#0014: Så avgörs presidentvalet
Must-see: Pianisten som vägrade sluta spela • Sluta ha ångest över vår existens • ”Förbjud transfetter i livsmedel” • ”Jag brände 40 000 dollar på en fantastisk startup-idé”
Sluta ha ångest över vår existens
Fascismen brer ut sig. Arbetslösheten ökar. Skogarna brinner. Desinformationen flödar. Pandemin sköljer över oss – och nu håller världen andan. Får Donald Trump fyra nya år i Vita huset?
Ibland känns det som att jorden håller på att gå under och att mänskligheten förtjänar det. Men vad du än tycker: Det kommer inte att hända inom den närmsta framtiden. Människan är här för att stanna LÄNGE till.
Människan är visserligen ganska värdelös på att överleva. Vi är svindåliga på att hantera hetta och kyla, och vi behöver äta hela tiden. Om det slog ner fem atombomber nu hade jag hellre varit en sköldpadda som blev till en sten och som inte behövde äta på flera månader.
Vi är som mammuten
Vi är inte byggda för att överleva katastrofer och plötsliga klimatförändringar. Eftersom vi föder få barn och varje generation lever länge tar det tid att bygga nya familjer och samhällen. Där sitter vi i samma båt som mammuten som kastade in handduken för 5000 år sedan.
Dessutom har vi samlat på oss onödiga behov som gör oss sårbara och långsamma. Det går att bli av med somliga. Som behovet att äga saker. En av världens rikaste människor – Tesla-mannen Elon Musk – började i våras sälja alla sina saker för att han inte vill vara ägd av prylar (eller för att han ska ha råd att åka till rymden).
Vi kommer att utrotas
Men nog om Musk. Det här är en uppmaning till dig som har ångest över vår existens. Det blir lätt så en dag som denna. Men ha inte det. Inte här och nu. Att vi kommer utrotas det vet vi. Det har 99,9 procent av alla levande ting blivit hittills. Men vi – homo sapiens – har överlevt i 250 000 år och det mesta talar för att vi kommer att överleva lika länge till.
I den här artikeln i Singularity Hub förklarar den evolutionära biologen Nick Longrich pedagogiskt och underhållande varför människan kommer att finnas kvar länge till trots alla existensiella hot. Här är hans fyra huvudargument.
Vi finns överallt. Organismer som sprider ut sig geografiskt klarar sig bättre under katastrofer, som om en asteroid skulle träffa jorden.
Vi är många. Även om pandemin eller ett kärnvapenkrig skulle eliminera 99 procent av befolkningen, skulle miljoner finnas kvar för att återuppbygga våra samhällen. Fun fact: Om alla 7,8 miljarder människor ställde sig på en våg samtidigt skulle vi väga mer än alla vilda däggdjur ihop.
Vi äter (nästan) allt – precis som de arter som överlevde asteroiden som utrotade dinosaurierna.
Vi är unikt anpassningsbara. Ingen art kan anpassa sig lika bra som oss och det beror på att vi gör det genom inlärda beteenden – kultur – och inte DNA.
Frågan är alltså inte om vi kommer att överleva den närmsta framtiden. Frågan är vad vi kan göra mer än att bara överleva.
Dämpa dina vänners ångest – dela gärna den här artikeln på dina sociala plattformar.
// 3 spaningar //
Så avgörs presidentvalet
Donald Trump var segerviss när han höll tal i morse. Samtidigt vände spelbolagens odds strax innan lunch, svensk tid, till Joe Bidens favör. Vad är det egentligen som gäller? Internet svämmar över av analyser och gissningar, men faktum är att vi inte kommer att få ett slutgiltigt besked förrän om några dagar. I den här artikeln och videon synar Mother Jones fem lögner som Trump har använt under sin imponerande valspurt för att öka sina chanser att bli omvald.
Mother Jones passar även på att påminna om vad som faktiskt gäller:
1. Röster fortsätter att räknas efter valdagen i varje stat.
2. Presidenten har ingen kontroll över hur röster räknas.
3. I många stater kan valsedlar registreras och räknas även efter valdagen.
4. Ingen stat utlyser en vinnare på valdagen.
5. Presidenten har ingen befogenhet att utse sig själv som vinnare.
Dags att förbjuda transfetter i livsmedel?
En ny studie drar slutsatsen att ett förbud mot industriella transfetter i livsmedel – hjärtats främsta fiende – kan vara en kostnadseffektiv strategi för att minska hjärtsjukdomar i Australien. En annan aspekt är att ett förbud skulle kunna minska gapet mellan de olika socialekonomiska samhällsgrupperna, då intaget av transfetter är högre bland lågavlönade och outbildade människor och därmed drabbar mer utsatta grupper hårdare. En sådan lagstiftning kan dock leda till ytterligare kostnader för både myndigheter och livsmedelsindustrin, konstaterar forskarna bakom studien.
Källa: PLOS Medicine
”Jag brände 40 000 dollar på en fantastisk startup-idé”
2017 kom Tom Cleveland på en idé som skulle revolutionera läkemedelsbranschen. Han gick all in – och ett år senare var hans nya produkt marknadsledande i USA. Tom Cleveland stod på toppen av berget. Men två veckor senare var allt över. Bolaget dog. Entreprenören Cleveland har världens fulaste blogg, men han skriver bra – och hans brutalt ärliga berättelse om hur han kan kastade bort 40 000 dollar på en startup-idé är lika underhållande som lärorik.
Läs hela storyn här – på nomofomo.se
// Must-see //
Pianisten som vägrade sluta spela
Våldet i Barcelona eskalerade i helgen när nya striktare lockdown-regler infördes. Katalanerna får nu bara lämna sina hem vid undantagsfall, vilket har lett till våldsamma protester. I en video som filmas av en kvinna på en balkong fångas pianisten Peter William Geddes när han fridfullt spelar Bangles hit ”Eternal Flame” på Plaça Nova – samtidigt som explosioner och polissirener hörs i bakgrunden. ”When I play I am very calm. No nerves.”, har Geddes förklarat efteråt.
9 sätt att stötta NomoFomo
• Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev.
• Berätta en NomoFomo-story nästa gång du träffar en människa.
• Mejla förslag på innehåll till tipsa@nomofomo
• Dela nyhetsbrevet på dina sociala plattformar.
• Beställ en skräddarsydd föreläsning via info@nomofomo.se
• Skriv en artikel åt oss, mejla colab@nomofomo.se
• Följ oss på Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, TikTok och YouTube.
• Gör nomofomo.se till din startsida.
• Bli en betalande prenumerant om du inte redan är det: Klicka här.
Love,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Vill du samarbeta med NomoFomo?
Arbetsgivare: Vill du beställa skräddarsydda föreläsningar och omvärldsanalyser?
Kreatörer: Vill du skapa innehåll för NomoFomo?
Co-labs: Har du en idé på hur vi kan hjälpa varandra?
Har du ett tips?
Vi tar gärna emot tips på människor och trender som formar framtiden, prisbelönt journalistik, banbrytande forskning, överraskande reportage, och poddar och YouTube-klipp man inte får missa. Mejla till tipsa@nomofomo.
Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook • Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube