#0008: Snart är du död. Länge leve livet.
Bilderna som visar rasismen på kontoret • WeWorks osannolika uppgång och fall • Därför skickar vi dick pics • När blev vi människor? • Därför säger de “like” i varje mening
Därför säger de “like” i varje mening
Här är sak som du inte visste att du ville veta. Det finns en lag som det sällan pratas om men som har format hela det amerikanska samhället, och det är att man måste säga ”like” i varannan mening om man bor i USA.
Hur blev det så? Svaret finns som alltid i historieböckerna, och den här gången måste vi backa bandet till 1886. Det var då som den skotske författaren Robert Louis Stevenson kastade ur sig det oskyldiga uttrycket i sin novell ”Kidnappad”.
Det gick länge under radarn, men på 1950-talet gav den unga, rebelliska Beat-genrationen uttrycket vingar och plötsligt började ”like” dyka upp i popkulturella verk.
The Valley Girls
Den verkliga inflationen inträffade dock inte förrän två decennier senare när unga överklasstjejer i köpcentren i San Fernando Valley i södra Los Angeles plockade upp uttrycket och gjorde det till sitt. The Valley Girls klädde sig i rosa och är orsaken till varför gamla människor som jag växte upp med ”Beverly Hills 90210” och filmer som ”Clueless” och ”Mean Girls”.
Men den mest bidragande faktorn är överraskande nog Frank Zappa. Business Insider tar sitt ansvar och reder ut ett av tidernas största lingvistiska fuckups – se videon.
Snart är du död. Länge leve livet.
Jag är 39 år. Det betyder att jag har drygt 18 000 dagar kvar att leva – förutsatt att jag lever lite längre än snittet. En nyckel är appen WeCroak som ger dig ett längre och rikare liv.
Jag har startat en nedräkning till min egen död och det är så jag inleder dagen. Men det är lätt hänt att man tappar fokus när livet händer. Därför rekommenderar jag dig att installera appen WeCroak som ger dig fem pushar per dag. De kommer på oregelbundna tider, men budskapet är alltid detsamma: ”Don’t forget, you’re going to die”. Om du öppnar pushen får du ett citat som handlar om döden.
Sluta snacka skit
Att ständigt bli påmind om din egen dödlighet hjälper dig att prioritera rätt och inte lägga energi på oviktiga saker. Som att klaga, bråka och snacka skit. De som bara tar och inte ger energi förtjänar inte en plats i ditt liv.
I det här avsnittet av Recode Decode träffar Kara Swisher – en av världens bästa intervjuare – WeCroaks grundare Hansa Bergwall. Deras samtal kan förändra din syn på livet och hur du ska leva det. Om det låter för pretentiöst och högtravande för dina öron vill jag passa på att tipsa om intervjuns sista segment där Kara drar de citat om döden som hon gillar allra mest.
// 5 snabba nyheter //
WeWorks uppgång och fall
”In an April morning in 2019, Adam Neumann welcomed me into his office in New York City for one of the final interviews he would give as the cofounder and CEO of WeWork. Over the years visitors were often struck by the fact that as his company got better at squeezing workers into ever-smaller spaces, Neumann’s personal office kept getting bigger and bigger. He no longer had the punching bag or the bar that occupied his previous suite, but this version had a private bathroom with a sauna and a cold-plunge tub.”
– Reeves Wiedman, The Times
STARTUPS – WeWork skulle ta över världen genom att revolutionera sättet vi arbetar och umgås på jobbet. Affärsidén var att hyra kontor på långtidskontrakt, renovera dem och skapa en hipp kultur – för att sedan hyra ut skrivbordsplatser på korttidskontrakt. Pandemin var omöjlig att förutspå, men det fanns en mänsklig aspekt som de blundade för alltför länge: hybris. Den som följt Adam Neumanns resa förstod nog innerst inne att han till slut skulle falla på sitt eget svärd. The Times träffade den unga, vackra och maktgalna VD:n innan han avgick med en mångmiljardfallskärm som WeWorks investerare JP Morgan och SoftBank än i dag inte är så sugna på att betala.
Artikeln är inlåst, men om du registrerar dig får du läsa Storbritanniens mest anrika tidning gratis i en första månad. Fast Companys reportage när skandalen rullades ut är också blytung läsning: The inside story of how the CEO went from the top of the world to out of his company.
2. Fotograf visar rasismen på kontoret
MÅNGFALD – Endia Beal har vigt sitt liv till att synliggöra dold rasism, bland annat genom att fotografera och intervjua färgade kvinnor som vittnar om hur det är att jobba på kontor. I en kortfilm intervjuade hon vita män som fick frågor som “How many children do you have? Do you always wear your hair like that? Would you be willing to change your name?”. I sin nya bok Performance Review fokuserar hon på svarta kvinnor och deras utmaningar att få vara och se ut som de vill på jobbet.
“My work is about having to conform to a space that wasn’t made for people of color. Where we were never imagined at the table to begin with.”
– Endia Beal
Bilderna i kapitlet “Am I What You’re Looking For?” – som publiceras i The Atlantic – är ett lysande grepp och en nödvändig påminnelse om att dagens arbetsmiljöer inte är anpassade för alla.
3. När blev vi människor?
VETENSKAP – The Singularity Hub har gjort en djupdykning i utvecklingen av modern intelligens och försökt att reda ut vad som uppkom när. Det visar sig att forskarna märkligt nog är långt ifrån överens om hur länge den moderna människan faktiskt har funnits. Fossiler och DNA som hittats till dags datum tyder på att den första människan som såg ut som vi gör idag, så kallade anatomiskt moderna Homo sapiens, tog sina första steg på jorden för omkring 300 000 år sedan. Men arkeologin – som bygger på verktygens och grottmålningarnas historia – indikerar att människan inte nådde full beteendemodernitet förrän för 50 000 år sedan. Den första människan levde alltså 250 000 år utan teknologi och utvecklade kulturer. Det kan vara värt att tänka på nästa gång du är på väg att kasta telefonen i väggen för att internet är segt.
4. Därför skickar män dick pics
SEX – Att den smarta telefonen gjorde “dick pics” till ett fenomen har få missat, men syftet med att skicka bilder på sitt kön har varit desto mer omdiskuterat. Nu har den första studien i ämnet släppts och svaren från de drygt 1000 männen visar att den vanligaste gemensamma nämnaren är att män hoppas att kvinnan ska bli sexuellt upphetsad av bilden. Den vanligaste drivkraften till att skicka bilder på sitt kön är att få tillbaka erotiska bilder. Undersökningen visade även att män som skickar oönskade dick pics generellt sett bedöms som mer narcissistiska och sexistiska än de som inte skickar bilder på sitt kön. The Journal of Sex har hela studien: I’ll Show You Mine so You’ll Show Me Yours: Motivations and Personality Variables in Photographic Exhibitionism
För den som vill läsa ännu mer i ämnet rekommenderas kulturjournalisten och författaren Caroline Hainers bok Män visar kuken för mig.
5. De kan vinna Begriplighetspriset
SAMHÄLLE – NomoFomos vision är att upplysa och underhålla genom att förklara nyheter, uppfinningar, människor och trender som formar framtiden. Vårt fundament vilar på en tro att vi kan göra världen bättre genom att spräcka de filterbubblor som de sociala plattformarna skapar och motverka desinformationen som de är bärare av. I går presenterades de nominerade till årets Begriplighetspris – ett tävling som arrangeras av Publik och som är mer relevant än någonsin. Vi håller på att drunkna i det digitala informationshavet och behovet av översikt, analys och insikter är därför rekordstort. Så stort grattis till finalisterna Caroline Farberger, Agnes Wold, Paul Hansen, Emma Frans och Patrik Lundberg! Här kan du rösta på din favorit.
// Must-hear //
Filosofen McConaughey om att välja väg i livet
Oscarsvinnaren Matthew McConaughey har varit med i drygt 40 filmer som sammanlagt har dragit in över en miljard dollar. Vad som är mindre känt är alla de uppdrag han har utanför jobbet som skådespelare.
Som creative director gör han reklam för Wild Turkey och sin egen whiskey Longbranch. Som filantropolog hjälper han människor genom Just Keep Livin’ Foundation. Som professor på University of Texas och kulturminister för fotbollsklubben Austin FC ger han tillbaks till sitt kära Texas.
I går släppte McConaughey sin första bok – Greenlights - som bygger på hans filosofiska tankar om livet. Om det håller för en hel bok återstår att se, men det finns få som dansar med rösten och språket som McConaughey. Missa därför inte senaste avsnittet av Tim Ferriss podcast där Hollywoods mest eftertraktade man berättar om ”His Success Playbooks, the Powerful Philosophy of Greenlights, and Choosing the Paths Less Traveled”.
Gillar du NomoFomos nyhetsbrev? Hjälp oss att bli ännu bättre genom att bli en betalande prenumerant (om du inte redan är det). Vi håller dig uppdaterad på nyheterna, människorna och trenderna som formar framtiden. Skicka kvittot till din chef – aldrig förr har väl ett utlägg varit mer motiverat?
Lotsa love,
Nicklas Hermansson
Grundare och chefredaktör nomofomo.se
Vill du samarbeta med NomoFomo?
Arbetsgivare: Vill du beställa skräddarsydda föreläsningar och omvärldsanalyser?
Kreatörer: Vill du skapa innehåll för NomoFomo?
Co-labs: Har du en idé på hur vi kan hjälpa varandra?
Har du ett tips?
Vi tar gärna emot tips på människor och trender som formar framtiden, prisbelönt journalistik, banbrytande forskning, överraskande reportage, och poddar och YouTube-klipp man inte får missa. Mejla till tipsa@nomofomo.
Om oss • Manifest • Prenumerera • Press • Kontakt • nomofomo.se • Facebook • Instagram • LinkedIn • Pinterest • TikTok • Twitter • YouTube