#0030: Jag vet vad du kommer att lyssna på imorgon
Video: 14 minuter vi aldrig får glömma • Han bygger framtidens stad • ”Rent-a-person who does nothing” • Vågar du utmana döden (igen)? • Oväntad nyhet om Ensam hemma • Hur mår svenska filmindustrin?
Onsdagen den 20 januari, 2021. Ljudet har alltid fascinerat mig. Knastret när nålen landade på pappas LP-skivor. Tomas Bolmes röst på Biggles-kassetterna. Spelar in egna sagor som barn och monologer till tonårskärlekar från språkresor. HMV i London, CD-växlare med 50 skivor, upptäcker amerikanska lokalradiostationer på internet, bränner lånade cd-skivor från Timrå bibliotek. ”Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet”. Kärleken till Winamp, Napster och Kazaa. Upptäcker Serial och This American Life. Agerar mänsklig försökskanin i podden Life Designer Bible, intervjuar idoler i podden Våra Vänner och skapar Instagramkontot @mrwebtv.loves.alexa där jag pratar med min personliga röstassistent Alexa.
Men det var bara ett förspel. Det är NU som den verkliga ljudrevolutionen börjar. När mediehistorikerna tittar tillbaka på 2020-talet om 100 år kommer de att konstatera att det tillhörde ljudet, precis som videon ägde 2010-talet. Den här veckan har jag tittat in i spåkulan och bjuder på 30 antaganden om podcastmarknadens framtid. Det är trots allt podden som är ljudets Formel 1-bil.
Love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
// Dagens story //
Guide: Så kommer du att lyssna på poddar i framtiden
Poddmarknaden är på väg att explodera. Hur blev det så? Och vad kan vi förvänta oss de närmsta åren? Välkommen till ljudets magiska värld.
I medievärlden går allt i cykler: text, stillbild, ljud och rörlig bild. På 1700-talet banade texten väg för papperstidningen som senare kom att förädlas med stillbilder. 1920 intog ljudet rampljuset när radion lanserades, och på 1950-talet slöt den rörliga bilden cirkeln när folk började ha råd att köpa tv-apparater.
På 90-talet påbörjade internet en ny cykel. När tidningen fick nytt liv online agerade texten återigen ryggrad. På de sociala plattformarna var det stillbilden som gav mest bang for the buck, medan YouTube såg till att den rörliga bilden säkrade pole position även i den digitala medievärlden. Men vad hände med ljudet?
Ljudkonsumtionen ökar snabbt
Det senaste decenniet har jag och många andra investerat sanslöst mycket tid i att spekulera kring framtidens videokonsumtion, men nu har vi kommit till en punkt där framtidens ljud är värt minst lika mycket uppmärksamhet. Orsaken är – som i de flesta fall – konsekvenserna av internets och den smarta telefonens födelse.
De olika formerna av ljudmedier har börjat anpassa sig efter människans nya digitala användarbeteenden – vilket har omkullkastat ljudmarknaden totalt. Konsumtionen ökar snabbt, men på helt nya sätt.
Radion är under attack
Det tydligaste exemplet är kanske radions existensiella kris. Publiken har visserligen inte flytt – lyssnandet stod i princip stilla 2020 jämfört med 2019 – men radion som medieform är under attack eftersom dess innehåll numera finns att tillgå på nya sätt, på nya plattformar skapade av nya aktörer.
Nyheter och realtidsinformation – som väderförhållanden – är lättillgängliga via olika appar.
Musik kan konsumeras on demand via streamingtjänster som Spotify.
Samtalsradio ersätts av podcasts som också finns tillgängliga on demand.
Den här fragmentiseringen påskyndas främst av tre faktorer: Smarta högtalare, smarta bilar och "hearable”-teknik som trådlösa hörlurar. Det är enklare än någonsin att konsumera ljud – var vi än är.
I dag använder vi främst våra röstassistenter till att spela musik och göra enklare sökningar. Vad kommer vi att be dem göra i framtiden? Det är egentligen bara vår fantasi som sätter stopp. Ett trick är att visualisera en dag i ditt liv utan händer. Vad använder du din röstassistent till då?
Fyra teman som formar poddmarknaden
Vi har bara sett början av det nya ljudlandskapet, men det tornar upp sig i horisonten och vad jag kan se är en poddmarknad som är på väg att explodera och dess framtid formas av fyra tydliga teman.
Konsolidering och marknadstillväxt
Nya innehållsstrategier
Teknikinnovation inom innehåll, annonser och distribution
Mångfald
Så vad kommer att hända med poddmarknaden rent konkret? Vilka blir vinnarna? Hur ska man tjäna pengar? Hur kommer innehållet och användarupplevelsen att utvecklas de närmsta åren?
Exklusivt på nomofomo.se: Den ultimata guiden till framtidens poddar – 30 trender som formar marknaden
// 3 spaningar //
Walmart-chef ska bygga framtidens stad
SAMHÄLLE – Som e-handelschef hjälpte serieentreprenören Marc Lore, grundaren av Jet.com, Walmart att bli USAs näst största shoppingsajt efter Amazon. Nu har han sagt upp sig för att bygga “a city of the future”.
“Imagine a city with the vibrancy, diversity and culture of New York City combined with the efficiency, safety and innovation of Tokyo and the sustainability, governance, and social services of Sweden. This will be our New City”.
Marc Lore beskriver det som ett livsprojekt där han ska försöka skapa en ny samhällsmodell som grundar sig på “a reformed version of capitalism” och säger att han kommer att avslöja mer inom ett par månader, skriver Vox Recode.
Skadeskjuten Trump flyr till MAGA-oasen Florida
POLITIK – I dag är första dagen utan Donald Trump som president. Intelligencer skriver vasst och initierat hur ”Trump Is on the Verge of Losing Everything” och Washington Post avslöjar att Trump planerar att fly till MAGA-oasen Florida där han kan fortsätta att vara kung.
”By migrating instead to Palm Beach, Fla., Trump plans to inhabit an alternative reality of adoration and affirmation. The defeated president will take up residence at his gilded Mar-a-Lago Club, where dues-paying members applaud him whenever he eats meals or mingles on the deck.”
Åh, btw, New York Times reportage ”A QAnon ‘Digital Soldier’ Marches On, Undeterred by Theory’s Unraveling” om Qanon Meme-drottningen Valerie Gilbert är nog det bästa jag läst om den makabra konspirationsrörelsen. För att försöka förstå fanatikerna måste man ta sig in i deras huvuden och reportern Kevin Roose gör det skrämmande väl.
Missa inte på nomofomo.se: Pedofiler, kannibaler, satanister – NomoFomos guide till konspirationsrörelsen Qanon
Shoji, 37, hyr ut sig själv – för att göra ingenting
Den 37-årige japanen Shoji Morimoto har kommit på en helt ny affärsmodell: Han hyr ut sig själv som sällskap – men inte så som du tänker. Morimoto finns vid din sida, men erbjuder inte mycket mer än så. Hans införsäljningsargument är att han kan ”eat and drink, and give simple feedback, but do nothing more”. Det kan låta som en idé som är dömd att misslyckas, men sedan juni 2018 har Morimoto fått 3000 förfrågningar och 270,000 följare på Twitter.
Först hyrde han ut sig själv gratis, men nu tar han 1000 kronor per förfrågan. Vad kunderna vill ha varierar. Morimoto kan exempelvis rycka in när folk ska spela spel och det behövs fler deltagare, han är med och stöttar när skilsmässopapper ska skickas in och så lyssnar han på sjukvårdspersonal som behöver prata ut efter en tuff dag på jobbet. Källa: The Mainichi
Vad har bilderna gemensamt?
Svar: Ingenting – förutom att du hittar dem på NomoFomos Instagramkonto som nu har sjösatts. Följ oss där så får du en ny exklusiv story varje dag!
// Must-see //
14 minuter vi aldrig får glömma
POLITIK – Om du ser Washington Posts ytterst genomarbetade video om stormningen av Kapitolium kommer du aldrig att skämta om mobbens kläder och utseenden igen. Den anrika tidningen har kokat ner 100-tals filmer, vittnesmål och intervjuer till 14 vedervärdiga minuter som ingen hade trott skulle kunna hända om vi hade backat bandet några år.
// Dagens tips //
Vågar du utmana dödsåret 2020 (igen)?
GAMING – Någon som heter Max har lagt sex månader på att göra ett dataspel om 2020. Gud vad jag älskar internet ändå.
Tips: Använd datorn, du är chanslös med mobilen – om du inte är 10 år dvs.
// Ps. Missa inte //
KULTUR – Som die hard-fan till Ensam hemma-filmerna är jag barnsligt begeistrad över veckans mest oväntade händelse: I en tweet föreslår @rachellobaugh att Donald Trumps medverkan ska klippas bort från Home Alone 2 och ersättas digitalt med den numera 40-årige Macaulay Culkin som ju spelar den lille pojken Kevin i filmen, varpå Culkin svarar: “Sold”. Kolla själv om du inte tror mig.
SAMHÄLLE – Som pappa till en dotter tyckte jag att The Economists reportage ”Awesome, weird and everything else” om flickor var lika fascinerande som nyttig läsning. ”Being a girl is special, difficult and better than it used to be”.
MEDIA – Efter skandalen i Washington är diskussionen om de sociala plattformarnas makt och ansvar hetare än någonsin. I kolumnen ”Därför dominerar extremhögern i sociala medier” förklarar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson varför den måste föras utifrån den digitala offentlighetens realiteter: Sociala medier är inte ett ”torg”, sociala medier är inte neutrala, censur är inte problemet, extremhögern har tagit yttrandefriheten som gisslan och ja, det är svårt – men inte så svårt.
SAMHÄLLE – Apropå stormningen: Det kryllar av ”amateur digital sleuths” som försöker hjälpa till att spåra våldsmakarna på de sociala plattformarna, skriver Los Angeles Times. Men var går gränsen för vad man får göra som privatperson? Det reder Technology Review ut i artikeln ”A guide to being an ethical online investigator”.
KULTUR – Hur mår den svenska filmindustrin? Dagens Nyheter rapporterar att sex, sprit och svett är några bärande teman i vårens svenska filmer som står på kö nu när biograferna snart slår upp sina dörrar på vid gavel.