#0018: Sluta lyssna på kunden
Därför förlorade Donald Trump • Konspiratörernas nya favorit-plattform • Lura Covid-19 – bo på kärlekshotell • Dokumentär om kostymklädda psykopater • Ryssarnas mikrovågsvapen
// Dagens story //
Våga innovera på riktigt
Mycket tyder på att vi kommer att få uppleva en innovationsboom när pandemin väl är över. Det finns bara ett hinder: Vi måste lyssna mindre på kunderna.
För snart ett år sedan klev vi in i ett årtionde som skulle formas av wearables, streaming-kriget, 5G och smarta hem. Frågorna var många. Vilka nya appar skulle ta röstassistenterna till nästa nivå, så som Facebook rekordökade mobilanvändandet? Vad skulle hända med människan när tekniken sömlös flöt ihop med vårt DNA? Vilka mediekoncerner skulle överleva eller dö när Netflix äntligen utmanades av nya fiender i jakten på videokonsumenternas pengar och uppmärksamhet?
Sen kom pandemin och vi började prata om annat. Nu när en ny Coronavåg sköljer över oss kan vi välja att gräva ner oss ännu djupare – eller så kan vi drömma om post pandemin-eran och ta tillvara på att världen aldrig kommer att bli densamma.
Vi blir passiva och fega
De senaste 20 åren har företagen blivit allt mer kundfokuserade. Eftersom internet och digitaliseringen har gjort det enklare att kommunicera och göra research ligger kundernas åsikter och behov numera till grund för företagens produkt- och affärsutveckling. Det har räddat många företag som annars hade kunnat skjuta helt fel, men baksidan är att vi blir alltför passiva och fega i vår idégenerering – vilket i sin tur leder till färre oväntade genombrott och uppfinningar som på riktigt gör skillnad.
Det är dags att våga lägga mindre fokus på kunderna och börja ta större eget ansvar för att komma på nya idéer. En orsak är att teknikutvecklingen accelererar i en takt som gör det omöjligt för konsumenterna att hänga med. En annan är att pandemin har förändrat våra vanor och beteenden från grunden, vilket gör det allt svårare att förutspå konsumenternas framtida behov.
Experimentera i källaren
Så hur ska man göra då? Todd Rovak ansvarar för innovation och strategi på Capgemini Invent och leder deras innovationsbolag Fahrenheit 212 som skapar nya produkter, tjänster och affärsmodeller åt världsledande företag. Han säger att det är dags att gå ner i källaren ”…and pour something orange into something greyish and see if it fizzes or explodes”.
”Expose your teams to new technology, new art, and new foods, and build a sustainable innovation capability to transform this inspiration into killer new ideas. Lengthen the timeline for impact by aiming for research beyond curbside pickup.”
I den här Fast Company-artikeln passar Todd Rovak även på att tipsa om hur företag inom sjukvården, transport och hotell/restaurang ska göra för att gå i bräschen.
// 3 spaningar //
Därför förlorade Donald Trump
Hur lyckades Donald Trump bli den första amerikanska presidenten på 28 år att inte bli återvald efter sin första mandatperiod? Nu när de värsta dimridåerna har lagt sig börjar bitarna falla på plats. Här är tre texter som du ska läsa för att förstå Trumps fall.
I kolumnen Why Donald Trump lost menar David Axelrod, politisk kommentator på CNN, att Trump varken besegrades av Joe Biden eller Covid-19 – utan av sig själv. ”Trump's political demise wasn't caused by the coronavirus but by the underlying and familiar deficiencies of character and leadership of America's first reality show president”.
Journalisten Pema Levy skriver för det hyllade magasinet Mother Jones som ständigt lyckas vara en nagel i ögat på makteliten. Hon är inne på samma spår som Axelrod. I texten How Trump lost konstaterar hon att Trump helt enkelt inte var kapabel att övervinna sina egna brister och svagheter.
Den som vill få hela bilden bör ge sig an Politicos dokument Inside Donald Trump’s 2020 undoing där den ansedda tidningen har pratat med 75 personer med insyn i något av de två lägren.
Konspiratörernas nya vattenhål
Apropå Trump: Den sociala plattformen Parler växer så det knakar. Bara under den senaste veckan har antalet användare ökat med ett par miljoner till totalt fem. Orsaken är att den konservativa Twitterkopian har utvecklats till en gigantisk filterbubbla för missnöjda amerikaner som vill vältra sig i konspirationsteorier om valfusk och Covid-19 och annat innehåll som Facebook och Twitter försöker att filtrera bort. Fortunes Danielle Abril testade att spendera en dag på Parler och hennes rapport borgar för CNN:s teori om att Trumps mål är att förvandla sina fans till digitala prenumeranter när han lämnar Vita huset.
Lura Covid-19 – bo på kärlekshotell
En av pandemins oväntade vinnare är “kärlekshotellen” i Japan som låter gästerna njuta av vistelsen utan att träffa andra människor. Incheckning och beställningar görs digitalt, vilket passar särskilt bra nu när kravet på social distanseringen peakar. Det ursprungliga syftet med japanska ”Love hotels” är dock ett helt annat. ”Japanese culture is a culture based on ‘shame’ and love hotels can be used with discretion and secrecy”, berättar en hotellägare för resemagasinet Atlas Obscura.
// Must-see //
”Kostymklädda psykopater låg bakom finanskrisen”
Vice brukade stå på barrikaderna. De satsade på nyheter. De ville vara MTV-generationens sanningssägare. Det här borde vara deras tid. Världen brinner – men var är Vice? Svaret hittar du i William D. Cohans blodiga avrättning i Airmail av ett av tidernas mest hajpade mediehus. Det välskrivna och välunderbyggda dokumentet vittnar om en trasig kultur och innehåller anekdoter som du kommer att dra på nästa middag oavsett sällskap. Men faktum är att Vice fortfarande kan göra dokumentärer. Den senaste heter Informer; ”a series where we hear the anonymised confessions and insights of people in positions of power on the inside of important institutions.” I avsnittet The Ex-Banker on Cocaine Binges & £600k Bonuses berättar en anonym man om livet som investerare i London. “It’s an industry that rewards psychopaths”, säger han och drar historier om droger, lyxmiddagar och sexfester.
// Ps. Tre snabba tips //
Det är svindyrt att göra nya filmer under pandemin, men Warner Bros har kommit på ett nytt grepp: De gör dokumentärer om sina egna filmer. En favorit är den om Dark Knight-triologin. En annan handlar om världens kändaste anti-hjälte – The Joker: Put on a Happy Face
Ryssarna misstänks använda ett mikrovågsvapen för att skada amerikanska tjänstemäns hjärnor. Diplomater och personer inom underrättelsetjänsten har under flera års tid drabbats av det mystiska ”Havanna-syndromet”: The Mystery of the Immaculate Concussion (GQ). Tipstack till Gustav Gatu!
Vad hör din smarta högtalare? Hur trackar dina hörlurar dig? Och hur läskig är egentligen den där GPSen som du bär runt din handled? Mozilla har släppt en guide för dig som vill köpa elektronik som inte gör intrång på ditt privatliv alltför mycket – och nej, Mark Zuckerberg, dina prylar ligger inte bra till. Gizmodo har hela storyn: These Are the Creepiest Gadgets of 2020
9 sätt att stötta NomoFomo
• Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev.
• Berätta en NomoFomo-story nästa gång du träffar en människa.
• Mejla förslag på innehåll till tipsa@nomofomo
• Dela nyhetsbrevet på dina sociala plattformar.
• Beställ en skräddarsydd föreläsning via info@nomofomo.se
• Skriv en artikel åt oss, mejla colab@nomofomo.se
• Följ oss på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, TikTok och YouTube.
• Gör nomofomo.se till din startsida.
• Bli en betalande prenumerant om du inte redan är det: Klicka här.
Love,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Vill du samarbeta med NomoFomo?
Arbetsgivare: Vill du beställa skräddarsydda föreläsningar och omvärldsanalyser?
Kreatörer: Vill du skapa innehåll för NomoFomo?
Co-labs: Har du en idé på hur vi kan hjälpa varandra?
Har du ett tips?
Vi tar gärna emot tips på människor och trender som formar framtiden, prisbelönt journalistik, banbrytande forskning, överraskande reportage, och poddar och YouTube-klipp man inte får missa. Mejla till tipsa@nomofomo.
Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook • Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube