#0009: Hon är det bästa som hänt 2020
”Ingen behöver jobba 2030” • Svenskarna vill ha mer miljöjournalistik • Ny tjänst summerar poddar på en kvart • Därför dog Quibi • Därför släpper HBO inte avsnitten direkt • 10 största fitness-myterna
”Ingen behöver jobba 2030”
Året är 1930 när den brittiske ekonomen John Maynard Keynes skriver ett brev till sina barnbarn där han förutspår att ingen kommer att behöva jobba om 100 år. Idag, 90 år senare, vet vi att han (nästan) skulle haft rätt – om vi ändrade våra levnadsvanor.
För att producera lika mycket som på 1930-talet behöver vi idag bara jobba 15 timmar per vecka, skriver forskaren Toby Phillips på Oxford University på sajten Singularity Hub. Så långt har teknikutvecklingen – med internet och automatiseringen i spetsen – kommit. Ändå jobbar vi nästan lika mycket idag (38 timmar) som då (45-48 timmar).
Jag ingen lobbyist för minskad arbetstid. Mitt kall är att uppmana människor att identifiera vad de brinner för och göra det till sitt yrke. För tack vare den digitala utvecklingen har aldrig varit enklare att skapa och sälja en vara eller tjänst – utan att gatekeepers tar dina pengar. Problemet är vår sjuka inställning till konsumtion. Vi ska ha allt och vi ska ha det nu. Vi är slavar under varumärken som alltför ofta gör oss lata och dumma.
Sälj din bil och skippa Netflix
Låt oss börja redan idag. Ingen mer kaffe latte. Inget Netflix. Ingen ny märkeströja. Ha alltid samma kläder. Spara tid och pengar genom att äta samma frukost och lunch varje dag. Sälj din bil och köp en billigare, eller helst ingen alls. Och nej, du behöver inte den där nya prylen. Den tar bara plats och energi.
Då har du råd att gå ner i arbetstid. Tid som du istället lägger på att göra och skapa det du älskar. Du har makten i din hand. Våga lära dig de nya verktygen. Snart kommer du att kunna tjäna pengar på din passion och då är det bara en tidsfråga innan du kan säga upp dig helt från det där jobbet som du egentligen bara går till för att du måste.
Vi måste utvecklas
John Maynard Keynes, du hade så rätt men ändå så fel. Även om ingen behöver jobba om tio år så kommer vi att vilja det. Människan kommer alltid att behöva utvecklas, oavsett om vi vill det eller ej. För vi kommer inte alltid att vara herre på täppan. Men mer om det en annan gång. I dag är det fredag. Enjoy it!
Därför släpper de inte avsnitten direkt
Streamingbolagens motsvarighet till fega Hollywoods besatthet av superhjältefilmer är investeringen i nostalgi. Ett exempel: När HBO cashade en miljard dollar för sändningsrätten till 300 avsnitt av Big Bang Theory och 425 miljoner dollar för Friends kontrade Netflix med att lägga 500 miljoner dollar på Seinfeld.
Men det finns en stor skillnad mellan Netflix och HBO som det ofta muttras om. Netflix släpper ofta alla avsnitt direkt, till skillnad från HBO (och Hulu). Orsaken är enkel. Netflix satsar på mängd, HBO på kvalitet. Därför måste HBO förlänga engagemanget i sina relativt sett få serier.
Skapar Watercooler-topics
Genom påkostade serier klamrar HBO fast sig vid ett utdöende fenomen i en fragmenterad värld: Blockbusters. Eller så kallade Watercooler-topics. Serier många ser och pratar om. Om man bara släpper ett avsnitt i veckan kan tittarna prata med varandra utan att spoila innehållet.
Det finns någonting vackert i det; kampen – den omöjliga – att bevara det förgångna. Så i dag tycker jag att vi skänker en tanke till historiebevararna HBO och skippar Netflix för en dag, hur sugen du än må vara på att lägga tio minuter på att hitta någonting sevärt.
// 5 snabba nyheter //
1. De tio största fitness-myterna
HÄLSA – Träningsvärk är ett bevis på att du har tränat bra. Att väga sig är meningslöst. Maskinerna på gymet är värdelösa, håll dig till de fria vikterna. Det kryllar av myter i fitnessvärlden. Det här min favorit: Crosstrainern är den bästa cardiomaskinen. Det är den inte, alls. Gör istället som Claire Underwood (Robin Wright) i Netflix epokavgörande House of Cards. Våga välja roddmaskinen! Den slår det mesta. Som Dr Cameron Nichol säger till The Guardian som listar de tio största fitness-myterna:
”Let’s be honest: you’ve never seen Britain’s greatest living Olympian, Sir Steve Redgrave, dry-heaving over the side of a cross-trainer. It may be intuitive and burn some calories, but that’s all this outdated relic offers. When done correctly, the rowing machine uses 86% of your muscles spanning nine major muscle groups.”
Mer om hälsa på Nomofomo.se: Din PT vet inte hur viktminskning fungerar och Vetenskapligt genombrott för godisjunkies
2. Därför dog Quibi (RIP 2020-2020)
MEDIA – Vad är det värsta som kan hända när en extremt senior medieman med enormt kontaktnät och fint CV från den traditionella marknaden får feeling och testar en ny. Svar: Quibi. I går kastade Hollywood-ikonerna Jeffrey Katzenberg och Meg Whitman in handduken efter att ha misslyckats med att få tillräckligt många tittare att betala för video-appen Quibi – trots att investerarna gav dem närmare två miljarder dollar att experimentera med. Anledningarna till varför en av tidernas mest hajpade mediesatsningar gick i graven efter sex månader är många. Här är några: tanken var att tittarna skulle konsumera innehållet via sina telefoner, men konsumtionsmönstret förändrades när pandemin slog till och Quibi anpassade sig inte tillräckligt snabbt. Innehållet var mediokert och marknadsföringen svag. Katzenberg och Whitman kom inte överens och förstod inte hur de yngre generationerna använder sina telefoner. The Verge listar 11 orsaker till varför Quibi gick i graven.
3. Trump jämförde sig med Abraham Lincoln
POLITIK – Joe Biden utsågs till segrare i den sista debatten av såväl experter, tv-tittarna och de väljare som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i presidentvalet den tredje november, enligt The Guardian. En nyckel var att tv-producenterna kunde stänga av mikrofonerna om Trump eller Biden försökte att avbryta varandra. Det ledde till en lugnare debatt där pandemin blev den hetaste frågan. Trump försvarade sig med att viruset kommer att försvinna när Biden sa att han inte förtjänade att vara president på grund av de 220 000 döda amerikanerna. När Trump jämförde sig med Abraham Lincoln hävdade Biden att Trump är en av de mest rasistiska presidenterna som USA har haft i modern historia.
4. Svenskarna vill ha mer miljöjournalistik – DN kontrar med Greta
KLIMATET – 32 procent av svenskarna vill ha mer miljö- och klimatbevakning i medierna. Det skriver tidningen Journalisten som refererar till en Sifoundersökning beställd av Supermiljöbloggen. Undersökningen visar att det framför allt är unga upp till 34 år som törstar efter mer klimatjournalistik. Siffrorna är inte förvånande. Covid-19 tvingade många tidningar att skifta fokus från hållbarhet, men den senaste veckan har vi fått se en rad nya internationella satsningar som NowThis Earth och The Atlantics vertikal Planet och nyhetsbrev The Weekly Planet. I går kontrade Dagens Nyheter med att avslöja att Peter Wolodarski kommer att lämna över chefredaktörsrollen till Greta Thunberg under en dag i december.
Missa inte på NomoFomo.se: Kommer tre miljarder människor att bo i öknen 2070? och Kommer vi nånsin att kunna kyssas igen?
5. Bäst före-datumen som du faktiskt måste följa
MAT – Fantastiska nyheter för alla ägg-lovers där ute: världens bästa matprodukt håller i uppemot 100 dagar. I New York Times-artikeln The Food Expiration Dates You Should Actually Follow berättar J. Kenji López-Alt – författaren bakom The Food Lab som är världens nördigaste och därmed bästa bok om mat – vilka bäst före-datum som vi kan ignorera och vilka vi faktiskt borde följa. Det visar sig att somliga saker håller för evigt: vinäger, honung, vanilj eller andra extrakt, socker, salt, senap, vitt mjöl och majssirap. Han passar även på att ge tips på hur du får din mat att hålla ännu längre. Man älskar ju när han går igång på brödet:
”Shelf-stable supermarket breads made with oils (and preservatives) can stay soft for weeks in the fridge, but the lean, crusty sourdough from the corner bakery will be stale by the next day and probably start to mold before the week is up. (I slice and freeze my fancy bread, taking it out a slice at a time to toast.)”
– J. Kenji López-Alt
// Must-see //
Sarah Cooper är det bästa som hänt 2020
Det började med roliga grimaser i köket – och slutade med en av tidernas mest kändistäta Netflixdebuter. Komikern Sarah Coopers läppsynk-videor där hon imiterar Donald Trump är bland det roligaste världen fått uppleva 2020.
Sarah Coopers konton på TikTok och Instagram följs av nästan två miljoner människor och på tisdag gör hon Netflix-debut. Satir-specialen Everything’s Fine beskrivs som “a variety special full of vignettes dealing with issues of politics, race, gender, class, and other light subjects. Sarah is joined by a fantastic array of special guests who participate in short interviews, sketches, and more shenanigans.”
Gästlistan är minst sagt imponerande. Vi får se en mix av humoreliten och Hollywoodskådisar, som Megan Thee Stallion, Helen Mirren, Jon Hamm, Ben Stiller, Maya Rudolph, Marisa Tomei, Jane Lynch, Eddie Pepitone, Winona Ryder och Whoopi Goldberg. Här kan du se Sarah Coopers filmer på Instagram och här är trailern till Everything’s Fine.
// Dagens tips //
Ny tjänst summerar poddar på en kvart
Att läsa och lyssna på böcker är fantastiskt, men tar tid. Lösningen är appen Blinkist som summerar nonfiction-böcker och låter dig konsumera dem på mindre än 15 minuter i ljudform. Summeringarna ges även i textform i form av 13 swipes – vilket betyder att du kan läsa minst en bok varje dag. De kurerar även innehållet i form av listor, som Spotify (”10 Books That Will Change How You Think Forever” och "7 Incredible Real Life Stories Too Wild to be Fiction”).
Nyhet: Shortcasts
Blinkist erbjuder numera även summeringar av poddar – så kallade Shortcasts – där de tillsammans med originalpoddarnas kreatörer summerar innehållet på under 15 minuter. Utbudet består än så länge bara av ett tiotal podcasts där Revisionist History av Malcolm Gladwell står ut. Medlemskapet kostar 795 kronor per år men du kan testa gratis under en vecka.
Så uppgraderar du ditt medlemskap
Hej, kära gratisprenumerant (du som redan är betalande – move along)! Tack för att du fortsätter att läsa NomoFomo Insights. Det betyder mycket i vår kamp att spräcka filterbubblor, motverka fake news och sprida innehåll som gör världen lite bättre. Bli gärna en betalande prenumerant om du har möjlighet, så att vi kan fortsätta att rapportera om nyheterna, människorna och trenderna som formar framtiden – helt algoritm-fritt. Lämna in kvittot till din chef – chansen att hen redan har gjort detsamma är överhängande. Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och lägga en donation.
Ha en underbar helg,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Vill du samarbeta med NomoFomo?
Arbetsgivare: Vill du beställa skräddarsydda föreläsningar och omvärldsanalyser?
Kreatörer: Vill du skapa innehåll för NomoFomo?
Co-labs: Har du en idé på hur vi kan hjälpa varandra?
Har du ett tips?
Vi tar gärna emot tips på människor och trender som formar framtiden, prisbelönt journalistik, banbrytande forskning, överraskande reportage, och poddar och YouTube-klipp man inte får missa. Mejla till tipsa@nomofomo.
Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook • Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube