#0017: Framtidens hemmajobb
10 magiska platser att fly till • ”Climate crisis could kill great tits” • Så blir du pensionär när du är 30 år • Elon Musk är en dåre • Flipp och flopp för Alibaba på Singles Day
// Dagens story //
Kontorets död är din räddning
Pandemin har på kort tid förändrat sättet många arbetar. Den som är öppen för förändring, orkar experimentera och vågar bryta mönster har chansen att skapa en tillvaro som vi bara kunnat drömma om tidigare.
De senaste tio åren har jag spenderat hälften av min arbetstid på kontoret. Att vara närvarande har många fördelar. De viktigaste är relationsbyggandet och förståelsen för andras uppdrag och insatser. Fysisk frånvaro minskar ditt känslomässiga band till företaget, vilket kan ha negativ inverkan på din ambitionsnivå och leda till att du väljer ett nytt jobb. Att vara ”på jobbet” är därför nödvändigt från och till, men jag har inga förväntningar på att jag ska lyckas utföra någonting annat än ovan.
Två nödvändiga metoder
Den andra halvan av arbetstiden har jag spenderat utanför kontoret. Det är där som jag utför mina arbetsuppgifter. För mig har två metoder varit helt avgörande för att det ska gå att vara fokuserad under en hel dag:
a) Bara vara online kl 08, 12 och 16.
b) Pomodoro-tekniken. Schemalägg din dag utifrån 25 minutersblock med fem minuter paus mellan varje “pomodoro”. Under 25-minutersblocket får du endast jobba med det som du planerat att utföra.
Den mest omfattade guiden
Men nog om mig, alla har sin egen historia. Den som verkligen vill ta till vara på den här chansen som pandemin har gett oss att förändra våra arbetsmetoder från grunden vill jag rekommendera rapporten ”The Remote Playbook” från Gitlab – världens största företag som jobbar på distans fullt ut. Det är den bästa och mest omfattande guiden jag sett hittills, både för chefer och medarbetare.
3 andra lästips:
Fast Companys reportage ”Extremely transparent and incredibly remote – GitLab's radical vision for the future of work”.
Los Angeles Times reportage What will offices look like in the post-pandemic future? This Hollywood space offers a preview
Pandemin drabbar oss på olika sätt. Andrev Waldens ledare ”I den klassblinda journalistiken blir hemmakontorens bekymmer allas” i Dagens Nyheter är en nyttig påminnelse om det (kräver DN-prenumeration… 🤔).
// 3 spaningar //
10 magiska platser där du har råd att bo
Många drömmer om att få uppleva Hong Kong, Tokyo och New York, städer som är kända för att vara overkligt dyra att leva i. Hong Kong har länge toppat Mercers ”Cost of Living Survey”, men tvåan är både mindre känd och poppis bland turisterna: Turkmenistans huvudstad Asjchabad. Staden, som angränsar till Iran, rymmer en miljon invånare och en rad minst sagt spektakulära byggnader och gigantiska statyer, men lockar få turister eftersom det är nästan lika svårt att komma in där som i Nordkorea. På nomofomo.se kan du se en video som en globetrotter har filmat inifrån Asjchabad, men framför allt: Kolla in listan över tio fantastiska länder där du kan leva för mindre än 10 000 kronor i månaden.
Alibaba satte nytt rekord – sen störtdök aktien
De kinesiska e-handelsgiganterna skor sig på pandemin. Både Alibaba och JD.com satte nya rekord under Singles Day när konsumenterna öppnade sina digitala plånböcker och frossade i rea-priser på allt från robotdammsugare, VR-glasögon och fastigheter. Singles Day skapades av Alibabas chefer Jack Ma och Daniel Zhang som en motvikt till Alla hjärtans dag och är i dag världens största shopping-event. Fenomenet kallas ”shoppertainment” och bygger på onlinespel, livestreamad försäljning och en påkostad gala med kändisar. I år sålde Alibaba prylar för makalösa 650 miljarder kronor under 1-11 november, enligt Ehandel.se. För att alla ska få hem sina prylar i rimlig tid har de anlitat tre miljoner logistikarbetare och bokat 3000 chartrade flygningar och lastfartyg. Trots framgången störtdök Alibabas aktie – CNBC förklarar varför (YouTube).
”Save great tits. Save ourselves.”
Inte ofta, men ibland uppstår en story om klimatförändringarna som är så hemsk och alarmerande att den har förmågan att välta internet och bryta igenom nyhetsbruset, även i tider som till stor del handlar om den amerikanska demokratins potentiella kollaps. Det här är en sådan story: Enligt Science Daily varnar vetenskapsmän för att ”climate crisis could kill off great tits” och att “whole populations of great tits will simply disappear by the year 2100 because they aren't able to procure enough food for their young”. De pratar naturligtvis om talgoxar som är det svenska namnet på fågeln great tit. Klimatreportern Emily Atkin ger dig hela storyn i sitt briljanta nyhetsbrev Heated: ”While their common name is pretty funny, their projected decline is no laughing matter—and speaks to much more than the fate of one flock”.
// Must-listen //
Så blir du pensionär när du är 30 år
Pete Adeney aka Mr. Money Mustache förtidspensionerade sig när han var 30 år. Då han och hans fru sparat ihop en miljon dollar – inte hundratals – som genom säkra investeringar generar tillräckligt med avkastning för att de ska kunna leva ett liv i frihet. Deras filosofi handlar om att finna glädje i livet och spendera minimalt med pengar (deras årliga utgifter ligger på 250 000 kronor). 2011 startade Pete Adeney bloggen Mr. Money Mustache som idag har utvecklats till ett kultliknande fenomen med miljontals medlemmar som hjälper varandra på olika sätt. 2017 gästade Adeney podcasten The Tim Ferriss Show och berättade då om sin filosofi och sina rutiner som hjälper dig att stämpla ut betydligt tidigare än vad du nånsin drömt om. På nomofomo.se hittar du avsnittet och en föreläsning där Adeney går igenom sin taktik, steg för steg.
// Ps. Fyra snabba tips //
I dag lanserar israeliska Noveto Systems en ny futuristisk audio-teknologi som gör att du slipper dina hörlurar: New device puts music in your head — no headphones required (AP)
Vilka droger är farliga och vilka är revolutionerande? Det är inte så lätt att veta längre: When Meth Was an Antidepressant (The Atlantic)
2020 var året då Elon Musk skickade upp två astronauter i rymden och blev världens tredje rikaste människa. Samtidigt framstår han alltmer som en dåre: Alla Tesla-chefer säger upp sig, han hatar journalister och han flörtar med Covid-19-förnekare. Vanity Fair försöker ta sig in i Silicon Valley-skurkens hjärna: ELON MUSK’S TOTALLY AWFUL, BATSHIT-CRAZY, COMPLETELY BONKERS, MOST EXCELLENT YEAR
För mindre än två år sedan signade boxaren Canelo Alvarez ett kontrakt på 365 miljoner dollar – då sportvärldens största. Nu är han kontraktslös. Nyhetsbrevet Huddle Up förklarar vad som hände: The $365 Million Deal
9 sätt att stötta NomoFomo
• Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev.
• Berätta en NomoFomo-story nästa gång du träffar en människa.
• Mejla förslag på innehåll till tipsa@nomofomo
• Dela nyhetsbrevet på dina sociala plattformar.
• Beställ en skräddarsydd föreläsning via info@nomofomo.se
• Skriv en artikel åt oss, mejla colab@nomofomo.se
• Följ oss på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, TikTok och YouTube.
• Gör nomofomo.se till din startsida.
• Bli en betalande prenumerant om du inte redan är det: Klicka här.
Love,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook • Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube