Musik i poddar: Att använda licenserad musik har länge varit ett kostsamt problem för podcast-kreatörer, men de som använder Spotifys podcastverktyg Anchor kan numera integrera fullständiga låtar från Spotifys bibliotek utan kostnad, vilket öppnar upp för helt nya poddformat.
Mini-videos: De största artisterna har länge kunnat addera en kort video som loopas till utvalda låtar. I februari blev det möjligt för alla artister att göra samma sak – och statistiken visar att låtar med så kallade “Spotify Canvas” får högre engagemang.
Vad är nästa steg för Spotify?
I februari berättade Spotifys VD Daniel Ek att de ska expandera till 85 nya marknader och att deras programvara ska översättas till 36 nya språk.
För att locka fler poddar till sig har Spotify nyligen gjort det möjligt för kreatörerna i USA att ta betalt för innehållet. Det ska snart även gå att göra i Sverige.
Daniel Ek sa nyligen att han tror att live audio – alltså direktsänt ljudinnehåll – snart kommer att finnas på alla stora plattformar, på samma sätt som att Snapchats format "Stories" numera toppar exempelvis Facebook, Instagram och Twitter. Det är inget kontroversiellt uttalande direkt. Facebook, Instagram, Reddit, Twitter, Discord, Telegram och Linkedin har alla sagt att de planerar utveckla verktyg och tjänster för live audio – om de inte redan har dem på plats. För att spara tid köpte Spotify nyligen ljudappen Locker Room, vilket betyder att även Spotify snart kan integrera livesända diskussioner på sin plattform.
I år anställde Spotify sin första innovationschef. Máuhan "M" Zonoozy har tidigare hjälp stora företag att anpassa sig efter framtiden. Nu ska han göra samma sak med Spotify och hjälpa dem att komma på "moonshot ideas”. I en intervju med CNN säger han: "I think we are tip, tip, tip of the spear of what's going to happen in this market".
/// Klimathotet ///
Bildbeviset: Glaciärerna smälter rekordsnabbt
Nästan alla världens glaciärer smälter. Inte ens de i Tibet – som tidigare var fredade –klarar av att motstå klimatförändringarna som orsakas av oss människor. Det skriver forskarna i en studie som publicerades i Nature förra veckan.
Forskarna har gjort tredimensionella satellitmätningar av alla världens bergsglaciärer och kommit fram till att de smälter snabbare än någonsin och förlorar 31 procent mer snö och is per år jämfört med vad de gjorde för 15 år sedan.
Värst är det i Nordamerika där Columbia-glaciären (se bilden ovan) drar sig tillbaka cirka 35 meter per år. Faktum är att glaciärerna i USA och Kanada står för hälften av all is som har försvunnit.
Läget är så pass allvarligt att Wired skriver att världens bergsglaciärer kanske inte finns kvar år 2100. Island och Skandinavien är de enda positiva undantagen. Orsaken Ökad nederbörd.
/// TikTok ///
Årets viktigaste musiknyhet
”Det spelar ingen roll om du är vanlis eller kändis – alla har lika stor chans att skapa en hit på TikTok”. Det är ett budskap som har levt så länge den kinesiska videoappen har funnits, men i Bloomberg-artikeln ”How TikTok Chooses Which Songs Go Viral” skriver Shelly Banjo att det inte stämmer. Framgångarna för artister som Megan Thee Stallion avslöjar att det finns en kureringsprocess som TikTok inte pratar om.
Vad betyder det här då? Well, jag säger som musikpåven Bob Lefsetz skriver i sitt nyhetsbrev The Lefsetz Letter (som i år fyller 25 år !):
”This is the most important music business article you will read all year, well at least the year that’s already transpired. And what stuns me is NO ONE e-mailed it to me, NO ONE.”
/// Dagens fråga ///
Vilken fågel får flest likes?
Ja, jag vet att det är tämligen värdelös kunskap, om man nu inte är fågelfotograf. Men nu är det faktiskt så att två tyska forskare har plöjt igenom 20 000 bilder på Instagram för att ta reda på vilka fåglar som genererar flest likes i genomsnitt och då kan vi väl ge dem en minut av vår tid? Så – vilken av fåglarna nedan tror du vann? Rätt svar hittar du längst ner i brevet.
/// Must-see ///
Det är dags att avmicka Dan Bilzerian
En gång i månaden släpper J Aubrey beroendeframkallande personporträtt på såväl hatade som älskade karaktärer som Kanye West, Zoe Laverne och Tyler, the Creator.
I den senaste videon – The Biggest Fraud on Instagram | The Dan Bilzerian Saga – klär han av Dan Bilzerian fullständigt. Att den vulgäre kvinnomisshandlaren ännu inte har blivit avmickad – eller ”deplatformed” som Donald Trump – trots #metoo och alla lögner är ett mysterium.
/// NFT-Mania ///
Priset för ”Disaster Girl”: fyra miljoner kronor
Say cheese… När Zoe Roth var fyra år fotograferades hon av sin pappa när de passerade en villabrand i den amerikanska staden Mebane i North Carolina.
Eftersom pappan bad henne att le gjorde hon det – varpå bilden döptes till ”Disaster Girl”, blev ett meme och spred sig som en löpeld på internet.
Nu – 16 år senare – har Zoe Roth sålt den som en NFT för fyra miljoner kronor, skriver New York Times. Pengarna ska gå till utbildning och välgörenhet, om du undrar.
Den mest intressanta läsningen om NFTs de senaste dagarna bjuder annars Fast Company på. De varnar läsarna för att se blockkedjehajpen som en övergående trend och passar på att berättar hur non-fungible tokens kan förändra världen.
”History tells us to be careful about dismissing NFTs as a passing fad, since the importance of technological innovations often becomes clearer once the hype dies down”
///
Ps. Missa inte
///
Fem snabba spaningar jorden runt
INFLUENCERS – ”In this world, social media is everything”. The Guardian berättar storyn om hur Dubai blev världens hetaste tillflykt för influencers och reality-stjärnor.
STRATEGI – Utvecklingen av dataanalys har förändrat hur företag arbetar och fungerar på en operativ nivå, men den används inte lika ofta när vi sätter strategier. Det är märkligt. Och dumt. McKinsey & Company berättar varför.
TECH – Skulle du betala 300 spänn i månaden för en snabbare webbläsare som dessutom äter mindre batteri? Startupen Mighty har lanserat en molnbaserad browser – frågan är om någon är redo att öppna plånboken… The Verge har hela storyn.
KRIG – Hur gick det egentligen till när Usama bin Ladin dödades av amerikanska Navy SEALs i Abbottabad, Pakistan? Tio år efter en av tidernas mest uppmärksammade militära tillslag har tidningen Politico intervjuat personerna som ledde operationen för att en gång för alla få hela bilden. Tipstack till Tobias Lundgren!
DEEPFAKE – Flera medier rapporterade nyligen att europeiska politiker hade utsatts för en deepfake-kupp under ett videosamtal där en av deltagarna påstods vara Leonid Volkov, stabschef för Vladimir Putins antagonist Alexei Navalny. Det var det inte. Politikerna hävdade att bilden manipulerades genom deepfake-teknik, men enligt The Verge källor handlar det helt enkelt om en hederlig gammal dubbelgångare som tog hjälp av smink och dunkla kameravinklar.
/// Dagens fråga ///
Rätt svar: Grodmunnen
Ha! Orimligare fågel får man leta efter. Vinnaren av de 116 fågelarter som forskarna hittade på Instagram blev den så kallade grodmunnen (Frogmouth). Kanske även för att den är så ovanlig. Av de 20 000 undersökta bilderna var det bara 65 som föreställde en grodmun.
På den hedersamma andraplatsen kom den gröna turacon med tuppkammen. Ostronfångaren med det där äckliga röda ögat kom naturligtvis näst sist – endast slagen i oduglighet av snäppan (den är så tråkig att du inte ens behöver googla).
Om du mot förmodan vill se hela listan kan du kolla in studien här. Annars har BBC faktiskt skrivit en 100 procent allvarlig artikel om de mest instagramvänliga fåglarna.
Psst! Gillade du dagens brev?
Tipsa gärna dina vänner om NomoFomo och berätta varför de också borde bli prenumeranter. Din kärlek är vårt syre.