#0035: Hur ser världen ut 2030?
Daft Punk R.I.P. • Så kan du styra dina drömmar • 15 dokumentärer att se 2021 • Så ska Spotify tjäna pengar • Världens äldsta DNA • The Office 2030 • Konstkuppen som får Ocean’s Eleven att rodna
Onsdagen den 24 februari, 2021. Som före detta kvällstidningsjournalist kommer jag alltid att beundra krimjournalister särskilt mycket. Jag glömmer dem aldrig. De var de som skrev om de farligaste människorna. Såg bilder och filmer ingen ska behöva se. Och grävde lite djupare än någon annan.
NomoFomo hjälper dig att förstå nyheter, trender och forskning som formar framtiden. Vi berättar sällan om tragiska människoöden och den lilla människans kamp mot den mörka sidan, men OM vi hade gjort det hade vi tipsat om dom här tre storisarna den här veckan…
New York Times avslöjande om att den ökände kartelledaren Joaquín “El Chapo” Guzmans fru Emma Coronel Aispuro har gripits i USA för att ha försökt smuggla droger – och för att ha hjälpt sin man att fly från fängelset.
NRP träffar 'Lex Luthor Of The Internet’ – mannen som hjälper högerextrema sajter att överleva.
Vice träffar ”Alexander” som tvingades plocka gurkor i 18 timmar per dygn i Nederländerna – utan att få betalt.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
Är du inte prenumerant?
…eller vill du bli betalande prenumerant? Klicka nedan ❤️
*** Dream baby dream ***
Forskare: Så kan du styra dina drömmar
”I was around 11 years old, leaving our apartment for lunch, with my grandparents walking behind me. As we were going down a flight of stairs, I paused. “This is a dream,” I suddenly thought, with eerie certainty. I wasn’t completely sure, but I decided to test it out anyway. I climbed back up to the top of the staircase and made the biggest leap I could muster, reveling in the helpless exhilaration of falling. The next moment, I was awake. That was my first and only lucid dream.”
Koh Ewe har inte kunnat släppa den där drömmen. I en artikel i tidningen Vice går hon till botten med fenomenet klardrömmare (lucid dreamers på engelska). Det är dom som kan väcka sitt medvetande medan deras kropp sover – och på så sätt styra drömmens narrativ. De förstår att det som händer i drömmen inte sker i den vanliga fysiska verkligheten, utan snarare påminner om en hallucination.
Den här märkliga förmågan är vanligast hos små barn, men du kan även ha den som vuxen. Sömnforskaren Achilleas Pavlou berättar för Vice hur man gör, med hjälp av tre kognitiva metoder.
Ny rapport om lucid dreamers
Låter det som mumbojumbo? Förra veckan släppes en fascinerande rapport i Current Biology där forskare från fyra länder har upptäckt att det är möjligt att kommunicera med människor som klardrömmer. Och då snackar vi inte kallprat. Människorna som sov kunde lösa mattetal och dechiffrera morsekod – och svarade på forskarnas frågor genom att göra rörelser med ögonen och ansiktet. Allt detta finns dokumenterat – för första gången – i videon nedan.
*** Framtiden ***
Hur ser världen ut 2030?
Vad kommer att hända under det närmsta decenniet? När Fast Company ställde frågan ifjol till en rad experter inom olika branscher – som detaljhandel, utbildning och sociala medier – svarade många att vägen framåt handlar om att leva annorlunda och betala tillbaka för det senaste seklet då vi har levt i överflöd.
I år har de återigen passat micken till ett gäng framträdande designers som nu lyfter fram social rättvisa, offentliga resurser och hälsa som 20-talets viktigaste byggstenar.
Här är 5 favoritsvar
Sociala medier utan begränsningar: Plattformar som Twitter kommer att vara mer öppna, tillgängliga och anpassningsbara för att tillgodose behov baserat på personlighetstyp och kulturell tillhörighet.
Den nya skolan: Från fabrik till mer personlig utbildning i mindre grupper – i hemmamiljö eller ut i naturen.
Sjukvården digitaliseras: Sverige var tidigt med digital sjukvård i form av tjänster som Kry och Min Doktor. Pandemin har påskyndat den utvecklingen i ett rasande tempo, även globalt. I framtiden kommer läkarna att hålla koll på din hälsa i realtid och AI-baserade algoritmer kommer att förutspå hur den kommer att förändras över tid.
Nya utemiljöer: Pandemin har gjort att många verksamheter har flyttat ut. Restaurangerna tar över trottoarerna, vilket resulterar i färre parkeringar och därmed färre bilar i städerna. Teatrarna smäller upp stora skärmar i parkerna, som de delar med fitness-gängen. Den här domino-effekten gör att myndigheterna kommer att behöva lägga mycket energi på att optimera de allmänna ytorna på helt nya sätt.
Framtidens mat: ”The food system is broken, and people are starting to realize it. By 2030, people won’t need to be convinced that sustainable food choices are better—it will be obvious and frankly the only choice.”, säger Giselle Guerrero på Impossible Foods.
Här är alla svar: How the chaos of 2020 will shape the next decade, according to 8 design experts
Fler framtidsspaningar på nomofomo.se
*** Film ***
15 dokumentärer att se 2021
Sundance Film Festival har gått av stapeln och det kryllade som alltid av nya sevärda dokumentärer. Men vilka är värda att längta till? Alissa Wilkinson listar ”15 groundbreaking, unsettling, joyous documentaries to look for this year” på vox.com. En av dem är Cusp som handlar om tre tonårstjejer i en militärstad i Texas: ”A little staggering and incredibly beautiful”.
*** Audio ***
Så ska Spotify tjäna pengar
Kommer Bruce Springsteens och Barack Obamas nya podcast ”Renegades: Born in the USA” att bli Spotifys motsvarighet till Netflix House of Cards – kioskvältaren som förändrar vårt användarbeteende från grunden och gör Spotify till marknadsledare?
Well, det återstår att se, men Springsteens och Obamas podd var inte den viktigaste nyheten som Spotify bjöd på under måndagens event som nästan uteslutande syftade till att positionera Spotify som en podcast-gigant. Det är tydligt att det är genom poddar som Spotify ska växa, fortsätta vara relevanta – och börja tjäna pengar.
Tre höjdpunkter:
Spotify var tydliga med att de vill hjälpa kreatörerna att tjäna pengar. Exempelvis har de utvecklat en rad nya funktioner som bland annat a) gör det enklare att producera poddar, b) gör det möjligt att skapa mer interaktivt innehåll och c) lägga till videos i innehållet.
Partnerskapet med DC Comics ger prenumeranterna tillgång till ett helt universum av skriptat podd-innehåll.
Premiumprenumeranter i vissa länder kommer att erbjudas Hi-Fi-kvalitet på musiken.
Tre lästips:
Axios berättar kortfattat om de nya interaktiva verktygen.
Vulture summerar det viktigaste som sades ur podd-perspektiv.
The Verge träffade Daniel Ek för att prata om hans mål att hjälpa kreatörer att tjäna mer pengar – och om Clubhouse, såklart.
*** Sociala medier ***
Clubhouse globala succé
Efter att ha beta-testats i ett knappt år valde det hajpade Clubhouse att vrida på kranarna efter jul och sedan dess har nya användare vällt in från jordens alla hörn. Det finns exempelvis uppgifter om att 16 procent av användarna bor i Japan…
I ett försök att förstå ljudappens globala framfart har sajten ”Rest of World” tittat närmare på fyra länder där användandet har ökat rejält på senare tid: Japan, Indien, Nigeria och Hong Kong. Här är hela storyn: Four countries – one Clubhouse.
*** Must-hear ***
Daft Punk R.I.P. 1993–2021
Samma dag som Spotify berättade om sina podd-planer släppte Daft Punk en avskedsvideo där de tydligt visade att det är no more time för den franska duon. Men de finaste avskeden går att hitta på Twitter som svämmar över av fansens hyllningar. Som den här…
*** Must-see ***
The Office 2030
Tänk dig The Office – men med James Franco som Michael Scott, Harry Styles som Jim och Billie Eilish som Pam. Videon ovan är inte ny, men den är fortfarande svindlande på så många sätt. Den är gjord av Jesse Richards som just nu gör succé på TikTok med sina deepfake-videos. Här är en nyare där han förvandlar sig själv till Jim Carrey, Leonardo DiCaprio och Matt Damon.
*** Ps. Missa inte ***
COVID-19 – Har du missat The New Yorkers story om den lilla staden Minot? ”Inside the Worst-Hit County in the Worst-Hit State in the Worst-Hit Country” var den mest omskrivna storyn i amerikanska nyhetsbrev förra veckan.
KRIMINALITET – Mel Magazines artikel ”The $65 million dollar art heist that put Ocean’s Eleven to shame” får de flesta Hollywoodfilmer att blekna – men den är inte helt enkel att följa med i. Reportern Zaron Burnett III gör sitt bästa för att förklara storyn om en av tidernas märkligaste konstkupper som bland annat inkluderar rumänska lycksökare, en prostituerad mördare och en död miljardär.
GASTRONOMI – Hur var det att äta med Anthony Bourdain? Laurie Woolever var den legendariske kockens assistent och medförfattare. Nu talar hon ut i Food & Wine.
LIFESTYLE – Om du skriver “Nowhere” baklänges blir det, typ, Erewhon. Det är också namnet på Los Angeles trendigaste butikskedja som säljer löjligt dyra saker så länge de är ekologiska. New York Times berättar storyn om hur Erewhon blev ”L.A.’s Hottest Hangout”.
VETENSKAP – På 1970-talet hittade en rysk paleontolog en mammuttand som legat begravd i sibirisk permafrost i 1,2 miljoner år. Nu – 40 år senare – har forskare lyckats ta fram dna ur tanden och på så sätt få kunskap om hur arter anpassar sig när omvärlden förändras.. Det visade sig dessutom att det handlade om en ny mammutsort. Studien från Stockholms universitet publicerades i tidskriften Nature. Gizmodo har bilderna.
Psst. Gillade du dagens brev?
Tipsa gärna dina vänner om NomoFomo och berätta varför de också borde bli prenumeranter. Din kärlek är vårt syre.