#0022: Är det rätt att väcka de döda?
Framtidens ryska bondgård – en orgie i högteknologi • The Office-Dwight var en varningssignal • Är städerna vår främsta uppfinning? • Deepfake revolutionerar musikvärlden • Årets största tech-fails
// Dagens story //
Är det rätt att väcka de döda?
Sjuåriga Na-yeon dog av en blodsjukdom. Tre år senare återuppstår hon i lekparken där hon brukade leka med sin mamma Jang Ji-sung. “Mom, where have you been? Have you been thinking of me?”. Tårarna rinner ner för mammans kinder när hon försöker röra sin dotter – en avatar som förkroppsligar minnet av ett alldeles för kort liv.
Teknikutvecklingen har gjort det möjligt att bevara och återuppleva minnen av nära och kära på sätt som tidigare generationer skulle haft svårt att föreställa sig. Tidigare i år släpptes den sydkoreanska dokumentären Meeting You som visade de hjärtskärande bilderna på den simulerade återföreningen mellan Na-yeon och Jang Ji-sung. Mamman bar VR-headset, dottern bar sin favoritklänning.
Journalisten James Vlahos försök att ge sin pappa evigt liv är ett annat exempel. Vlahos spelade in sin döende pappas livshistoria under flera månader för att kunna återskapa honom som en chatbot som han kan kommunicera med.
Samma vecka som Vlahos pappa dog gav Kanye West en minst sagt spektakulär födelsedagspresent till sin fru Kim Kardashian: ett hologram av hennes avlidna pappa Rob som dansade och skickade lyckönskningar från graven.
Men den kanske mest bisarra innovationen hittills är en nallebjörn som finnen Jussi Touvinen bygger just nu med hjälp av sensorteknologi, med syftet att kunna överföra beröring från en människa till en annan. I Touvinens fall handlade det om att han saknade sin familj när han jobbade i Dublin. Han åt middag på restaurang med sin fru som var med via Skype, men det räckte inte. Han saknade hennes beröring – och det ska nallen lösa.
Vad tycker du?
Pandemin har hjälpt oss att kommunicera på nya sätt med familj, vänner och kollegor. Tack vare videosamtal och andra tekniska hjälpmedel har somliga faktiskt mer kontakt nu än tidigare. Men ska vi verkligen återuppliva de döda i form av digitala skepnader och därmed riskera att de gör och säger saker de annars inte hade gjort? Vem bestämmer över en själ som gått vidare? Det är viktiga frågor som Janet Manley försöker finna svar på i reportaget The Ethics of Rebooting the Dead i WIRED. Läs det och bilda din egen uppfattning – för tekniken är redan här.
// 3 spaningar //
Dwight Schrute var en varningssignal
KULTUR – Megan Garbers kolumn i The Atlantic om Dwight Schrute från den amerikanska versionen av tv-serien The Office är bland det bästa du kan läsa den här veckan. När serien släpptes skrattade vi så vi grät åt karaktären som är redo att göra vad som helst för att få sin vilja igenom. Nu – femton år senare – kryllar världen av mini-Dwights som skapar misär och tragedier i alla miljöer och situationer.
”Dwight, Dunder Mifflin’s best-performing paper salesman and its worst-performing person, is a category error in human form. He is a beet farmer in a corporate park, a survivalist selling office products, a 19th-century spirit in a 21st-century timeline. He is arrogant. He is, relatedly, a buffoon. “INCORRECT,” he will say about something that is true. “FACT,” he will say about something that is not.”
Eller som journalisten och programledaren Parisa Amiri skriver på Twitter: ”Dwight var en varning, inför vår era av destruktiva idioter, först avfärdade som harmlösa dårar.”
Är städerna vår främsta uppfinning?
SAMHÄLLE – 2050 kommer två tredjedelar av jordens befolkning att bo i städer. Vilka konsekvenser får den rekordsnabba urbaniseringen? Och vad har vi att lära av det förgångna? Det är några av frågorna som historikern Ben Wilsons försöker besvara i sin nya bok Metropolis: A History of the City, Humankind’s Greatest Invention.
”The great pandemics of the 19th century shaped modern cities because they forced developments in civil engineering, sanitation and urban planning. The pandemics of the 21st century will change cities in ways we cannot begin to imagine.”
Fast Company har publicerat ett kapitel och New York Times har recenserat boken.
”Deepfake music” kan förändra musikvärlden för alltid
KULTUR – Företaget OpenAI använder artificiell intelligence för att skapa ny musik av döda artister som Frank Sinatra, Elvis Presley och 2Pac, men även livs levande som Katy Perry och Céline Dion. Enkelt förklarat har de matat sitt AI med drygt en miljon befintliga låtar för att den ska kunna återskapa soundet av vad du vill. Än så länge låter det mesta bedrövligt, men Frank Sinatra-låten skojar man inte bort. Problematiken med deepfake porn har vi rapporterat om tidigare, men nu handlar det alltså om deepfake music – ett fenomen som kan drabba artisterna hårt. The Guardian skriver att den konstgjorda musiken kan komma att användas för den som inte vill betala artisterna – som tv-kanaler, radiokanaler och streamingtjänster.
// Must-see //
Framtidens ryska bondgård – en orgie i högteknologi
TECH – Regissören Sergei Vasilyev har släppt kortfilmen “Russian Cyberpunk Farm” som visar hur livet på en rysk bondgård kan se ut i framtiden. Den satiriska filmen, som tog tre månader att producera, har skapat stor uppmärksamhet i Ryssland. Dels för att den är svinbra, men även på grund av den obekräftade teorin om att hela videon är en förklädd annons för den ryska rymdorganisationen Roscosmos. QR-koden på kon (se ovan) leder nämligen till Roscosmos-chefen Dmitry Rogozins Twitter-konto…
// Ps. Missa inte //
FAKE NEWS – Qanons framgångar i Japan och Brasilien är det senaste exemplet på konspirationsteoriernas potential att spridas globalt. “What we’re seeing now is an adaptation of U.S. QAnon taking root in European countries, whereas in Japan and Brazil, it does seem to be slightly more independent and self-sustaining as an ideology,” säger Melanie Smith på analysföretaget Graphika till Bloomberg.
HÄLSA – Du blir inte bara glad av att skratta. Det gör även underverk för din hjärna och din kropp, visar forskning som The Conversation har tagit del av.
TECH – Quibi, TikTok, Zoombombing, Neon AI och desinformation – CNET listar årets största fails inom techvärlden.
MEDIA – Hur har världens publicister påverkats av Covid-19? What’s New in Publishing listar 19 trender inom journalistiken.
9 sätt att stötta NomoFomo
• Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev.
• Berätta en NomoFomo-story nästa gång du träffar en människa.
• Mejla förslag på innehåll till tipsa@nomofomo
• Dela nyhetsbrevet på dina sociala plattformar.
• Beställ en skräddarsydd föreläsning via info@nomofomo.se
• Skriv en artikel åt oss, mejla colab@nomofomo.se
• Följ oss på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, TikTok och YouTube.
• Gör nomofomo.se till din startsida.
• Bli en betalande prenumerant om du inte redan är det: Klicka här.
Love,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Vill du samarbeta med NomoFomo?
Arbetsgivare: Vill du beställa skräddarsydda föreläsningar och omvärldsanalyser?
Kreatörer: Vill du skapa innehåll för NomoFomo?
Co-labs: Har du en idé på hur vi kan hjälpa varandra?
Har du ett tips?
Vi tar gärna emot tips på människor och trender som formar framtiden, prisbelönt journalistik, banbrytande forskning, överraskande reportage, och poddar och YouTube-klipp man inte får missa. Mejla till tipsa@nomofomo.
• Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook
• Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube