#0033: Bilderna på framtidens New York
• Låtarna som gör David Lynch lycklig • Så blev jag en stalker • När blir allt som förut? • Världens mest generiska ansikte • Varför litar vi inte på kvinnliga ledare? • Bowie förutspår framtiden
Onsdagen den 10 februari, 2021. När vi vaknar på lördagar brukar jag dra igång livevideo-strömmen från en av Tokyos stökigaste vägkorsningar. Jag och barnen följer dramat från sängen. Cyklister som skyndar, fotgängare som väntar och bilister som stannar. Vi hoppar vidare – kvartet för kvarter – för att bevittna hur kvällen lägger sig över metropolen vi drömmer om att en gång få besöka tillsammans.
När vi ska somna går resan vidare till Buenos Aires, med en mellanlandning i New York eller Mexico City. Vi är aldrig ensamma. Fler följer livesändningarna, men med dem kommunicerar vi inte. Vi nöjer oss med att vara betraktare. Digitala flanörer.
Huvudstoryn i det här numret av NomoFomo Insights är ingen nyhet. Om du har bråttom föreslår jag att du hoppar vidare till Framtidens New York, Bloombergs pandemi-databas, Världens mest generiska ansikte, The Reykjavik Index eller New York Times möte med internet-profeten Michael Goldhaber. Men om du vill förstå hur besvärande enkelt det är att bli besatt av att förfölja människor är det värt att läsa storyn om Flanören, Lurkaren och vår fascination för det moderna stadslivet.
Till sist #1: Är du inte prenumerant? Bli det genom att klicka på knappen nedan.
Till sist #2: Är du en trogen läsare som överväger att bli betalande prenumerant? Våga och vinn – klicka på knappen nedan. Ge kvittot till din chef. Vad du än jobbar med räknas NomoFomo som vidareutbildning. Och när du väl är igång – tipsa en kollega!
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
// Dagens story //
En varning till dig som älskar att lurka
För ett år sedan förföljde jag min vän i en månad och nu har jag stalkat en internationell artist online i snart ett år. Varför?
Svaret går inte att sammanfatta i en mening, men låt mig säga så här: Det går en rät linje mellan Stalkaren, Lurkaren och Flanören – och du är troligen nån av dem. Passa dig.
Läs hela storyn på nomofomo.se: Så blev jag en stalker
// Happiness //
Jakten på lycka – och meningen med livet
Pandemins konsekvenser gör det svårare än någonsin att vara lycklig. Tidningen GQ har intervjuat tolv kända kulturbärare för att få deras personliga perspektiv på jakten på lycka och meningen med livet.
”The Happiness Project” publiceras i februarinumret och är som balsam för själen. Om du läser hela reportaget får du till exempel lära dig hur David Lynch mediterar för att vara lycklig (han transcenderar två gånger per dag) och hur Drew Barrymore gör för att känna sig som en superhjälte (”When I really nail it with my kids and I say something inventive and imaginative to help them”).
7 citat för dig som inte hinner läsa allt:
“I have this stupid tendency to think that sad people are smarter.”
— Phoebe Bridgers, musiker, 26
“When I was 11 years old, I was asked what I wanted to be when I grow up. I said, ‘I want to be happy.’ I was 11!”
— Goldie Hawn, skådespelare och filmproducent, 75
”Whenever I am at my highest sort of being is when I’m content with what I have. I feel like we spend so much time seeking having, as opposed to being.”
— Chelsea Manning, aktivist, 33
“I'm just kind of happy in the doing of things.… Working on a painting or working on a piece of sculpture, working on a film.”
— David Lynch, filmregissör, 75
”I think you’re most happy when you’re not focused on yourself, you’re just focused on trying to help other people, trying to make other people happy.”
— Mookie Betts, baseballspelare, 28
“I really know nothing. And that's to me happiness: to acknowledge that I know nothing.”
— Anthony Hopkins, skådespelare, 83
“I want to know happiness that is free and easy, but I'm not sure if I'm wise enough to recognize it in those moments.”
— Drew Barrymore, Actor and TV Host, 45
14 låtar som gör David Lynch & Co lyckliga
Vilka låtar blir Anthony Hopkins, Drew Barrymore, David Lynch och alla de andra kändisarna i Happiness-numret lyckliga av? GQ frågade – och NomoFomo gjorde en spellista på Spotify med kändisarnas svar. Följ den här: The Sounds of Happiness
// Innovation //
Framtidens New York
När New York-bon Jon Patricof fick reda på att det finns planer på att bygga en badstrand på Manhattan blev han så lycklig att han skapade ett Medium-konto och skrev inlägget ”While You Have Been Away: New York City is Rebuilding for the Next Century…”.
Manhattans gator må vara tomma, men det byggs för fullt och det saknas inte framtidsplaner. Här är några saker som har hänt medan vi har varit isolerade. Obs! Om du inte redan hade NYC-abstinens kommer du definitivt att få det nu.
I vår är det premiär för Little Island – en ö som har byggts på Hudsonfloden vid Pier 55 i Chelsea. Ön kommer att erbjuda en lekplats, en utomhusteater för 700 personer och över 100 olika sorters träd och växter.
Nya LaGuardia Airport har fått sig en rejäl ansiktslyftning och är snart klar.
Takhöjden och ljuset i enorma Moynihan Train Hall, som är en utbyggnad av Pennsylvania Station i Midtown, är minst sagt imponerande.
Bussar är framtiden. New York har bestämt sig för att satsa 10 miljarder dollar på att bygga om Port Authority Bus Terminal för att den ska vara anpassad för eldrivna bussar och rymma 40 procent fler besökare. Bygget ska vara klart 2031.
Det finns planer på att bygga Manhattans första badstrand. Projektet skulle kosta 70 miljoner dollar, men då ingår kajaker och en idrottsanläggning.
Tips! På nomofomo.se hittar du fler bilder på de nya projekten.
// Mest läst på nomofomo.se //
På nomofomo.se hittar du +200 omvärldsspaningar om nyheter, trender, forskning och fenomen som formar framtiden. Här är de fem mest lästa artiklarna den senaste månaden.
// Nostalgi //
När Bowie förutspådde framtiden
I en intervju med en BBC-reporter 1999 sa David Bowie att internet skulle ha otänkbar inverkan på samhället och ”change the state of content” för alltid.
“I think the potential of what the internet is going to do to society, both good and bad, is unimaginable. I think we’re actually on the cusp of something exhilarating and terrifying.”
– David Bowie i BBC Newsnight
Apropå internet-profeter: New York Times har intervjuat Michael Goldhaber som myntade begreppet “The attention economy” i mitten på 80-talet och som 1997 skrev en uppmärksammad krönika i tidningen Wired där han förutspådde att internet skulle ”upend the advertising industry and create a star system in which whoever you are, however you express yourself, you can now have a crack at the global audience.”
I dag – med TikTok och nu Clubhouse – är det mer sant än någonsin. Läs hela storyn: I Talked to the Cassandra of the Internet Age.
// Must-see //
Tony har världens mest generiska ansikte
MEDIA – Min vän Tony från Bandhagen har ett ansikte som passar på de flesta, om vi ska vara lite generösa. Så han har skapat Instagram-kontot @theworldsmostgenericface där han upplever världen genom kändisarnas ögon. Läskigt underhållande.
// IG: @NomoFomo_se //
INSTAGRAM – Året är 1985 när Bruce Davidson fångar ögonblicket då en undercover-polis överrumplar en ficktjuv nere i New Yorks tunnelbana.
Följ NomoFomos Instagramkonto om du vill hänga med på en tidsresa jorden runt – med fokus på fängslande bilder och korta berättelser. Upplägget är enkelt: Du får en ny bild/story varje dag – bara på Instagram.
// Ps. Missa inte //
Varför litar så få på kvinnliga ledare?
SAMHÄLLE – ”The Reykjavik Index” senaste rapport bjuder på oväntat deprimerande läsning. 20 000 personer i G7-länderna (Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA), samt Indien, Kenya och Nigeria har svarat på frågor om kvinnliga ledare och det visar sig bland annat att endast 41 procent av tyskarna har stark tilltro på kvinnor i maktposition – trots Angela Markels långa karriär. The Guardian försöker förstå varför bilden är så nedslående.
När blir allt som vanligt igen?
COVID-19 – Bloomberg har byggt en enorm databas som kan räkna ut när världens länder har vaccinerat 75 procent av befolkningen och därmed kan andas ut. För svenskar är svaret tre år. Testa: When Will Life Return to Normal? In 7 Years at Today's Vaccine Rates
Så hittar du ny musik på Spotify
KULTUR – Är du less på att bli matad med samma artister och låtar dag ut och dag in? Kan du känna hur din personlighet håller på att cementeras för alltid? Då är det dags att chocka Spotifys algoritmer. I artikeln ”How to break out of your Spotify feedback loop and find new music” ger Wired konkreta tips på vad du ska göra för att få en mer varierad och oväntad lyssnarupplevelse. Och när vi väl är igång med jakten på det perfekta ljudet kan jag rekommendera Los Angeles Times artikel ”Lose the earbuds. Ditch the phone. How to get the most out of your music.”
Sist men bäst
ZOO CUTE – Det här med data är inte alltid så lätt…