#0029: Det tar 30 år att förändra världen
Han förutspådde stormningen • Hemlösa fick 50 000 kr i handen • 234 mediechefer tittar in i spåkulan • I huvudet på AI • Världens äldsta historia? • Så mår jorden • Vår sorg handlar om egoism
Fredagen den 15 januari, 2021. Välkommen till ett nytt nummer av NomoFomo Insights. Den här veckan handlar brevet om vikten av tålamod, en egenskap som blir allt mer unik i en värld som präglas av snabbhet och produktivitet. Dela gärna brevet i dina sociala kanaler så att fler få ta del av budskapet. Jag tror att många skulle må bra av vetskapen att uthållighet och långsiktighet vinner i längden.
I nästa nummer, som släpps på onsdag, kommer du bland annat att få ta del av Den ultimata guiden till framtidens ljud, där jag reder ut hur ljudets utveckling kommer att förändra ditt liv de närmsta åren. NomoFomos vision är att bidra till att skapa ett mer upplyst samhälle och vara en motpol till desinformation och hat. Om du inte redan är en betalande prenumerant kan du stötta vår kamp genom att klicka på knappen nedan. Det kostar inte mer än en kaffe latte i veckan.
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
// Dagens story //
Det tar 30 år att förändra världen
När jag var liten trodde jag att man dog när man fyllde 40. I dag – tre månader innan min död – har jag äntligen förstått att allt inte måste ske här och nu.
Att det tog mig drygt 30 år att inse att livet handlar om tålamod är ingen slump. Det finns nämligen biologiska, historiska och sociologiska bevis som tyder på att det tar 30 år att göra större förändringar – sådana som kan förändra världen.
Vi har blivit robotar
2001 släppte Daft Punk singeln ”Harder, Better, Faster, Stronger” efter att mänskligheten överlevt milleniumskiftet till stort jubel. Den franska duon visste det kanske inte då, men deras futuristiska electro-hit har visat sig vara minst lika aktuell nu som då. När 2010-talet ska summeras om 100 år är soundtracket självskrivet.
Två decennier senare har vi byggt ett prestationssamhälle där produktivitet och effektivitet är våra ledstjärnor. Vi har förvandlats till stressade robotar med allt fler beroenden. Men vad är det egentligen vi har så bråttom till? Mer doomscrolling? Mer e-handel? Mer Netflix? Mer Fortnite?
Ekorrhjulet må ha saktats ner av pandemin, men vår otålighet och besatthet av omedelbar förändring är desto svårare att sudda ut. Ett första steg för att bryta mönstret är att läsa ”This Could Be Our Future” av Yancey Strickler som var med och grundade Kickstarter.
Målet: ett paradigmskifte
Yancey Strickler jämför förändring med ett maraton, och med förändring syftar han inte på en uppfinning eller produkt, utan på betydande förändringar i värderingar, övertygelser och beteenden. Ett paradigmskifte där en ny idé till slut blir en accepterad standard. Nyckeln är att den nya idén måste överbevisa skeptikerna, och i många fall vänta tills de mest nitiska dör. Den processen tar ofta 30 år.
Strickler listar en rad intressanta exempel. Ett av dem är basketens trepoängare som introducerades 1979 i NBA.
Trepoängaren var för divorna
Under de första åren var trepoängsförsöken sällsynta eftersom de var svårare att sätta än tvåpoängarna. Fram till mitten av 00-talet ansågs det som själviskt att försöka sätta trepoängare. Det var ju inte så man spelade basket, menade både tränarna och tv-kommentatorerna. Men när dataanalys introducerades inom sportvärlden fick de så kallade experterna äta upp sina ord.
Analytikerna studerade spelet ner i minsta detalj för att ta reda på var de mest effektiva skotten togs och det visade sig att trepoängaren var vinnaren. Tålamod vinner alltid i längden.
// 3 spaningar //
2021 skulle inte handla om Trump, men här är tre saker som förtjänar att nämnas…
• 2017 släppte 27 psykiatriker en bok där de varnade för att Donald Trumps mentala tillstånd – som så tydligt präglas av narcissism – utgjorde “a clear and present danger” för USA. Efter skandalen i Washington har han blockats från de sociala plattformarna till mångas jubel. Men är det rätt väg att gå? Project Syndicates Raj Persaud lyfter fram faran med att förpassa Trump och hans högerextrema soldater till skugglandet. Att ignorera beteendevetenskapen kan få ödesdigra konsekvenser, skriver han i kolumnen ”The Danger of Deplatforming Trump”.
• Britten Arieh Kovler förutspådde stormningen i Washington. Den 21 December skrev den politiske konsulten på Twitter: “On January 6, armed Trumpist militias will be rallying in DC, at Trump's orders. It's highly likely that they'll try to storm the Capitol after it certifies Joe Biden's win.” Tidningen GQ har intervjuat Kovler som efter att ha granskat de mest extrema Trump-supportrarna en längre tid befarade att utgången skulle bli än värre.
• Jules Suzdaltsevs farväl till Trump resulterade i en sällsynt sevärd Twitter-tråd.
Hemlösa fick 50 000 kronor – det räddade deras liv
SAMHÄLLE – Vad händer om man ger hemlösa människor 50 000 kronor i näven, utan krav på vad de ska göra med dem? Den frågan ställde sig välgörenhetsstiftelsen Foundations for Social Change och University of British Columbia när de sjösatte projektet New Leaf 2018. De valde ut 50 personer i Vancouver som nyligen hade blivit hemlösa och inte missbrukade droger, och så satte de in pengarna på deras privata konton.
Genom upprepade intervjuer under det kommande året kunde de följa deltagarnas mående och utveckling – och resultatet blev så pass lyckat att flera städer i Kanada och USA nu vill haka på. En av de största fördelarna var att kostnaderna för härbärgen minskade då en stor andel av pilotprojektets deltagare lyckades skaffa egna boenden. Nästa steg är att höja summan och antalet deltagare, samt att även låta människor som varit hemlösa en längre tid vara med i projektet. Källa: Reasons to be Cheerful
234 mediechefer tittar in i spåkulan
MEDIA – Reuters Institute har släppt sin årliga rapport där de låter världens mediechefer förutspå trender inom journalistik, media och teknologi. Analysen baseras på en global undersökning som 234 chefredaktörer, VD:ar och redaktionschefer har svarat på. Eftersom rapporten är längre än Bibeln har jag summerat det allra viktigaste åt dig i artikeln ”234 publicister: Så ska vi tjäna pengar 2021” på nomofomo.se. Där får du även veta hur publicisterna ska komma på nya idéer, använda ny teknik – och vem de anser vara företagets doldishjälte. Där hittar du även rapporten i sin helhet.
Mer om journalistik på nomofomo.se: Förstå världen genom journalistikens utveckling
// Must-see //
Så ser det ut när artificiell intelligens fantiserar
TECH – Den med maxad fantasi kan se saker som inte existerar i verkligheten. Nu tänker du kanske på LSD eller den där killen på högstadiet som aldrig hade med sig gympakläder, men faktum är att även artificiell intelligens kan ha överaktiv fantasi. Google-utvecklaren Alex Mordvintsev gjorde en djupdykning i fenomenet och förvandlade det till konst som fick kollegorna på Googles högkvarter att häpna. Mordvintsev berättar för BBC hur han skapade Google DeepDream – se videon här.
Mer om AI på nomofomo.se:
Historiker vill stoppa trollbindande YouTube-filmer
Lärdomar från den globala undersökningen The State of AI in 2020
// Ps. Missa inte //
KLIMATET – Pandemin stal rampljuset från klimatet under 2020. Eftersom människorna hade fullt upp med att förlora sina jobb, vara deprimerade och dö var naturen tvungen att skrika högre än nånsin för att höras. Men övernaturlig hetta i Sibirien och skogsbränderna i USA räckte inte – så nu står vi inför ”a moment of truth”, som FNs generalsekreterare Antonio Guterres sa i december. BBC Future har tagit tempen på jorden och ger en nulägesrapport i artikeln ”The state of the climate in 2021”.
PSYKOLOGI – När den omåttligt hyllade författaren John Le Carré avled i december lamslogs skribenten Om Malik av sorg – trots att de aldrig hade träffats. Sen slog det honom att hans känslor var själviska och att de gjorde honom till en egoist. Kort men tänkvärd text: Our Sadness is Really Selfishness.
COVID-19 – Det är ingen tävling, men om det vore det hade nyhetsbyrån AP vunnit. Deras reportage ”A pandemic atlas: How COVID-19 took over the world in 2020” ger ger en tydlig bild av hur de olika världsdelarna har drabbats av pandemin: statistik, starka bilder och korta kärnfulla texter – men med möjlighet till fördjupning. Enda bakläxan är att reportaget inte blir lika slagkraftigt i mobilen som via desktop.
STORYTELLING – Vilken är världens äldsta historia? Astrologer tror att svaret kan vara Plejadernas sju systrar. Efter att ha studerat stjärnkonstellationen över tid misstänker man att myten om de sju systrarna är mer än 100 000 år gammal. Singularity Hub har hela storyn.
• Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook
• Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube