#0024: Kan träden prata?
Bäst på internet 2020 • De låtsas vara klimathjältar • Rapport: Så jobbar företagen med AI • Årets 54 bästa böcker • Nykomlingar välter TikTok och Twitter • Mest sedda YouTube-klippen
Tisdagen den 8 december, 2020. Den här veckan är jag lärare till min dotter. Hennes skola är nämligen stängd på grund av smittspridning. Dagens roligaste lektion gick ut på att gissa vad den andre hade ritat. Jag har alltid velat vara lärare, som min mamma. Minns att jag med glädje hoppade in som lärarvikarie innan journalistiken tog över för ett halvt liv sedan. Därför känns det skönt att vara tillbaka framför tavlan, även om det är vansinnigt svårt att vara pedagogisk. Att inte bara avslöja det rätta svaret, att inte bli arg. Lärarna gör ett otroligt jobb och jag beundrar dem till döds. Jag har fått veta att det finns lärare som använder det här nyhetsbrevet som en källa för inspiration. Det gör mig väldigt glad. Kreativitet, kritiskt tänkande, samarbete och empati är NomoFomos hörnstenar. Det är en grund som jag hoppas att fler vågar bygga vidare på.
Den här veckan har jag även påbörjat en djupdykning i e-handelsindustrin som blomstrar tack vare att pandemin har accelererat digitaliseringen på oanade sätt. Resultatet får ni se nästa vecka. Dagens story skulle egentligen handlat om att Netflix suger, men på grund av giget som lärarvikarie publiceras den i fredagens brev istället. Anyways. Nu är det dags för NomoFomo Insights nummer 24. Om du gillar det får du gärna dela det i dina sociala medier. The more the merrier.
Love,
Nicklas Hermansson
Chefredaktör nomofomo.se
// Dagens spaningar //
Kan träden prata med varandra?
”Trees appear to communicate and cooperate through subterranean networks of fungi. What are they sharing with one another?”.
VETENSKAP – Anslaget till Ferris Jabrs trollbindande reportage The Social Life of Forests i New York Times Magazine är hämtat från Richard Powers Pulitzervinnare The Overstory. Faktum är att det är den perfekta introduktionen till Powers skönlitterära mästerverk om trädens roll i USA:s och mänsklighetens historia. Både Powers och Jabr har hämtat inspiration från professor Suzanne Simard som växte upp bland de uråldriga träden i Kanada och senare kom att viga sitt liv till att utforska naturen hon älskar så. Eller ”nature in the raw”, med hennes egna ord. Jabrs reportage går även att lyssna på.
Populära vetenskapsartiklar på nomofomo.se:
Bäst på de sociala plattformarna 2020
MEDIA – Desinformation, polarisering, mobbning och självmord. Kritiken mot de sociala plattformarna har ökat det senaste året. Men allt är inte nattsvart. Den som vill förstå vad som hände med och på de sociala plattformarna 2020 ur ett mer underhållande perspektiv bör kolla in Laters summering The Top 10 Social Media Moments of 2020. Alternativt läsa min summering av summeringen: TikTok slog igenom på allvar, varumärken skapade egna tv-kanaler, politik och aktivism trendade mer än nånsin, Instagram lanserade rekordmånga nya features, memesen vägrade dö, alla plattformar släppte egna stories-funktioner, Tiger King välte internet, e-handeln gjorde storstilad entré, TikTok banade väg för en ny generation av clowner och Harry Potter-skådisen Rupert Grint stal David Attenboroughs kungakrona i tävlingen “Vem kan få en miljon Insta-följare snabbast?”.
De tjänar pengar tack vare artificiell intelligens
TECH – Allt fler företag använder artificiell intelligens (AI) som ett verktyg för att skapa intäkter. Enligt McKinseys globala undersökning The State of AI in 2020 uppger företag från flera olika branscher att hela 20 procent av deras intäkter genereras av AI. Eftersom Coronapandemin har påskyndat digitaliseringen planerar dessa företag att investera ännu mer i detta område. Den här utvecklingen riskerar att skapa en klyfta mellan eliten och resten – det vill säga majoriteten av världens alla företag som fortfarande kämpar med att förstå och dra nytta av tekniken. Författarna bakom rapporten gör sitt bästa för att förklara mer:
”Companies seeing the highest bottom-line impact from AI exhibit overall organizational strength and engage in a clear set of core best practices.”
Mer om AI på nomofomo.se:
// Must-see //
@Kentai.haven välter TikTok med sin unika hjärna
MEDIA – Det räcker inte längre med att bara vara rolig och duktig på att klippa film. Man måste ha en tredje superkraft. Som TikTok-användaren @kentai.haven som förmodligen är bäst i världen på att räkna ut hur långa människor är. På kort tid har mattesnillet lyckats skrapa ihop nästan två miljoner följare tack vare videos som den här.
// Must-hear //
@Amorphous välter Twitter med unika mashups
KULTUR – Jimir Reece Davis aka @Amorphous har blivit stjärna över en natt. 22-åringen från Philadelphia välter Twitter just nu med sina mashups där han mixar nya låtar med gamla, som Rihannas ”Kiss It Better” (2016) med Luther Vandross klassiker “Never Too Much” från 1981, eller som ovan – Beyonce med The Notorious B.I.G. Complex har intervjuat musikgeniet: Amorphous Is Going Viral For Decades-Spanning Mashups (and Legends Are Taking Notice)
// Ps. Missa inte //
MEDIA – Nöjesguiden listar de mest sedda YouTube-klippen i Sverige. Hur många har du sett? Min favorit är killen som bygger en ”Millionaire Underground Swimming Pool House” på 60 dagar.
KLIMATET – I senaste numret av nyhetsbrevet HEATED synar Emily Atkin företagen som försöker att framstå som klimathjältar – men agerar tvärtemot: Six corporations that talk green and spend dirty.
EKONOMI – Flera startups som satsat på självkörande bilar har gått i konkurs på grund av pandemin. Experterna tror att vi kommer att få se fler konsolideringar som den mellan Aurora och Uber. Morning Brew har hela storyn: Uber Sells Self-Driving Division to Aurora Innovations.
UTBILDNING – Distansutbildningen är här för att stanna – men kan vi göra den bättre? Klart vi kan. Sal Khan, som tagit fram en internetbaserad utbildningsplattform för grundskoleelever, berättar hur för Nilay Patel i podcasten Decoder från The Verge.
KULTUR – Pandemin må ha resulterat i ett av tidernas sämsta filmår, men bokbranschen går starkt. BBC listar årets 54 bästa böcker.
9 sätt att stötta NomoFomo
• Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev.
• Berätta en NomoFomo-story nästa gång du träffar en människa.
• Mejla förslag på innehåll till tipsa@nomofomo
• Dela nyhetsbrevet på dina sociala plattformar.
• Beställ en skräddarsydd föreläsning via info@nomofomo.se
• Skriv en artikel åt oss, mejla colab@nomofomo.se
• Följ oss på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, TikTok och YouTube.
• Gör nomofomo.se till din startsida.
• Bli en betalande prenumerant om du inte redan är det: Klicka här.
• Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook
• Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube
Uppskattar din cred till alla lärare, som gör ett jättejobb idag. Föräldrar som värderar kunskap och utbildning är guld värda både för sina barn och för lärarna. Genom att själv göra saker får man förståelse och kommer till insikt.