#0040: Skönhetsfilter vs unga kvinnor
Världens mest obskyra platser • Så slår pandemin medierna • Hikikomoris • Dina bilder har dolda fingeravtryck • Facebooks beroende av desinformation • Publicister på Clubhouse
Onsdagen den 7 april, 2021. Den folkkäre komikern och programledaren Soran Ismail flydde rampljuset för tre år sedan när han under #metoo anmäldes för våldtäkt och övergrepp av flera kvinnor. I går släpptes SVT-dokumentären Persona non grata där han ger sin syn på anklagelserna. Kritiken är som väntat hård mot SVT:s val att sända de två avsnitten – särkilt eftersom ingen av de kvinnor som anmält Ismail har velat medverka.
Här är några reaktioner:
”Det är stötande och traumatiserande för de målsägande som polisanmält Soran Ismail för olika sorters sexualbrott att veta att public service ens gör den här dokumentären”, säger Elisabeth Massi Fritz, som företrädde flera av kvinnorna, till SVT Nyheter.
SVT:s projektledare och redaktör Jorun Collin medger för Expressen att det är ”jättesvårt” att göra ett program där bara den anklagades version kommer fram.
Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar debatterade publiceringen med SVT:s programchef Sofia Dahlström i gårdagens Aktuellt. ”Huvudproblemet är hur de minst tre målsägande påverkas av den här publiceringen. Jag tycker att man brister i utgivaranalysen, man måste ta hänsyn till fler parter.”, sa Pozar.
SVT:s Sofia Dahlström försvarade beslutet att sända: ”Jag kan förstå invändningen, den hade varit relevant om vi hade försökt utreda skuldfrågan, men det är inte skuldfrågan som det här programmet handlar om”.
Expressens Gunilla Brodrej: Soran Ismails självömkan fungerar inte på publiken (Premium).
Vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman till Expressen: SVT ville inte ha med kvinnornas röster.
Dagens Nyheters Elsa Kugelberg: Soran Ismails förklaring sträcker sig bortom metoo.
Aftonbladets Tone Schunnesson: Filmen är ett PR-mässigt haveri (Plus)
Expressens Karin Olsson bjuder på den kanske mest intressanta vinkeln: Det var modigt av Soran Ismail att vara med i SVT.
Dagens NomoFomo Insights handlar särskilt mycket om nyheter, trender och forskning som formar framtidens medier och marknadsföring. Tack för att du är här. Nu kör vi.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
…eller vill du bli betalande prenumerant? Klicka nedan ❤️
/// Journalistik ///
Så slår pandemin mot världens tidningar
Aldrig förr har det konsumerats så mycket journalistik som idag. Ändå blöder många publicister till döds. Colombia Journalism Review radar upp en rad globala exempel som visar att pandemin har varit allt annat än skonsam mot världens tidningar och mediehus.
I december rapporterade European Journalism Observatory att pandemin har slagit hårt mot den europeiska medieindustrin. Länder som drabbats extra hårt – med återkommande nedskärningar som resultat – är Tyskland, Italien, Storbritannien, Polen, Portugal, Lettland, Georgien och Spanien. Somliga dagstidningar i Polen och Ukraina har minskat intäkterna med hela 80 procent.
Journalisten Cyril Sam rapporterar att nyhetsmedierna i Indien har kämpat för sina liv I mer än ett år och nedskärningarna blir allt fler. ”Post COVID19 news media landscape might be very different from the one we have today”, skriver han.
Enligt Canadian Journalism Project har pandemin resulterat i att 44 nyhetsmedier har gått i konkurs och att nedskärningar på 182 mediebolag har resulterat i att tusentals människor har förlorat sina jobb.
I USA har 65 nyhetsmedier gått i konkurs, rapporterar The Tow Center for Digital Journalism.
Läs mer: The journalism crisis across the world (Colombia Journalism Review).
/// Förstärkt verklighet ///
Skönhetsfilter förändrar unga kvinnors självbild
Vad tänker du på om jag säger augmented reality (AR)? Låt mig gissa: Gaming, headset och famlande händer. Eller Pokémon.
Det är inte fel. Men det vanligaste användningsområdet är så självklart att vi glömmer bort det: Fotofilter på sociala medier. Det började som en gimmick – med tomteluvor, kattöron och Game of Thrones-hjälmar – men i dag är det få som inte retuscherar sitt material med hjälp av filter innan det laddas upp på de sociala plattformarna.
MIT Technology Review, som är ansedda Massachusetts Institute of Technologys egna magasin, skriver att dessa filter har resulterat i ett minst sagt vanskligt experiment med tjejer i huvudrollen. AR-tekniken har förändrat hur dagens unga kvinnor ser på sig själva och eftersom Snapchat, TikTok och Facebook går all in på såväl artificiell intelligens som augmented reality har vi bara sett början. Var det kommer att sluta vet vi inte, men klart är att medvetenheten och kunskapen behöver öka. Att förstå MIT:s artikel är ett första steg. Utbildning är ett annat.
Läs mer: Beauty filters are changing the way young girls see themselves (MIT Technology Review).
/// NomoFomo i Star FM ///
De gjorde tidernas deal inom sportvärlden
Bröderna Ozzie och Daniel Silna fick 800 miljoner dollar av NBA – utan att göra någonting alls. Lyssna på den makalösa historien i nya NomoFomo Podcast.
/// Research ///
Se upp – dina bilder har dolda fingeravtryck
Den tredje oktober 2020 publicerar Vita huset två bilder på Donald Trump inifrån Walter Reed National Military Medical Center. De är tagna i olika rum. På den första bilden läser presidenten dokument och på den andra signerar han dem. Nu har han även fått på sig en kavaj. Bilderna signalerar att presidenten mår bra och mäktar med en heldag på jobbet, trots att han vårdas för Covid-19.
Men det dröjer inte länge förrän hans hälsa ifrågasätts av journalisterna som har synat bildernas tidsstämplar. Bilderna är tagna med tio minuters mellanrum. Är det en tillfällighet? Det är möjligt att presidenten mår jättebra och har jobbat hela dagen, men det är också möjligt att bilderna är i iscensatta.
En bild innehåller mycket mer information än vad blotta ögat kan se och i vissa fall mer information än vad fotografen vill ska bli känt. När du tar en bild med en digitalkamera eller din smarta telefon sparas metadata tillsammans med själva bilden. Det finns alltså data om datan, som var och när bilden togs och med vilken kamera – vilket i sin tur kan användas för att identifiera vem som har tagit en bild. Det här är det få som tänker på när de laddar upp sina bilder på internet, så nästa gång du tar en bild kan det vara värt att tänka på vad du visar som inte syns i bild…
Men alla mynt har två sidor. BBC Future skriver att metadatan kan bli vårt främsta vapen mot ett växande problem: AI-genererade deepfakes – bilder, filmer och ljud som manipuleras och retuscheras med hjälp av digitala verktyg.
Läs mer: The Hidden Fingerprint Inside Your Photos (BBC).
/// Audio ///
Ny podd besöker världens mest obskyra platser
Det digitala resemagasinet Atlas Obscura lanserades 2009 har har sedan dess fått bland andra New York Times att investera miljoner i deras vision om att vara den definitiva guiden till världens mest obskyra platser. Det är användarna som skapar innehållet och deras artiklar kan handla om allt från hemliga gångar under jorden i Rom, till noshörningar som flyger upp och ner, och en ökänd drink som serveras med en avhuggen tå på en bar i västra Kanada.
2016 fick Atlas Obscura även epitetet resebyrå då de började erbjuda resor till spektakulära platser för, att uppfylla sitt mission: "Creating a real-world community who are engaging with us, each other and these places and getting away from their computers to actually see them."
Nu har de även släppt en podcast där grundaren Dylan Thuras låter lyssnarna följa med på äventyr över hela världen. Avsnitten släpps mån-tors och är max 15 minuter långa, vilket kvalificerar podden till en så kallad ”shortcast”, ett format som vi med all sannolikhet kommer att få se mer av i framtiden när ljudet blir en allt väsentligare del av våra liv.
Lyssna här: The Atlas Obscura Podcast.
/// Kultur ///
Nerdwriter visar hur en musikvideo kan ge värde
Vad är grejen med musikvideos? De ger ytterst sällan någon större mening till själva musiken. Snarare tvärtom. Jag har svårt att se någonting annat än musiker som låtsas vara skådespelare i hopp om att tjäna mer pengar åt sig själva och skivbolagen. Ändå har musikvideos alltid toppat listorna över det mest sedda innehållet på YouTube.
Men det finns naturligtvis undantag, videos som lyfter musiken till nya nivåer och gör den hel. Kendrick Lamars ”Element” från 2017 är en sådan. Men det visste jag inte förrän jag såg YouTubern Nerdwriters briljanta analys nedan.
Nerdwriter släpper ett nytt mästerverk varje månad och de 5-10 minuter långa filmerna handlar om allt från Socrates död, James Gandolfinis känsloliv och hur filmen Spotlight så effektfullt lyckades dramatisera bra journalistik.
/// Sociala plattformar ///
Så blev Facebook beroende av desinformation
AI-experten Joaquin Quiñonero Candela skapade några av Facebooks första algoritmer som gav användarna skräddarsytt innehåll utifrån intresse. I dag leder han avdelningen ”Society and AI Lab” (SAIL) som har i uppdrag att ta reda på hur Facebooks algoritmer påverkar samhället.
MIT Technology Review har haft kontinuerlig kontakt med Quiñonero sedan Cambridge Analytica-skandalen 2018 – och konstaterar att inte ens han vet hur man ska stoppa desinformationen. ”The company’s AI algorithms gave it an insatiable habit for lies and hate speech. Now the man who built them can't fix the problem”, skriver Karen Hao i artikeln ”How Facebook got addicted to spreading misinformation”.
Missa inte: Karen Hao föreläser om ”How to make AI a greater force for good” på Webbdagarna den 21 april.
/// Veckans tweet ///
Jag vill ha en sköldpadda som överlevde världskrigen
/// Ps. Missa inte ///
5 snabba spaningar från hela världen
MOTOR – Tesla väntas presentera en rad nya fordon och bilmodeller inom kort: En jeep, en lastbil, en ”superbil” och en ”billig” bilmodell. Business Insider har bilderna.
FÖRÄLDRASKAP – Tar vi hand om våra barn på fel sätt I väst? ”From sleeping in separate beds to their children to transporting them in prams, Western parents have some unusual ideas about how to raise them”, skriver Kelly Oakes som har utforskat den delikata frågan och kommit fram till att vi måste sluta tro att bäbisar manipulerar. Källa: BBC Future.
SAMHÄLLE – Har pandemin fått dig att känna dig avskärmad från omvärlden? Det finns alltid de som har det värre. Det japanska uttrycket ”hikikomori” syftar på människor som medvetet har lämnat samhället och isolerat sig. Tidningen Wired har träffat ett gäng hikikomoris i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. Precis när de höll på att bli rehabiliterade dök ett ny stoppskylt upp: Covid-19. Även National Geographic har upptäckt det tämligen okända fenomenet och har låtit fotografen Maika Elan utforska ”the hidden world of the hikikomori, and the human bonds that draw them out”.
HÄLSA – När började människan att bygga muskler? Frispråkiga Mel Magazine guidar oss igenom världshistorien – från yogans födelse och grekernas herrklubbar, via romernas Epitoma Rei Militaris till slutdestinationen Dwayne “The Rock” Johnson.
MEDIA – Hur kan publicister använda Clubhouse för att hitta en ny publik? DigiDay berättar om tre verkliga case: Cosmopolitan, Insider och Yahoo.
Psst! Gillade du dagens brev?
Tipsa gärna dina vänner om NomoFomo och berätta varför de också borde bli prenumeranter. Din kärlek är vårt syre.